Az ingatlaneladás tavasszal kivirágzik, ősszel beborul? Rávághatnánk, hogy igen így van, de azért nem eszik olyan forrón a kását. Fújjunk egyet, hadd hűljön, addig járjuk kicsit körbe az eladó ingatlant – értékbecslő szemmel.

Tavasz – kikelet az ingatlanpiacon

A tavasz és az ingatlanvásárlási kedv
Kikelet – az eladó ingatlanok száma felfutóban, a kereslet is megélénkül. Beköszönt a jó idő, mindenki a szabadba vágyik, a kertek újra pompáznak, a grillen pirul a flekken: igazán csábító egy családi házra áhítozó vásárlónak. A társasházi, lakóparki, lakótelepi ingatlan után vágyakozók is szívesebben keresgélnek az eladó ingatlanok között.
A madarak csicseregnek, a rügyek pattannak, a fészekrakók, lakóingatlant vásárlók bekönyvjelzőzik kedvenc lakáshirdető oldalaikat, elmentik a korrekt ingatlanos, értékbecslő szakember elérhetőségeit, a konzervatívabbak maradnak az újságból kivágott apróhirdetések, és a kockás füzetbe írt telefonszámok mellett.
A tavasz tagadhatatlanul az egyik legkedvezőbb évszak, amikor eladóként értékesítjük a házunkat. Vásárlóként anyagilag majdnem mindig jobban járunk, ha kivárjuk a lucskos-nyálkás őszt, zord telet.

Az épületfelmérő szakember megolajozza számológépét, beállítja a fotóapparátust. Gyakorlásképpen kiszámol pár kétismeretlenes egyenletet, utánajár némi szélsőérték-problémának, majd beveti magát a sűrűjébe, hogy naprakész információkkal rendelkezzen az aktuális, helyi ingatlanpiaci keresleti-kínálati sajátosságokkal. Csak így pontos, korrekt az értékbecslő szolgáltatás, nem csak a Dél-Dunántúl körzetében, hanem szerte az országban.

Nyári hőségben „az ember strandra jár”
Vagy éppenséggel költözik ki illetve be, attól függően, eladott vagy vásárolt, avagy mindkettő.
Ez idő tájt derül ki, hogy a megvásárolt ingatlan forgalmi értéke valóban reális volt-e, vagy alaposan „bevásároltunk”. Sajnos vannak olyan előre nem látható tényezők, melyek csak egy esetleges felújításkor derülnek ki, és még a régi tulaj sincs tisztában vele. A legalaposabb épületfelmérés, a legpontosabb értékbecslés sem tévedhetetlen, hiszen a vagyonértékelő matematikai műveleteket végez, nem jósol kávézaccból, sem kristálygömbből.
Mindent figyelembe véve nyáron visszaesik a kereslet/kínálat, viszont beindul az albérletkeresés – hamarosan becsengetnek, aki nem kap észbe, hoppon marad!

Az őszi homlokzat

Ősszel új lendület
Ősszel többen sokk-szerűen eszmélünk rá, hogy elszaladt a tavasz, a nyár – most vagy soha, ideje tényleg megkeresni azt a lakást! Kapkodni nem érdemes, de ha rászántuk magunkat, cselekedjünk!

Télen a lakásvásárlás…
A komfortérzet mindennél fontosabb – a lakásvásárlási kedv télen a leglanyhább. Szeretünk begubózni, kinek van kedve a hidegben új otthon után kajtatni, költözni, ügyet intézni, épületet felmérni? Egy csésze forrót tea a kandalló, vagy radiátor előtt…
Az ingatlan értékbecslés tavasszal az épületfelmérő szolgáltató számára a leghumánusabb. Napsütésben sokkal élvezetesebb felmérni az adott ingatlanra vonatkozó tényeket, realizálni az ingatlan forgalmi értékét. Természetesen minden évszaknak megvan a maga bája, ehhez mérten nyáron, ősszel, télen is szívesen osztok, szorzok, összevetek, dokumentálok.

A kivétel 

Vannak kivételek, egyik a luxusingatlan. Ezen épülettípus az, melynek sikeres eladása, vétele nem kötődik egyetlen évszakhoz sem – itt egészen más törvényszerűségek működnek.
Nem teljesen illenek a szezonális jellegű adás-vételbe a kereskedelmi célú ingatlanok, az ipari vagy üzemi ingatlanok, mezőgazdasági célú ingatlanok, termőföldek, de zömében hasonló sajátosságokkal bírnak, mint a lakóingatlanok – ezekre eseti és/vagy speciális szabályszerűségek jellemzőek.