Scroll to top
© 1998-2021, Lippai Zsolt EV
Share

Értékbecslés

Megállapítani egy adott ingatlan / vagyontárgy értékét nem csupán matematikai alapokon nyugvó szakma.

Jelentősen kapcsolódik az ingatlanpiac sajátosságaihoz, valamelyest jövőbelátási képességet is kíván.

Örök igazság, hogy az érintett ingatlan értékét csak akkor lehet tudni igazán, ha az már gazdát cserélt. Az értékbecslés rögzíti és rajzokkal, dokumentumokkal, fényképekkel dokumentálja is azokat a tényeket, melyek befolyásolják az adott ingatlan értékét. Az ingatlan közvetlen és távolabbi környezetében ható egyéb tényezők jelentősen kihathatnak az értékre.

Az ingatlan értékbecslő / vagyonértékelő feladata meghatározni az ingatlan reális forgalmi értékét. Ehhez ismerni szükséges a helyi ingatlanpiaci kereslet-kínálati sajátosságait, rendelkezni kellő számú realizált vagy kínálati adattal, majd összehasonlítani őket az értékelt ingatlannal.

Vállalom:

  • lakó ingatlanok (pl. családi ház, lakás, nyaraló)

  • kereskedelmi célú ingatlanok (pl. üzletek, irodaházak, szállodák, stb.)

  • ipari vagy üzemi ingatlanok (pl. raktárak, műhelyek)

  • mezőgazdasági célú ingatlanok, termőföldek

A két fő irány

piaci alapú, valamint a nettó pótlási költség elvű értékbecslés.

A két fő irány a piaci alapú, valamint a nettó pótlási költség elvű értékbecslés. A piaci további két csoportra, a forgalmi és hozadéki értékelések közé sorolható. A gyakorlatban a legelterjedtebb a forgalmi értékelés. A hozadéki vagy bevétel tőkésítési értékelés a hozadékkal (pl. bérleti díj) rendelkező, többnyire nagyobb értékű ingatlanvagyon esetében használatos. A nettó pótlási költséget ellenőrzésre, illetve más lehetőség hiányában alkalmazzuk.