Bizonyára találkoztál már repedezett falakkal, födémmel. Lehet, hogy te magad is ilyen lakóházban vagy lakásban élsz. A repedés eladóként és vevőként is zavarhat, ha kezdenél valamit az ingatlannal. Mielőtt döntesz egy adott ingatlan eladásával vagy vételével kapcsolatban, érdemes tisztázni a repedések jellegét és okait. A problémának számos oka lehet, melyet leginkább egy statikus szakember tud beazonosítani. A külső jelek alapján azonban magad is jó eséllyel meg tudod határozni a probléma jellegét. De mit jelenthet ez az eladó és a vevő szemszögéből?

Függőleges falrepedés

A tartó- és válaszfalakon lévő kisebb repedések adódhatnak az épület korából, a karbantartás hiányából, a vakolatképzés hibáiból és származhat épületmozgásból is. A nagyobbak statikai jellegű hibára utalhatnak, ahol leginkább az alapnál kell keressük az okokat. Lássuk, melyek a repedések leggyakoribb formái és okaik.

1. A hajszálrepedés általában vakolathibából származtatható. Formája amolyan szerteágazó, javítása nem igényel különösebb hozzáértést, költséget. A kisebb repedések esetében nem kell gondolni semmi komolyabbra. Nem szükséges a vakolat leverése, hiszen a soron következő felújító festéssel orvosolhatjuk a problémát. Alkura okot adhat ugyan, de érdemben nincs hatása.

2. Az 1 mm-t meghaladó repedés már utalhat komolyabb problémára, de lehetnek egyszerűbb okai is. Ennek meghatározása már statikus szakembert kívánhat.

3. Az 1 cm-t elérő vagy meghaladó repedések jelenthetik igazán a nagy problémát. Ezek a statikai repedések, melyek gyakran a fal keresztmetszetén is áthaladnak. Az ilyen repedések gyakran nyílászárók környezetében alakulnak ki és alapsüllyedésre is utalhatnak. Eladóként sürgősen tanácsot kérnék egy hozzáértőtől, vevőként pedig inkább elkerülném az adásvételt akkor is, ha egyébként jó áron volna az ingatlan. Az ilyen repedések gyakran csak a szerkezet elbontásával, majd újra építésével orvosolhatók.

45º-os falrepedés

A repedéseknek azonban az alakja is árulkodó. Lehet vízszintes vagy függőleges, de ami a legrosszabb, 45º-ban hajló is. Vízszintesen viszonylag kevés a repedés, ezek alaptest hibára, hőingadozásra, esetleg a kivitelezés gyenge mivoltára utalhatnak. A függőleges repedések általában épületbővítést követően jelentkeznek. Az új falszerkezet nem megfelelően vagy egyáltalán nem csatlakozik a régi falhoz. A falak ilyenkor önállóan mozognak és változó a terhelésük is.

Az értékbecslő szemrevételezi a hibát

Az értékbecslő nem végez fizikai feltárást, csupán szemrevételezéssel állapítja meg az épület, lakás műszaki állapotát. Figyelmét azonban nem kerülhetik el a megjelent repedések. A műszaki állapot jelentősen befolyásolja az ingatlan értékét, ezért ha már egy kisebb költségvetésű felújítás megőrizheti vagy javíthatja az ingatlan állapotát, érdemes foglalkozni vele.

A födémen tapasztalható repedésekkel kapcsolatban később írok.