Az új építésű ingatlanok esetében a különböző munkanemek változó arányban szerepelnek. A nagyobb költségek között (10% felett) szerepel a Beton és vasbeton munkák továbbá a Falazás és egyéb kőműves munkák. Kisebb, de meghatározó költség az Asztalos szerkezetek elhelyezése, valamint az Épületgépészeti szerelvények anyagköltsége és szerelése. 2018-ban egy átlagos, 3-4 szobás új építésű családi ház 25-40 mFt-ba kerül. Extra gépészettel ez a költségek növekedésével  jár. A munkanem költség és az összes költség ajánlott aránya segít a kalkulációban.

Az új építésű lakóházak jellemző építési fázisairól már olvashattál korábban. Most lássuk, hogy egy-egy munkanem költsége hogyan oszlik meg (jó közelítéssel) új otthonunk esetében.

[table id=2 /]

Épül a tető!

Értékbecslőként és műszaki szakértőként magam is kalkulálok ilyenekkel, amikor a bank részére kell megállapítanom az épülő ház aktuális készültségének mértékét. Hozzáteszem: a banki kalkuláció alapvetően a költségvetésből indul ki. A költségvetésben az értékeket tekintve irányszám lehet a megjelölt %-os arány.