Megtaláltad álmaid otthonát, a banknál is jó vagy, kiválasztod az adásvételi szerződést megíró ügyvédet és hátradőlsz! Idilli állapot, de gyakran csak ezután jön a bosszúság, mert új otthonod egy része nincs a földhivatali térképmásolaton feltüntetve. A térképen fel nem tüntetett épületrészek jogilag rendezetlensége ugyanis az értékbecslő látogatásakor vagy az értékbecslési szakvélemény benyújtását követően derül ki. Gyakran itt jön a hoppá, amikor a fel nem vázolt, de egyébként jó állapotú és értékes épületrészek értéke nulla!

Az értékbecslő feladatairól korábban már írtam egy cikket. Most azt kiegészítendő hívnám fel figyelmed egy komoly gondokat okozó problémára. A bank, ellentétben az ügyvédi gyakorlattal (és itt tisztelgek az ügyvédi kivétel előtt), vizsgálja a tulajdoni lapon felül a térképmásolat adatait is. A dokumentummal szerintem minden ügyvédnek foglalkoznia kellene, hiszen ha hitel is kerül az ügyletbe, a jogilag rendezettség vizsgálatára is sor kerül. Az értékbecslő úgy készíti el a szakvéleményét, hogy a vonatkozó banki előírásokat is betartja. Ennek része a térképmásolat vizsgálata, a nem oda illő vagy nem ábrázolt épületrészek feltárása.

Falusi házak, melléképületek

Gyakori probléma (főként családi házak, házrészek tekintetében), hogy a lakóterület, melléképület egy része nincs feltüntetve a térképmásolaton. Az érintett épületrész jogilag rendezetlen! Vagyis az értékelő, függetlenül annak méretétől és állapotától, 0 (zéró) Ft összegben veheti figyelembe. De vajon ki hibázik és ki okolható, ha ebből kifolyólag a becslő nem tudja az adásvételi szerződésben feltüntetett értéket alátámasztani, jóllehet az indokolt volna? Az eladó per-, igény és tehermentességet szavatol, ezért mielőtt eladja az ingatlant, a  körülmények rendezése igazából az ő feladata volna.

Ilyen, amikor begőzölsz a rossz hírtől

Hibázott az ügyvéd? Tájékoztatását meghallgattátok és elfogadtátok. Minden rendben volt, de a térképmásolat nem került elő! Van lakóházunk, dupla garázs, szép kerti kiülő falazott grillsarokkal és gyümölcsös is. Az értékbecslő felmér minden telken található épületet állapottól függetlenül. Megtörtént a helyszíni szemle, elkészült az értékbecslés. Hív a bank ügyintézője, aki tájékoztat téged: nem elegendő az értékbecslésben meghatározott piaci és hitelbiztosítéki érték, mert nem vehető figyelembe minden épület a telken. Téged pedig szétvet az ideg!

Felmerül a kérdés: Mit lehet tenni a legalizálás érdekében és az mennyibe fog fájni nekem? Az épületrészek feltüntetését a földmérő tudja elvégezni az úgynevezett épületfeltüntetési vázrajz elkészítésével és a dokumentum Földhivatalba történő benyújtásával. Ha szorít az idő, ez nem jó hír. Ha megvan az a bizonyos “hátszél”, itt érdemes kihasználni. Sokat gyorsíthat az ügyintézésen. Ha elkészült és bejegyzett a változás, jöhet az újabb értékelés.

Falusi idill

Később írok majd a földmérő munkájáról, az épületfeltüntetés részleteiről.