A minisorozatban szeretnék segítséget nyújtani az olyan ingatlan tulajdonosoknak, akik saját maguk, ingatlanos szakember nélkül szeretnék ingatlanukat értékesíteni, de gondban vannak az irányár meghatározásával. Ebben a cikkben az alaprajzzal és a bemutató fotók elkészítéséről írok. Ha összerakjuk az olvasottakat, nemcsak a hirdetéssel kapcsolatban kapunk tanácsokat, de fel is építhetünk egy alapos ingatlan érték meghatározást is. Hasonlót az értékbecslő szakvéleményéhez.

Ingatlanunk helyiség kapcsolatait bemutatni egy alaprajzzal tudjuk igazán. A szobák, fürdő, konyha és mások egymáshoz való viszonya, vagyis az alaprajzi elrendezés lehet kedvezőtlen, de jó is. Nem tudhatjuk, hogy vevőnk szemszögéből nézve a parasztházaknál jellemző láncszerű helyiség kapcsolat, vagy egy modern háznál a széttagoltság a nyerő. Jobb, ha ez már a ház megnézése előtt tisztázott. Készítsünk sok-sok fotót kívül és belül is. A jól sikerülteket aztán tegyük közzé.

Építészrajz nem kell feltétlenül

Az alaprajz fontossága

Ragadjunk papírt, tollat és egy hosszabb mérőszalagot. Rajzoljunk le minden helységet, jelezzük, hol vannak az ajtók és ablakok, jegyezzük fel a területeket és adjuk össze őket. Nem kell építészrajz, de a Móricka rajzot azért kerüljük el. Az ingatlan értékének megállapításához határoljuk be, mekkora a hasznos alapterület. Hasznos az, mely fűtött, lakott és életvitel szerűen használt. A tornác, daráló, istálló és társasházban a tároló már nem ez a kategória. Mérjük le azonban ez utóbbiakat is, hiszen a hirdetés szövegében tájékoztathatjuk az érdeklődőt a melléképület, egyebek nagyságáról.

Egy jó nappali fotó

A fotók varázsa

Ma már mindenki zsebében van okostelefon, ami képes jó minőségű képek készítésére. Készíts minél több képet, ezzel sikerül jobban elképzelni az ingatlant, környezetét. Jó időben néhány kép a kertről, a homlokzatokról, esetleg az utcáról kifejezetten hasznos. Belül készíthetsz képeket a szobákról, fürdőről, konyháról. Villanyfényt ha lehet, ne használj! A tapasztalat azt mutatja, hogy a kamránál fontosabb a konyha, fürdő és a szobák bemutatása. Mielőtt belül készítesz fotókat, tegyél rendet! Senki sem kíváncsi a kupis szobákra, a mosatlanra a konyhában. Tegyél inkább egy szép törülközőt a fürdőbe vagy egy csokor virágot az étkezőasztalra! Koncentrálj a terekre, nem a nappali bútorzatát vagy az ajtót akarod bemutatni! A vevő egy tiszta és rendezett otthonban jobban el tudja képzelni magát. A jól sikerült képeket használd, homályos, elmosódott képek nem illenek a hirdetésbe.

Hamarosan jön a harmadik rész.