Sokan félnek tőle, pedig alaprajzot készíteni egy ingatlanhirdetéshez nem különösebben nehéz feladat. Nem kell hozzá építészmérnöknek lenni, inkább a józan paraszti és némi kreativitás kérdése. A továbbiakban bemutatom, hogy tapasztalataim szerint mire érdemes figyelni, ha nekiállunk.Először is nézzünk körül, mi érhető el otthon. És itt nem csak az ötméteres centire, egy tiszta lapra és ceruzára gondolok. Lehet, hogy nem is kell méricskélni, hiszen van megfelelő rajz hozzá. Az alaprajz fontosságáról korábbi cikkemben is szó esett.

Meglévő alaprajz

Régi társasházi alaprajz részlet

Javaslom, keress, kutass egy kicsit! Még az is lehet, hogy a fiók mélyén találsz korábbról származó alaprajzot. Kicsit sárga, kicsit fakó, de a miénk! Szerencsénk akkor lesz, ha olvasható, méretarányos és a valósához képest nincs eltérés rajta. Ezt mindjárt szkennelheted vagy fotózhatod és mehet a hirdetésbe. Ha gáztervet találsz, javaslom, csak a helységkapcsolatok átlátására használd, mert azok elég hiányosak szoktak lenni.

Régebbi építéseknél gyakori, hogy a tulajdonos belső átalakítást, esetleg bővítést végzett. Ezek a megvalósult építkezések gyakran engedély nélkül, sőt, tervek nélkül készültek. Nem látható tehát a teljes épület vagy épp a lakás. Ha ilyet találsz, nem árt összehasonlítani a valósággal. Feltétlen aktualizáld, mert a hirdetésben félrevezető információt közölhetsz és az gyakran félreértésekhez vezet. Ilyenkor elő az eszközökkel és mérjünk!

Teljes felmérés

Ha a saját  ingatlanodat méred fel, azt ismered töviről-hegyire, ezért elég csak a felméréssel foglalkozni. Amikor megbízást teljesítek és én mérek fel egy ingatlant pl. értékbecsléshez, a vázlatok feldolgozása otthonomban történik. Ezért elsőként végig járom az ingatlant, pincétől a padlásig és menet közben alaposan lefotózok minden helységet. Sokat segít emlékezni! Ezután az történik, amit mindenki más is csinál, ha alaprajzot készít.

Ügyeljünk a rajzoláskor a helyiségek arányaira. Ha ez gondot okoz, használható négyzetrácsos papír is, ahol egy-egy négyzet adott távolságot jelez.

Lássuk az alaprajz készítésének folyamatát:

  1. Készítsük elő az eszközöket (író tábla, ceruza, papír, mérőszalag, valaki segítő és távmérő, akinek van)
  2. A helységeket egyenként vigyük fel a papírra. Ügyeljünk a helységkapcsolatokra! Ahol van, berajzolhatjuk az ajtót és ablakot is. Ne legyen aprócska a rajz, ezért ha szükséges, vegyünk elő újabb lapot.
  3. Kezdődjön a mérés. A kisebb távolságokat (pl. ablak, ajtó) magunk is megmérhetjük, de ha kell, hívjunk segítőt. A méretszám leolvasását követően a vázlatrajzra vigyük fel a méretet.
  4. Ne hagyjuk ki az alapvető berendezési tárgyakat sem. (kád, wc csésze, mosdó, mosogató, stb)
  5. A helységeket nevezzük el, írjuk bele az alapterületet és a padlóburkolatot is.
  6. Ha alaposabbak szeretnénk lenni, mérjük le a falvastagságokat is. Én nem hagyom ki!
  7. Használhatunk színeket pl. a falak vagy a különböző padlóburkolatok jelölésére.
  8. Ha a tájolást is láthatóvá tennénk, nem maradjon le az északjel sem!

Jól dolgoztunk! Véglegesíthetjük a vázlatrajzot és vonalzót használva rajzoljuk meg a méretarányos alaprajzot. Méreteket nem feltétlenül kell megjelölni, az arányok egy hirdetésben informálisabbak. Mehet a hirdetésbe! Lehet, hogy csak ezen múlik a gyors eladás!