Az ingatlanárak elmúlt években tapasztalt árnövekedése napirenden van a sajtóban is. A vidék azonban kevésbé érzi ennek a növekedésnek a hatását. Az Otthon Centrum kutatásaira alapozva még a 2018-as évben mintegy 155.000 ingatlan adásvételére kerül sor. A budapesti részesedés csökkenni látszik, ugyanakkor a megyeszékhelyek közti különbségek egyre kisebbek. Használt lakások tekintetében Győr, Sopron és Debrecen viszi a prímet 300-350.000 Ft körüli négyzetméter árral. Ugyanakkor a Salgótarjánban mindössze 70-90.000 Ft egy m2 lakás ára.

Kipukkant ingatlanpiaci buborék

A recesszió időszaka és ami utána következett

A 2008-ban tapasztalható ingatlanpiaci árakat kevés kivétellel megközelíti az idei év, de még látszik az elmaradás. A legalacsonyabb reál ingatlanérték 2013-ban volt mérhető. A 2009-2013 közötti recessziós időszakot követően indult meg újra az ingatlanpiac erősödése. A piacot hátrányosan érintő események azonban nem teljesedtek ki az érték tekintetében.

A szakirodalom alapján – tekintve a lakóingatlan piacot panel lakástól a téglaházig – egy forgalmi értékben jól behatárolt ingatlan értékesíthetősége 3-6 hónap. A válság begyűrűzését követő években ez alsó hangon legalább 3 hónappal kitolódott, ha elég volt egyáltalán csupán ennyivel számolni. A legkisebb változás a panel lakások piacánál volt tapasztalható, azok folyamatos kereslete miatt. A legnagyobb eltolódást a családi házak piaca mutatta.

Budapest népszerűsége nem csökken, bár …

A főváros még mindig kiemelkedő az adásvételek tekintetében, de ez az idén 36 és félezer darabos mennyiség mérséklődni látszik. Az Otthon Centrum elemzése azt is mutatja, hogy a fővárosban 2014. óta a legnagyobb mértékű áremelkedés történt. Az adásvételek száma a válság előtti érték 45-70 %-a.

Budapesten hatalmas az ingatlanpiac

A tranzakciók száma országosan

továbbra sem éri el a 2008-as szintet. A különböző területek változó mértékben teljesítenek, de elmondható, hogy most átlagosan 20%-kal kevesebb a szerződéskötések száma a 10 évvel korábbihoz képest. A Vas megyei kiugróan magas, 256%-os tranzakció számot egyelőre még a főváros sem überelte. A 2007-ben regisztrált értékeket összesen további 8 megyében (Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala) tudták meghaladni. Kiderült az is, hogy az országos átlag 80,44%.

Az áralku mértéke

Panel lakásoknál nem meglepő módon mindössze 4,3%, tégla lakásoknál ez átlagban 7,3%. Családi házak tekintetében az alku mértéke a tavalyi 11%-ról, idén 10%-ra csökkent. Ezt meghaladó, közel 13%-os alku volt jellemző a 25-50 ezer fős városokban, illetve Budán.

A vidék ingatlanpiaca

Néhány százalékos áremelkedés történt a vidéki családi házak piacán is. A városok többségében 10% alatt maradt a változás mértéke. 20%-ot meghaladó mértékű növekedés csak Kecskemétet és Zalaegerszeget jellemezte.

Balaton, Velencei tó

Családi házak tekintetében átlagos a 200 ezer forintot meghaladó fajlagos m2 ár. A társasházi lakásoknál 2018-ban, Balatonfüreden és Siófokon egy négyzetmétert közel 400 ezer forintért lehetett venni. A Velencei-tónál tapasztalt árnövekedés mintegy 10%-os. A családi házak nagy részénél idén már a 225 ezer Ft/m2 árszint volt meghatározó.

Balatonon télen-nyáron pörög az ingatlanpiac