Napvilágot látott, hogy a kormány – előzetes álláspontjával ellentétben – nem vonja vissza a kedvezményes 5%-os ÁFA lehetőségét, hanem kitolja azt 2023. december 31-ig. Akinek módja van rá és november 1-én építési engedéllyel rendelkezett, vagy bejelentette az építést, feltétlen használja ki a lehetőséget. A bejelentés szakértők szerint újabb rohamot indíthat el az új építésű ingatlanok piacán. Pozitív irányban változnak a CSOK felvételek is.

Sorházépítés


A mostani állapot szerint …

A szabályozás alapján most a 300 m2 alapterületet el nem érő, egylakásos lakóingatlan építésére, illetve 150 m2 alapterület alatti lakás vétele esetében alkalmazható 2019. december 31-ig a kedvezményes, 5%-os ÁFA. Azonban a 2020-ra áthúzódó ÁFA teher fejtörést okozhat a banknak és a vevőnek, építtetőnek is. A szerződésbeli vételár megjelölés (bruttó vagy nettó + ÁFA) a meghatározó. A kivitelező számára a befejezés azonban gyakran bizonytalan, hiszen nem minden esetben férnek bele a határidőbe.

A változás feloldotta a feszültséget

A sötét fellegek elszálltak, miután a kormány módosította az időpontot. A folyamatban lévő építéseknél a kivitelezők immár fellélegezhetnek, hiszen a határidő 2023. december 31-ig kitolódik. A lakásvásárlók is megnyugodhatnak, mert tolódik az új építésű ingatlanok hirtelen drágulása. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a még tervezési szakaszban lévő projektek egy ideig várhatóan még maradnak tervek. Úgy saccolom, valamikor cirka tíz évvel később jöhet majd el az idejük. Hacsak nem lesz újabb kormányzati döntés az új építéseket illetően.

A talicska elengedhetetlen kellék!

A módosuló CSOK feltételek …

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (röviden CSOK) felhasználási feltételei is változnak. A két gyermekes családok esetében is felvehető a mindössze 3%-os kamatozású, 10 millió forintos  kedvezményes hitel új építésű ingatlanok vásárlásához. Legjobban a háromgyerekesek járhatnak, akik a 10-ről 15 millió forintra változó kedvezményes hitelösszeghez juthatnak hozzá. Kétgyermekesek esetében a kedvezményes hitellel 2-3 milliót is spórolhatnak a piaci lakáshitelhez képest.

Van véleményed a cikkről? Kérem, oszd meg velem!