Habár igazán nehéz ebben az évben jóslatokba bocsátkozni, hiszen a pandémia nagyjából mindent felforgatott, ami valaha biztosnak, vagy kiszámíthatónak tűnt. Nézzük meg, hogy mi a helyzet az lakások területén most – és próbáljuk meg óvatosan megjósolni, mi várható az ingatlanpiac esetében.

Az árak változása az ingatlanpiac területén

A lakáspiacon az árnövekedés 2019-ben, tehát az előző évben elérte a 14%-ot (2018-cal összehasonlítva). Ez a nagy mértékű növekedés a 2020-as tavasz hatására azonban nem állt meg, inkább azt mondanánk, hogy a drágulás mértéke csökkent. A jelenlegi adatok alapján körülbelül 9%-os árnövekedést látunk a 2019-es év végi árakhoz képest. Az előrejelzések szerint ez a tendencia folytatódik majd tovább, tehát a lakások árai továbbra is növekedni fognak, de egyre lassuló mértékben. Ez alapján tehát tovább csökken a növekedés mértéke, a jelenlegi jóslások 5% alatti növekedési értékre számítanak az ingatlanpiac területén.

Az ingatlanpiac helyzete

Milyen irányba mozdulnak, akik ingatlant keresnek? Egy felmérés szerint a karanténba zárt emberek lelkivilágára a bezártság például úgy hatott, hogy jóval többen keresnek ingatlant a Balaton vagy a Velencei-tó mellett, mint tavaly, hasonló időszakban.

Jól bejósolható módon nyilván nem a luxusingatlanok iránti kereslet nőtt meg. Sokkal inkább a megfizethető kategóriájú nyaralók iránt érdeklődnek jóval többen.

A kereslet növekedése az eladások számának egyértelmű növekedésén is lemérhető. A Balatonnál az ingatlanárak növekvő tendenciát mutatnak a februári szinthez képest, bár településenként eltérő mértéket látunk.

De nemcsak a nyaralókat értékelte fel a koronavírus okozta helyzet. Jól látható, hogy ismét nő a fővárosból az agglomerációba költözők száma. Természetesen ez azzal is jár, hogy a frekventált, erős vonzóerőt jelentő településeken ismét nőnek az ingatlanárak.

Fontos kérdés az új építésű ingatlanok helyzete is. Azt láthatjuk, hogy nagyon lelassult ezeknek a beruházásoknak az üteme, a hangsúlyosan jellemzően fővárosi nagyberuházások tekintetében az eladott lakások száma tovább csökkent. Harmadával kevesebb új beruházás indult, ami jól mutatja a piaci szereplők bizonytalanságát. Várhatóan nem kis mértékben lesz majd hatással ezeknek az ingatlanoknak az árára rövid-és középtávon egyaránt.

Forrás: pixabay.com

Mi lesz veled airbnb?

Már tudjuk, hogy a kormány terve, miszerint évi 120 napban korlátoznák a rövid távú lakáskiadást, nem ment át, tehát ez a szabályozás nem szabályozták központilag, egységesen.

A kormány így ezt, és ennek következményeit az önkormányzatok hatáskörébe utalja – akik szabadon ebben a kérdésben. Szigoríthatnak, vagy el is tekinthetnek annak bevezetésétől.

Még az is megtörténhet, hogy akár teljesen be is tilthatja mondjuk egy fővárosi kerület ezt a kiadási formát, miközben a másik utcában, egy másik kerület pedig tovább működteti.

Jól látszik, hogy a főváros szintjén lenne igény egységesebb elgondolásra – ennek kivitelezése még a jövő zenéje lesz. Addig marad a bizonytalanság, és a találgatás.

Ha korlátozás jön ezen a téren egy területen, az mindenképpen hatással lesz a ingatlanpiac áraira, főleg Budapesten, beleértve a bérleti díjakat is, hiszen a rövid-és hosszútávú kiadások aránya erősen meg fog változni. Ez már egyébként megfigyelhető most is: az „airbnbzők” egy része már átállt a hosszú távú lakáskiadásra, ami kissé átrendezte a bérleti díjak alakulását. Vannak olyan kerületek, amiket kevéssé érintett, de például a belvárosban lejjebb mentek a bérleti díjak, hiszen a kínálat jóval szélesebb lett.

Meg kell azonban várnunk, hogy lesz-e közös budapesti modell ebben a szegmensben – és ha igen, akkor az milyen hatással lesz az ingatlanpiac területére a továbbiakban.

A cikk megjelent az ingatlanpress oldalán is!