Ingatlanszakmai ABC 2. – forgalmi értéktől a használati értékig

2019.06.06. | foglaló, forgalmi érték, hagyaték, hasznos alapterület, haszonélvezet, műszaki érték

Az otthonteremtés mindannyiunk számára kulcsfontosságú kérdés, ezért mindenki a lehető legolcsóbban szeretne hozzájutni saját álom otthonához. Hogyan és mennyit lehet alkudni az árból egy ingatlan vásárlás során?

Akár hagyaték útján, akár évtizedekig tartó spórolással jön össze az életünkben az első nagyobb összeg, azt általában a saját otthonunkra fordítjuk. Ilyen összegeknél már senki nem szeret meggondolatlanul költekezni, sőt! Az évtizedeken át gyakorolt megszokások alapján itt is fontos szempont, hogy minél kevesebbet kelljen költeni. Hogyan alkudhatunk, amikor megtaláljuk az álom kecót? Van erre valamilyen íratlan szabály?!

Hogyan és mi alapján lehet alkudni az ingatlan árából?

Amikor a piacon gyümölcsöt vásárolunk, fontos szempont, hogy a pénzünkért friss árut kapjunk. Szintén nem mindegy, hogy a termék milyen ízű, ezért régen a görögdinnyét meglékelték, hogy a vevő megkóstolhassa a portékát. Az ingatlant megkóstolni nem tudjuk, de a szempontok nagyon hasonlóak:

Ami egy gyümölcsnél a frissesség, az az ingatlannál az ingatlan állaga. A gyümölcsnek édes íze van, de lakásunkra is szoktunk ilyet mondani: otthon, édes otthon. De ahogy a gyümölcs sincs napfény, méhek, stb. nélkül, úgy az otthonunk minősége is különböző külső tényezőktől függ. Ilyen többek között a komfortfokozat, környezet, megközelíthetőség és még sorolhatnánk.

Ha csorbát találunk a kínált áru bármely részén, az joggal ad okot az alkudozásra, hiszen minden “hiba” levon az áru értékéből. Felújításra szorul-e a lakás, ill. bútorozottan kapjuk-e meg? Az energetikai tanúsítvány (az adásvételi szerződés kötelező melléklete) szintén sokat mondó, hiszen egy középszerű, vagy rossz minősítést kapott ingatlan energetikai korszerűsítésre szorul, ami szintén levonhat a megvásárolni kívánt ingatlan értékéből.

A tanúsítvány, valamint az ingatlan értékének kérdésben kérje ki egy ingatlan értékbecslő szakvéleményét, aki további tanácsokkal tudja Önt ellátni!

Mennyit illik és mennyit lehet alkudni maximum?

Általánosságban 10% az elfogadható összeg, ami alkudható. Ez általában maximum három lépésben lezajlik. Ritkább esetben az alku 20%-ig is eljuthat, de ez egyáltalán nem jellemző! Sőt, a túl nagy alkuval történő próbálkozás azonnal az üzlet sikertelenségéhez vezet. Ingatlan és ingatlan között a fent vázolt példákon túl is óriási különbségek vannak, ezért számos tényező befolyásolja az ingatlanok piaci értékét.

A Duna House legfrissebb adatai szerint Budapesten 2-7% közötti, vidéken 2-8% közötti az alku mértéke. Míg idén a tavaly májusi adatokhoz képest Budapesten volt, ahol 4%-ot csökkent az áralku mértéke, az ország keleti részében épp ellenkezőleg történt: 4%-al nőtt az alku összege.

Alkudni elsősorban a befektetők (üzletemberek) szoktak, de a kedves olvasó is nyugodtan próbálkozhat, hiszen ahogy a mondás tartja: “Bátraké a szerencse!” Az árból elsősorban olyan eladók engednek könnyebben, akik örökölték az eladásra kínált ingatlant, vagy sürgősen kell elköltözniük. Sok sikert kívánunk a vásárláshoz és az álomotthon megtalálásához!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

Banki értékbecslés és piaci értékelés: mi a különbség?

Banki értékbecslés és piaci értékelés: mi a különbség?

Mert különbség bizony van: ez a két dolog ugyanis nem ugyanaz. Az első és egyik legfontosabb különbség mindjárt az, hogy mikor is történik a két folyamat. Ha adásvételben gondolkodunk, a banki értékbecslés a szerződés aláírása után történik, addig a piaci értékelés...

A legfontosabb tudnivalók az értékbecslésről – 1. rész

A legfontosabb tudnivalók az értékbecslésről – 1. rész

Ha banki hitelt szeretnénk felvenni, nagyon fontos lépés, hogy fel kell becsültetnünk azt az ingatlant, ami a fedezetet nyújtja. A tapasztalat azt mutatja, hogy az értékbecslés folyamata nem mindig sikeres – ilyenkor persze meg kell ismételni, magát az értékbecslőt is...

Lippai Zsolt EV.

7342 Mágocs, Ady Endre utca 79/E.

Telefonszám

+36 30 250 6996

E-mail

lippai.zsolt@grandeingatlan.hu