Manapság egyre többen választják a tetőtér beépítését, hiszen ezzel nemcsak pénzt, hanem energiát is meg lehet spórolni. Más kérdés, hogy aki a tetőteret lakhatóvá teszi, milyen mértékben járul hozzá az épület energetikai tulajdonságainak és értékeinek javításához. Viszont mielőtt belevágnál, fontos kiemelnünk, hogy az energiatanúsítványon nem szabad spórolni, hiszen az adatok hiányában sok kellemetlenséggel nézhetsz szembe. Ahhoz, hogy a beépítés jó alternatíva legyen abban az esetben, ha hely hiányában vagytok, szakemberre lesz szükség. A végén viszont az egész ház értéke jelentősen megemelkedik. De lássuk, hogy mire érdemes ügyelni a felújítás előtt, közben és utána, illetve mire van szükség a tetőtér beépítéséhez?

Milyen lesz az ingatlan energiahatékonysága?

Amennyiben tulajdonosként a tetőteret beépítve szeretnél energetikai minőségjavulást elérni, akkor nem árt, ha már a tervezés előtt hőkamerás vizsgálatot végeztetsz az ingatlanon. Ezzel a megoldással kimutatható a tető légtömörsége, illetve a részszigetelési hiányosságok is, így a felújítás során ezeket is lehetőség van kijavítani. Hozzá kell tenni, hogy kizárólag ezzel a módszerrel térképezhető fel a hőszigetelés a falak szigetelése, az áthidalók, esetleg a betonkoszorúk környékén. Ezzel elkerülheted a penészedést, a páralecsapódást, ráadásul behatárolható a hőveszteség mértéke és annak helye is. 

A 100 éves épületekre jellemző, hogy a lábazat mellett a homlokzati nyílászárók és a zárófödém a legmelegebb területek, ezáltal itt távozik a legtöbb hő feleslegesen. A külsőleg szigetelt ingatlanok esetében viszont a falak hideg felületek, ezáltal ott egyáltalán kevesebb a hőveszteség. 

Amennyiben a bővülő házzal magasabb energiaosztályba sorolást érnél el, akkor a legfontosabb kétségkívül a födém szigetelése, lehetőleg szálas szigetelőanyaggal. A tetőtér kialakításakor szükséges figyelembe venni a páratechnológiai jellemzőket. A héjazat alá, illetve a szarufák közé legalább 20-25 cm vastag ásványgyapot szigetelést érdemes tenni. Kiemelten fontos továbbá, hogy kiváló minőségű tetősíkablak kerüljön beszerelésre, hiszen ahogy a lakás többi pontján, úgy itt sem mindegy az ablak fajtája és annak szigetelése. 

Mennyit javul a besorolás?

A tetőtér beépítéséhez a megfelelő technikával, magas minőségű anyagokkal, kellő körültekintéssel a szigetelési és a korszerűsítés akár 2-3 kategória energiahatékonyság-javulást is jelenthet az ingatlan kapcsán. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a beépítés során az előírások be legyenek tartva. Célszerű hőszigetelő szakember segítségét kérni. 

Értékbecsléssel kapcsolatos gyakorlati tanácsok tetőtér beépítéséhez

Az ingatlan értékbecslés során fontos szempont az épület elhelyezkedése, annak környezete, de még a telken belüli elhelyezkedése is. Nem mindegy továbbá a műszaki állapot, a műszaki tartalom, az építés során használt anyagok, illetve a külső megjelenése sem. Az épület leggyengébb pontja sokszor az alaprajzi elrendezés. Két vagy több gyermek esetén kettő szoba nem elegendő, viszont az épület alaprajza sokszor nem teszi lehetővé a bővítést. Ilyenkor jöhet szóba a tetőtér beépítése, amelynek során további teret nyerhetsz, anélkül, hogy az alsó szinten terjeszkednél. A hasznos terület növelése tehát egyes esetekben a földszinti alapterület bővítését jelentené, azonban gazdaságos megoldás a padlástér kihasználása. Ennek előnye, hogy az épület megjelenésén alig történik módosítás, ráadásul olyan életteret kapsz, ami még egy többgyermekes család esetében is kényelmes lehet. Megoldást jelenthet továbbá a több generációs ingatlanok esetében, hiszen így mindenkinek lesz saját élettere, mégsem kell az egész családnak költöznie.

Mit kell figyelembe venni a tetőtér beépítéséhez és mennyit számít az ingatlan értékénél?

A tetőtér beépítéséhez azonban sok mindenre szükség van, hiszen először azt kell felmérni, hogy egyáltalán megvalósítható-e ez az álom. Nem minden ingatlannál jöhet szóba ez a megoldás sem, bár azért a legtöbb esetben nem probléma beépíteni a padlásrészt. Ki kell emelni, hogy a házon történt felújítások nagyjából 15%-kal növelik meg az épület értékét, amelyet az értékbecslés során is látni fogsz. Nem árt tudni viszont azt sem, hogy az értéknövekedésénél több tényezőt is figyelembe vesznek, ilyen az aktuális piaci helyzet, hiszen ez alapvetően meghatározza az árak alakulását. Emellett az amortizáció mértéke sem lesz utolsó szempont a értékbecslő szemében. 

Amennyiben tehát padlástér beépítését tervezitek, abban az esetben mindenképpen kérjetek szakvéleményt azzal kapcsolatban, hogy az ötlet egyáltalán megvalósítható-e. Az tetőtér beépítéséhez ugyanis megfelelő szerkezetre van szükség, emellett nem mindegy az sem, hogy a munkák során mennyi hibát fedeznek fel. Ezt megelőzve kell elvégeztetni egy hőkamerás vizsgálatot, ami még az átalakítás előtt felfedi a kisebb vagy nagyobb problémákat. Ha minden megvan, akkor az ingatlan értékét 15%-kal növelheted, ráadásul akár 2-3 kategóriát is javulhat az épület energetikai besorolása.