Lakóház értékbecslése csupán egy helyszíni bejárással vajon lehetséges? Szerintem nem! A minap esett meg velem, hogy erre kértek. Talán elítél, talán nem az értékbecslő szakma, de felelősséggel ilyet soha nem csinálnék!

Sajnos nem először keres meg valaki azzal, hogy készítsek értékelést úgy egy ingatlanról, hogy azt csupán megszemléztem, de sem felmérni, sem fotózni azt nem kell. Természetesen a díjazás sem annyi, ami a honlapon egy kész szakvéleményért jár. Jóval kevesebb, hiszen kisebb a munka, kisebb a feladat is vele.

A minap egy kedves hangú, hangjából ítélve ötven-hatvan év körüli hölgy hívott. Vidéki, örökölt ingatlana értékmeghatározása miatt keresett. Természetesen készséggel állok az ügyfelek igényei elé. Néhány érdeklődő kérdés után elmondtam neki, hogy véleményem szerint egy rövidebb, tájékoztató értékbecslés megfelelő volna ezen célra. Hacsak az eladás miatti értékmeghatározás a feladat, szerintem ez a leginkább ár-értékarányos szakvélemény. Úgy 10-12 oldalnyi értékbecslés méretarányos alaprajzzal, fotókkal, két példányban, nyomtatva és postázva 25 ezerért volt az ajánlatom.

Az értékbecslés adatfelvétellel indul

Az elkészítéséhez persze alap, hogy ki kell menni, alaposan megtekinteni és felmérni az ingatlant. A hölgy itt meg is állt volna és azon melegében, az ingatlannál állva kért volna egy értéket. Na neeeem! A könnyű pénzszerzés netovábbja lenne, de ilyet azért etikus szakértő nem csinál.

Szóval kövezzetek meg, de visszautasítottam a könnyű pénzszerzés lehetőségét. Aztán feleségemmel hazafelé téma volt az értékbecslés hasra ütve. Az ő véleménye is hasonló a témában, pedig nem ért és nem is szeretne érteni az ingatlanok értékmeghatározásához.

Azt gondolom, a hölgy előbb-utóbb, szorgalmas telefonálást követően meg fogja találni az emberét. Talál egy olyan értékbecslőt, akivé én magam soha nem szeretnék válni. Persze kívánok neki jó keresgélést!

Én maradok tisztelettel egy etikus értékbecslő!