Az adásvétellel kapcsolatos költségek minisorozatban korábban szó volt az ügyvédi költségekről. Most szólok néhány szót az illetékről általában és a költségek csökkentésének lehetőségeiről. Továbbá néhány különleges esetről, illetékmentességről a teljesség igénye nélkül. 

Az állam jutaléka az illeték!

Az állam is kiveszi használt ingatlanvásárlásunk után. Ez volna az illeték. Furcsa lehet, de a kiszabás alapja nem feltétlenül a szerződésbeli vételár összege. Az illetékhivatal statisztikákat készít az ingatlanok forgalmáról, ezért gyakori, hogy eltérnek az adásvételi ártól és saját kalkuláció alapján szabják ki az illetéket. Érdemes tehát vételkor több fotót készíteni az ingatlanról, igazolva annak állapotát. Az illeték mértéke alapesetben mintegy 4%, mely egyes körülmények fennállásakor lefelé is változhat.

Abban az esetben, ha ingatlant adunk el, de éven belül veszünk is egyet, elég az illeték különbözetét kifizetnünk. Figyelem! Csak egy eladott és egy megvett ingatlan állítható egymással szembe. Ha az utóbbi illetéke nagyobb, nem kell illetéket fizetni. A cserét pótló vételnél vállaljuk, hogy az ingatlanunkat éven belül el is adjuk. Ilyenkor a NAV értesítésével az illeték kiszabása egy évet csúsztatható. Ha az eladás megtörtént, az adóhatóságot értesíteni kell, majd az illetéket kiszabják.

Nincs illetékfizetési kötelezettség
Abban az esetben, ha építési telket vásárolunk és vállalkuk a 4 éven belüli beépítést, nem kell illetéket fizetnünk. Igaz esz arra az esetre is, ha házastársak közt történik az adásvétel, de az egyenes ági rokonok között (pl. szülő és gyereke) is díjmentes az illeték.

35 év alatt …

A fiatalok illetékfizetési kötelezettsége feleződik első ingatlan esetében és 15 millió forint alatt.

Új építésű, értékesítés céljára épített ingatlanok esetében 15 millió forintig díjmentes, a 15-30 millió forint közötti részre 4% az illeték. A 30 millió feletti ingatlanoknál már nincs kedvezmény, ott a 4% általános díj fizetendő. Vissza nem térítendő állami támogatással kombinált adásvételek esetében (CSOK) a támogatás összegével csökken az ingatlan értéke, így kisebb lesz az illeték is.

Bárhogyan is alakul a fizetési kötelezettség, a részletfizetés lehetősége alapos indok mellett mindenkit megillet. Éljünk vele, ha szükséges!

Te épp most vagy ebben a helyzetben? Mondd el a véleményed!