2016-ban mintegy kétharmadával emelkedett a lakáshitel után érdeklődők száma – jelezte a BankRáció.hu. A kormány otthonteremtési intézkedései nyomán 2017-ben növekedhet az új lakások piaca. Nőhet a kiszámíthatóbb, fix törlesztésű, kamatkockázatot csökkentő lakáshitelek népszerűsége. Gergely Péter szerint érdemes a CSOK-kal kapcsolatban hitelszakértői segítséget kérni. A feltételrendszer bonyolult, próbálja az esetleges visszaéléseket kiszűrni. 

A BankRáció.hu közel másfél tucat bank kínálata alapján készítette elemzését január elején. Egy 20 milliós vételárat feltételező új lakás megvásárlásához igényelt 10 milliós hitel, 20 év futamidővel 2,6-3%-os thm-mel indul. A drágábbak elérik az 5 %-ot is. A törlesztés 54 eFt-tól 66 eFt-ig terjed havonta. A hitel végén jelentkező különbség meghaladhatja a 3 mFt-ot.

Az elmúlt évben jelentősen bővült a lakáshitelek piaca. Már ez is jelentős, 30%-os változás 2015-höz képest. Mintegy 67%-kal nőtt az érdeklődők száma is. Elképzelhető, hogy a 2008-ban begyűrűző válság hatására egyre nagyobb az érdeklődés a fix törlesztésű hitelek iránt. Ezek a konstrukciók jellemzően drágábbak, mégis biztonságosabbak, ellenben a változó kamatozású lakáshiteleknél. Ennek oka, hogy a 3-30 éves futamidő alatt a törlesztés összege nem változik. – mondta Gergely Péter.

“2017-ben folytatódhat az élénkülés a lakáshitel piacon, amiben szerepe lehet annak is, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerében az idén fordulatot várunk – mondta Gergely Péter hitelszakértő.

A 10+10 milliós CSOK konstrukció a legnépszerűbb. Legalább három meglévő vagy vállalt gyermek esetében 10 milliós vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A mellé adott 10 milliós hitel 25 évig 3%-os kamattal havi mintegy 50 eFt körüli.