A tapasztalatok azt mutatják, sokan rettentően szabadon értelmezik a tehermentes ingatlan fogalmát, nem szólva a per-, igénymentességről! Mit nekünk pár plusz sor a tulajdoni lapon! Olcsó ingatlan nagyvárosban – tódulnak a vásárlók, majd megoldódik a dolog!

Az emberek óvatosak! Szerencsére ritka az ingatlanvásárló, aki az eladó ingatlan megtekintése után ne folytatná a lakásvásárlási projektet szinte rögtön egy földhivatali látogatással, kikérve a tulajdonlap másolatot. Azon aztán feketén-fehéren be van jegyezve minden, aminek azon törvényileg helye van. Ne ijedjünk meg a tulajdoni lapon szereplő kölcsönöktől sem – az összeg az eredeti tartozást mutatja. Nem titok: a finanszírozó bank jelzálogot jegyeztet be a földhivatali nyilvántartásba. Ez biztosítja a fedezetet, hogy a bank a pénzéhez jusson akkor is, ha a vevő nem törleszt a hitelnyújtó intézmény felé. Ez elidegenítési és terhelési tilalom, de nem jelenti azt, hogy az lakást ne lehetne értékesíteni.

Csodálatos, titokzatos tulajdoni lap!

Készüljünk fel mindenre, és ne lepődjünk meg, ha a dokumentum vaskos. Előfordulhat, hogy (feleslegesen) 20 oldalnyi anyagot kell átnyálaznunk, tele számokkal, nevekkel, ilyen-olyan adatokkal, hieroglifákkal, absztrakt ábrákkal…

Ha kíváncsiak vagyunk az eladó lakás teljes élettörténetére, kérjünk teljes másolatot. Ha csak a legfrissebb tudnivalók érdekelnek bennünket, elég, ha a tulajdoni lapszemlét kérjük.

a tulajdoni lap nem boszorkányság!

Legyünk résen, de ne essünk pánikba, ha a vágyott eladó ingatlan tulajdonlapján széljegyzetet, iktatási számot látunk. Ez utalhat egy már folyamatban lévő eljárásra – a széljegy árulkodik az értékesíteni kívánt lakásra vonatkozó ügy (bejegyzés, átvezetés, feljegyzés) rangsorára, ügyintézési sorrendre – jelzi, hogy egy kérelem várakozó státuszban van.

Ilyen kérelem lehet az eladó ingatlan vonatkozásában a tulajdonjog, haszonélvezeti jog, telki szolgalmi jog, vételi jog, jelzálog, használati jog keletkezése, változása, megszüntetése.

Sokkal egyszerűbb elejét venni az esetleges későbbi, olcsó ingatlan eladás miatti pernek, ahol természetesen mindenre fény derül, és levonhatjuk a keserű konzekvenciát: az olcsó budapesti ingatlan híg, de sokkal drágább léhez társulhat…

fontos a műszaki állapot!

Az eladó ingatlan gazdacseréje olykor elkerülhetetlenül orosz ruletté válik. Ha valóban per-, teher- és igénymentes ingatlant akarsz, nyugodt nappalokkal, békés éjszakákkal, ne bízd a véletlenre, és mindennek járj utána! Inkább száz felesleges eladó ingatlan háztűznéző, mint egyetlen, sorscsapással egyenértékű rossz lépés.

Menj biztosra! Méresd és értékeltesd a kiszemelt ingatlant!