Ingatlanos körökben gyakran találkozni a nagy átlag számára nem egészen egyértelmű kifejezéseket. A stúdiólakás, penthouse, loftlakás, manzárdlakás, garzonlakás és a többi csak egy kis része az ingatlanosok által gyakran használt kifejezéseknek. Lássuk, miről is van szó!

Stúdiólakás

A szót gyakran összekeverik az emberek a garzonnal. A stúdiólakás tulajdonképpen nem más, mint egy kis-közepes méretű, jellemzően egylégterű. Ebben a helyiségben kapott helyet gyakorlatilag majdnem minden, ami egyébként külön szokott szerepelni. A konyha, szoba, előszoba, gyakran a fürdő és wc is egy légtérben van.

 
 

Garzonlakás

A garzon egy kisebb, többnyire 40 m2 alatti területű lakás egy egész vagy egy fél szobával. Amolyan legénylakás minimális takarítási igénnyel, alacsony rezsivel. A stúdiólakással ellentétben a fiatalok által kedvelt garzonban már  elkülönülnek a helyiségek.

 
 
 

Szuterinlakás

Nem más, mint egy alagsori vagy pincelakás. Ezeknél a lakásoknál a padlószint a terepszint alatt van. Nem egy sötét lyukról van szó, ablakai és természetes szellőzése van. Többnyire egy fél szint a földszint alatt. Méreti megkötése nincs, a helyiségek is elkülönülnek. Elhelyezkedéséből adódóan gyakran problémát okoz a vízszigetelés hibája vagy hiányossága. Vétel előtt jó az ilyesmit ellenőrizni. Előnye is van, mégpedig a talajjal való körbezártsága miatt a hőszigetelés hatékonysága. Az ára jellemzően alacsonyabb akár több tíz százalékkal a magasabban elhelyezett lakásokhoz képest.

 

Manzárdlakás

A manzard kifejezés a tető formáját jelzi. Meredek, majd kis hajlásszög váltakozik, ezzel speciális tetősíkot teremt a ház tetején. A manzard előnye, hogy közel teljes egészében kihasználható a padlástér adta hely. A meredek, rendszerint 45 foknál meredekebb tetősíkból állnak ki az ablakok.

 
 

Penthouse

A penthaus lakást gyakran keverik a penthaus jellegű lakásokkal. Tulajdonképpen egy legalább négyemeletes társasház legfelső szintjén elhelyezkedő, gyakorlatilag luxus lakás. Az ilyen jellegű lakásokhoz hatalmas, minimum a lakás felének megfelelő, de inkább nagyobb terasz is tartozik. Az ilyen lakások panorámásak, a kilátás legalább három irányban lehetséges. A liftből gyakran közvetlenül a lakásba léphetünk, mely rendre nagy belmagassággal rendelkezik és a teraszon kerti tó vagy medence is található.

 

Loft vagy loftlakás

Divattá vált lepukkant gyárépületeket, csarnokokat, raktárakat megvenni és azokból teljes funkcióváltással lakásokat, loftokat kialakítani. A gyakran rossz állapotú épületek olcsón megvásárolhatók voltak, így felújítást, átalakítást követően előbb a kispénzű művészek használták műteremnek, otthonnak. A penthousehoz hasonlóan ma ezek a lakások is a luxuskategóriát képviselik. Nagy, jellemzően 3 m feletti belmagasságú, 120 m2 feletti alapterületű lakásokról van szó, gyakran közbenső szintet is kialakítottak bennük. Érdekes módon a luxus itt a minimalista építészetben jelenik meg. Az eredeti hatást fenntartva gyakran látszódnak a gerendák, székoszlopok, gépészeti vezetékek.