A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bejelentette: 200 milliárdot meghaladó visszatérítendő támogatást írnak ki lakóépületek energetikai korszerűsítésére a következő hónapokban. Ezzel együtt mintegy 150 milliárd jut az állami fenntartású intézményekre is. Szabó Zsolt államtitkár azt is jelezte, a pályázat a Széchenyi Programiroda oldalán lesz megtekinthető.

A kamatmentes, 90% intenzitású pályázatok segítségével akár felére is csökkenhet a lakóházak rezsiköltsége. Az államtitkár elmondta: szinte minden energiafelhasználást csökkentő dologra lehet majd pályázni. A keret mintegy 50 ezer ingatlan energetikai korszerűsítésére lehet elegendő. Lakások esetében 7, míg családi házaknál 10 mFt lehet a támogatás felső határa.

A lakosságon felül a vállalkozások, közintézmények és az önkormányzatok részére is lesz elérhető visszatérítendő és vissza nem térítendő pályázati lehetőség. Pályázatok indulnak a megújuló energia támogatására is. A kamatmentes támogatást gazdasági társaságok is igényelhetik. Az önkormányzatok részére növelt keretösszeggel megnyílik a VEKOP energetikai programcsomagja, a távhő szolgáltatás olcsóbbá tételét 45 milliárdos kerettel segítik. Lehetőség lesz több programra való pályázásra is. Pályázni legkorábban 2017 első felében lehet majd, a szerződéskötések egy éven belül lezárulnak.