Megvettünk egy felújításra szoruló házat. Nagy bennünk a tettvágy, újítsuk fel az ingatlant. A meggondolatlan bontás, a félkész korszerűsítés nagyban befolyásolhatja a hitelfelvétel sikerességét. Vajon jó ötlet már a hitelfelvétel előtt megkezdeni a munkát? Hááááá?! Vajon miért lehet belőle elutasítás, mi a gond az ingatlanfedezettel? Néhány példa arra, amikor visszanyalhat a fagyi felújítás során.

Felújítás és az előzmények

Mielőtt bármit is teszünk, megéri előzetesen kikérni a bank véleményét felújítás előtt. Tájékozódni arról, hogy melyik a nekünk való hitelkonstrukció. Szükség lesz-e gépészeti felújításra, villamos hálózat cserére, átalakítunk, vagy csupán egy festés megteszi? Az értékbecslést is ennek tudatában rendeli meg a bank munkatársa. Nem először futok bele abba, hogy a tulaj meggondolatlanul belefog az ingatlan felújításába. Nem is kell feltétlenül építkezni, elég, ha csak bontásba fogunk. Ez olyasmi, ami az egész költségvetést boríthatja. Ha már előre látni a hitelfelvétel szükségességét, érdemes ennek megfelelően, átgondoltan cselekedni.

Itt nem kis munka lesz az új konyha felújítása

A bank megbízott értékbecslője kimegy, teszi a dolgát, elküldi a szakvéleményt a bankhoz. Jön az értesítés: a kért hitel az ingatlanfedezet miatt nem folyósítható. Szidjuk a bankot, az értékbecslőt, a hitelközvetítőt is. Ez a helyzet sajnos egyáltalán nem életszerűtlen.

A felajánlott ingatlant az értékbecslő vizsgálja meg a lakhatási feltételek megléte, továbbá a bank ingatlanfedezetre vonatkozó előírásai szerint. Néhány példa meggondolatlan bontásra, amikor jó eséllyel elutasítást kapunk:

Ha leszereljük a radiátorokat

Meghiúsulhat a hitelfelvétel, amikor a központi fűtéshez használt kazánt leszereljük. Egyéb alternatív fűtés pedig nem áll rendelkezésre. A lakhatás vizsgálatának része többek között a fűtési lehetőségeket számba vétele. A hiányos fűtési rendszer miatt nem csak az összkomfortot bukjuk el, de nem áll fenn a lakhatás feltétele sem.

Ha leszereljük a csaptelepeket

Elutasítja a bank a hitelfelvételt akkor is felújítás esetében, ha a vízvétel lehetősége nincs meg a házban. Az önmagában nem elég, hogy van vízóra az aknában, érvényes szerződés a szolgáltatóval. A lakhatási feltételek része, hogy folyóvizet biztosítsunk az ingatlanban. Érdemes tehát a konyha, a fürdő, wc csaptelepeit idő előtt nem eltávolítani. Hasonlóan baj lehet abból is, ha a wc csészét távolítjuk el az értékbecslő szemléje előtt.

Kibontottuk az ajtót, ablakot felújítás során

Gyakran cseréljük le a korszerűtlen gerébtokos nyílászárókat és tervezünk újakat beépíteni. Figyelembe kell venni azonban, hogy az épületnek zárhatónak kell lennie. Vagyis az ablakok és külső ajtók bontásával akadályozzuk a zárást. Várjuk meg az értékbecslőt és csak a szemléjét követően végezzünk bontási munkákat.

Azt javaslom, a bontási és felújítási munkálatok megkezdése előtt tájékozódjunk. Ha nagyobb munkába fogunk és nagyobb a hiteligényünk is, konzultáljunk a bankkal. Még az is lehet, hogy olcsóbb megoldást találnak annál felújítás során, amit mi magunk elterveztünk.