Nincsenek jól működő varázsgömbök, amik megmondják a tutit. Ha előrejelzésről van szó, nem kevéssé izgalmas azonban, hogy vajon hogyan és mit lát maga a szakma: tehát, ha ingatlanról van szó, akkor az ingatlanforgalmazók, az azokat üzemeltetők és az ingatlanfejlesztők azok, akiket érdemes, sőt meg is kell kérdezni. A GKI által júliusban végzett felmérés alapján érdekes eredményeket láthatunk. Lássuk, hogy mi a lakáspiaci előrejelzés jelenleg!

A lakáspiaci előrejelzés

A lakásépítés trendjének növekedése után megtorpant a piac, a kiadott engedélyek száma csaknem harmadával csökkent a járvány hatásaként. A rozsdaövezetek bevonásával újra elindulhat az építés lassú növekedése – várhatóan azonban csak az év végétől. Az elmaradt felújítások, karbantartási munkák is újra indulhatnak a piac szereplői szerint.

Használt lakásokat is körülbelül május hónaptól kezdtek el újra keresni a vevők, ezen belül is a nagyobb lakásokat és házakat keresik inkább, ez figyelhető meg.

A lakás célú hitelek

A hitelek felvétele jól érezhetően megtorpant, a lakosság inkább kivár, nem akar újabbakat felvenni. Ráadásul, mivel a szakemberek a második hullámot prognosztizálják, ez a tendencia nagyon nagy eséllyel nem fog változni az év végéig.

Az országos jellemzők

Ha a lakáspiac jellemzőit regionálisan tekintjük át, akkor azt tapasztaljuk, hogy a túlkínálat aránya csökkent ugyan a megkérdezettek szerint, de még mindig ez a jellemző országos szinten, bár a kereslet elkezdett erősödni. Ez utóbbi érezhető például a pesti és budai családi házak és a panellakások piacán – egész Budapesten. Ezeket elkezdték újra keresni. Nyugat- és Kelet-Magyarországon azonban még a stagnálás a jellemző, tehát elmondható, hogy a budapesti és az országos folyamatok némiképpen különböznek egymástól.

A lakásárak

A másik fontos kérdés a lakásárak változása. A piaci szereplők ebben a témában is várják a főváros és a vidék közti differenciálódást. Az eltérő vélemények feltétlenül csökkenő tendenciát várnak az árak változásánál, de régiónként különböző mértékben. Így Budapesten kisebb nagyságrenddel csökkennek az árak majd a várakozás szerint, míg Nyugat-Magyarországon szintén kevéssé várják a csökkenést, szemben a keleti régióval.

Az új építésű lakások esetében a prognózis országos csökkenést vár – mintegy 3-5 % körüli áresést.

Nem kis kérdés a bérlakások témája, melyben egészen döntően azok véleménye erős, akik a bérleti díjak csökkenését várják országos szinten – a megkérdezettek csaknem 70%-ának ez a véleménye. Növekedésre alig néhány százalék számít, országosan.

Forrás. pixabay.com

A lakáspiaci előrejelzés összefoglalva!

Nem egységes tehát a megkérdezettek véleménye, az azonban mindenképpen elmondható, hogy azok a tendenciák, amelyek erősebbek, kevéssé osztják meg a szakmai véleményeket. A járvány hatása jól érzékelhető a piacon és óvatosságra inti annak résztvevőit.

Ráadásul, az előre vetített második hullám még inkább megkérdőjelezi a várható változások bármilyen szintű kiszámíthatóságát. Óvatos a vevő, de óvatos a piac is, kivár, amíg ezt megteheti. Nem kevéssé lesz érdekes egy hasonló felmérés, amely talán majd az ősz során megszülethet – de ez is kérdőjeles, hiszen az őszről ebben a korszakban, így 2020-ban még semmit nem tudunk.

Lehet, hogy a gazdasági döntésekben is újra kell gondolnunk majd a dolgokat? Csupa kérdés, és kevés válasz. Ezt tanítja nekünk 2020.

Mi mindenesetre folytatjuk a trendfigyelést, az elemzések követését és várhatóan további lakáspiaci előrejelzés készül majd a jövőben.

A cikk megjelenik az ingatlanpress portálon is!