A lakásvásárlók számára idén ősztől kiemelt szempont lehet az ingatlan energiaellátása. A növekvő világpiaci árak miatt ugyanis a kiszemelt otthon korszerűsége és energiahatékonysága miatt felértékelődnek azok. A következő időszakban tehát jóval nehezebb lesz eladni azokat a lakásokat, amelyek régebbi építésűek, nincsenek szigetelve és túl sok energiát fogyasztanak. Lássuk, hogy mi történik a lakáspiacon az energia-veszélyhelyzet idején!

Kik lesznek a nyertesek és kik a vesztesek?

Augusztustól átlagfogyasztás felett már a piaci árat kell fizetnünk majd mind az áramért, mind pedig a gázért. Kérdéses lesz, hogy az emberek egyáltalán tudnak-e majd azon gondolkodni, hogy költözzenek. A bevételek nagy része ugyanis a lakhatás mellett a rezsire fognak elmenni, amin nem segítenek a növekvő élelmiszerárak sem. Bár a szabály a háztartások háromnegyedét nem érinti, azért bőven lesznek olyanok, akik várhatóan nem fogják tudni kifizetni a számlákat. 

A nagyobb alapterületű lakások közül azoknál eshet vissza inkább a kereslet, amik nem túl energiahatékonyak, nincsenek leszigetelve. Ott sem lesz sok lehetőség, ahol túl sok gázra van szükség a téli fűtéshez, de az elektromos árammal történő fűtés is megfontolandó lesz. Az alapterületük mellett tehát a lakáspiacon fontos szempont lesz a fűtési rendszer, az ingatlan állapota, hiszen ezeknek a vásárlók számára prioritást élveznek majd, ami a keresési folyamatot illeti. 

Mi a helyzet a gázfűtéssel?

A mostani kínálatot figyelembe véve, jól látható, hogy a piacon lévő eladó lakások nagy része gázfűtéses, míg 7%-uk távfűtéssel működik. Elektromos megoldással mindössze 5%-uk rendelkezik, így ezeknél igen fontos tényező lesz az új szabály, ami a rezsire vonatkozik.

Elmondható, hogy az eladó ingatlanok háromnegyede gáz fűtéssel működik, amiket valószínűleg már nehezebben lehet majd eladni. A gáz piaci ára hétszerese a csökkentettnek, így például egy eddig 30.000 Forintos számla már 110.000 Forint körül alakul majd. Ezt pedig kevés család tudja majd kigazdálkodni hónapról-hónapra. Energetikailag tehát nem mindegy, hogy mennyire felszerelt az adott ingatlan.

Mi lesz az lakáspiacon?

Az előrejelzések szerint az őszi és téli időszakban nagy szerepet kapnak majd a fenntartási és a rezsiköltségek a lakáspiacon. A vásárlók nagy része nem feltétlenül az elhelyezkedést veszi majd alapul, hanem inkább a méretet és a korszerűséget. A felújított, modern otthonok, amelyek jobb állapotban vannak, valószínűleg ugyanúgy előbb fognak elkelni, mint korábban. Nem véletlen, hogy az érdeklődők háromnegyede ezeket keresik a mai napig. 

A szakemberek elmondása szerint az árakat nézve a lakáspiac valószínűleg kétsebességessé válik. Míg a korszerű fűtési megoldással rendelkező és alacsony fogyasztású otthonokat sokkal hatékonyabban lehet majd eladni. Emellett várhatóan az értéknövekedés is gyorsabb lesz, mint egy felújítandó otthoné. 

Amennyiben eladni szeretnél egy ingatlant, akkor mindenképpen érdemes megadni a fűtés típusát. Mindenképpen tüntesd fel az össz rezsi költséget is, hiszen így sok kérdéstől mentheted meg magadat. Ezeket az információk kulcsfontosságúak lesznek a jövőben, egészen addig, amíg a rendszer helyre nem áll. Ráadásul ezzel a trükkel még több érdeklődőre tehetsz szert a lakáspiacon, hiszen minden fontos jellemzőt és tudnivalót feltüntetsz. 

Mi lesz a villanyfűtésekkel a lakáspiacon?

Aki esetleg norvég fűtésre váltott, klímával melegíti a lakást, annak bizony nem lesz egyszerű eladni a házat. Hiába a szigetelés, azért a légkondicionáló igen sokat fogyaszt télen is, nemcsak nyáron. Bár az átlag feletti fogyasztás esetén a villany ára nem lesz hétszer annyi, azért akkor sem lesz olcsó mulatság, ha valaki ezzel próbál meg kellemes hőmérsékletet varázsolni otthonra. 

Nem kell azonban aggódni, hiszen azért a gáz még mindig drágább, viszont sok mindentől függ, hogy melyik módszer éri meg jobban. Nem mindegy ugyanis sem a szigetelés megléte, sem annak minősége, sem a rendszer kiépítése, de legfőképp az ingatlan mérete. Egy nagyobb lakás esetén ugyanis jóval magasabb lehet a fogyasztás akkor is, ha az a lehető legkorszerűbb. A családi házaknál viszont már más a helyzet a lakáspiacon, hiszen vidéken igen sokan fűtenek még mindig fával, ami esetében maximum a vízforgató fogyasztja az áramot.