Feketében jár, mégsem ő a kaszás! Van akihez eljutott, van, akinél kotorászott, van, akihez el sem jött és van, aki be sem engedi, pedig még szerencsét is hozhat neki! Na, ki ő? Hát a kéményseprő! A munkám során azt látom, hogy sokan tájékozatlanok a kéményseprést illetően. Nem tudják, miért jön, fizetni kell-e neki vagy sem, megnézi vagy tisztítja, véleményezi is a kéményt. A kéményseprőt illetően itt volna néhány válasz a teljesség igénye nélkül.

Értékbecslő és műszaki felmérő munkám során sok ingatlant volt szerencsém megismerni. Azt figyeltem meg, hogy az emberek nagy része tájékozatlan a kéményseprést illetően. Sokan úgy gondolják, a szolgáltatás újabb sarc a szegényebb családoknak és többen mondják azt is, hogy szükségtelen dolog, hiszen “az ember kikotorja minden évben”. Van tehát nem kevés téves információ a kéményseprésről, egyáltalán a seprés és a kémények vizsgálatának szükségességéről.

A Katasztrófavédelem szerepe

A kéményseprő szolgáltatást már két éve a Katasztrófavédelem felügyeli. Magántulajdonú ingatlanok esetében a szolgáltatás díjmentessé vált. Az átvételt követően a szilárd tüzeléssel üzemeltetett kéményeket kétévente, a gázzal üzemeltetetteket évente vizsgálta meg a szolgáltató szakembere. Ez azonban nem csak a kémények szemléjét érinti, hiszen a szakember minden esetben vizsgálja magát a tüzelőberendezést és a nyílászárókat is. Utóbbi a megfelelő oxigénellátás és szellőzési lehetőségek miatt fontos.

2018. január elsejével újabb változások jöttek, melyek alapján a kéményseprő már csak meghívásos alapon jön házhoz. A szolgáltatás magántulajdonú ingatlan esetében továbbra is díjmentes, a vállalkozás székhelyéül, telephelyéül szolgáló ingatlanok tulajdonosainak viszont fizetni kell. Korábban fizetni csak akkor kellett, ha az egyeztetett első és második időpontban a lakó hibájából meghiúsult a munkavégzés. Változás, hogy most a lakó felelőssége a szolgáltató meghívása. A kéményseprés tulajdonképpen biztonsági szolgáltatás, ezért már mindenki a saját biztonságáért felel.

Szétnyílt, veszélyes kéményfej

A meghívást illetően tapasztaltam némi ellentmondást. Többen arról számoltak be, hogy hívás nélkül is megjelent a szolgáltató és elvégezte a munkát. Ahol szükséges volt, tisztítottak, nem ritka, hogy előírtak szükséges módosításokat és meg is tiltották a használatot. Ahol nem volt szükség sormunkára, ott matricával jelölték a vizsgálatot és véleményezték a kémények állapotát is egy tanúsítványban.

A veszélyes, problémás kémények esetében a szolgáltató javításra szólítja fel a lakót. Figyelem!  A hiba kijavítására 20-60 nap áll rendelkezésre. A tanúsítvány hivatott a hiba elhárítását, javítását igazolni. Nem teljesítés esetén azon felül, hogy veszélybe is sodorhatjuk magunkat, tűzvédelmi bírság kiszabására is sor kerül.

Nem csak a lakosság körében szükséges a meghívás. A gazdálkodó szervezetek, vagyis az egyéni és társas vállalkozók szintén meghívással kérhetik a szolgáltatást. Nekik a kéményseprés, tüzelőberendezések vizsgálata díjköteles!

Ha van véleményed, kérem, oszd meg velem!