Bizony, jelzáloghitel nem létezik értékbecslés nélkül! A hitelszerződést megkötni előzetes értékelés nélkül nem lehet. Szükséges tehát a fedezeti ingatlan értékének aktuális (mostani) vagy egyes esetekben várható (jövőbeni) értékének megállapítása. A jelzáloghitel fedezete csak olyan ingatlan lehet, mely a banki szabályzat alapján alkalmas arra. A később felvehető hitel mértékét az értékbecslés fogja meghatározni. A hitel maximális összege a forgalmi érték 80%-ánál nem lehet nagyobb!

Jelzálog hitel felvétel

Az értékbecslések tartalmát kormányrendelet határozza meg, ugyanakkor a gyakorlat szerint a banki fedezetértékelés némileg eltér a “hagyományostól”. Jellemzően a bankok saját értékelési adatlap alapján dolgoznak és kérik ez alapján az értékmeghatározást is. A fedezeti ingatlant a szerződött, etikus és független értékbecslő vállalkozások vizsgálják meg. A kapott eredményt alapján döntenek az ingatlan hitelezhetőségéről.

A piaci érték levezetése általában három módszerrel (összehasonlító adatok elemzése, hozamszámítás és költségalapú értékelés) történik. Ezek közül általában kettőt alkalmazva készül az értékelés, majd a javaslattétel a hitelbiztosítéki értékre (HB).

A szakvélemény alaposan ismerteti az ingatlant. Az elhelyezkedésén, alapterületén, műszaki adatain felül vizsgálják az ingatlan állapotát, fűtési módot, az épület korát, környezetét és a többi. A vizsgálat a felépítményeken felül számba veszi a telket is. Fontos szempont itt az övezeti besorolás, beépítési lehetőségek, elérhető közművek, kerítettség. A lakhatásra nem alkalmas ingatlanok lakáscélra nem hitelezhetők! Csupán egy szakvélemény azonban nem lesz elég. A benne foglaltakat dokumentumokkal (tulajdoni lap, telkes ingatlannál térképmásolattal, szerződésekkel, alaprajzzal, költségvetéssel, külső és belső fényképfelvételekkel alá is kell támasztani. A bank felé általában digitális értékelés készül, így papír alapon nem kerül átnyújtásra az értékelés.

Az értékbecslést általában a hiteligénylő fizeti, de akciók, hitelkonstrukciók keretében a bank is magára vállalhatja a szakvélemény díját. Az értékbecslés díjazása általában szabott, melyet a bank határoz meg és fogadják el a szerződött értékbecslők. A hiteligénylő (bár ő fizeti), nyomtatva nem kap belőle.

A nem banki ingatlanértékelés egy-két példányban készül, papír alapon, hitelesítve. A díjak közel azonosak a banki értékbecslés díjával.