A koronavírus az ingatlanszakmában dolgozók életét is jelentősen megváltoztatta. Nem csak az ingatlanosok vakarják a fejüket, hanem az értékbecslők is külön instrukciókat kaptak a megrendelő bankoktól a munkavégzés mikéntjére. Már most jól látszik a személyes kontaktust elkerülendő intézkedése sora. Ebben a cikkben kiderül, hogy milyen hatása lesz az értékbecslőknél a koronavírusnak. 

A koronavírus hozománya az értékbecslőknél

Az ingatlanközvetítők túlnyomórészt vállalkozók, akik az eladásokból élnek és többnyire nem végeznek értékbecslési feladatokat, inkább az értékesítéssel foglalatoskodnak. Többen közülük a piac beállásáról számolnak be. A folyamatban lévő hitelügyintézések miatt még van feladatuk, de a kereslet a töredékére esett vissza, az emberek, ügyfeleik kivárnak, az emberek otthon maradnak. Bevételeik fokozatosan közelítenek a nullához. Az értékbecslőknek pedig gyakran az ingatlanosok munkája hozza a bevételt.

Az ingatlan értékbecslés tipikusan az a munka, ahol alaposan meg kell ismerni a feladat tárgyát, az értékelendő ingatlant. A megfelelő munkavégzéshez nem elegendő távolról, csupán kapott adatokkal értéket megállapítani. Ehhez szükséges a kapcsolattartás megbízóval, kell az ingatlan alapos bejárása is. Adatokat kell kérni a feladattal kapcsolatosan szóban és írásban. Legalábbis ez így működött korábban.

Az elmúlt hetek és napok eseményei, a vírus terjedését megelőzendő kijárási korlátozás magával hozta a szemléletváltást. Bár továbbra is azt gondolom, nem ez a helyes, alkalmazkodni kell az új helyzethez. Most a munkavégzéshez kiléphetsz az otthonodból, de ha megállítanak, hitelt érdemlően kell igazolnod, hogy a munkád része a mozgás, az ingatlanok látogatása.

Az elmúlt napokban sorra érkeznek meg a munkavégzésről szóló banki, fővállalkozói igazolások. – Természetesen e-mailben! Teszik a dolgukat a munkáltatók és az így van jól! Sokat változott azonban a szemlék menete, az értékbecslőktől elvárt munkavégzés mikéntje.

A nagyobb ingatlanos szervezetek kiadták állásfoglalásukat, javaslataikat a megváltozott munkavégzéshez kapcsolódóan. Csak szemezgetve néhány közülük pontos megjelölés nélkül, előtérben a személyes kapcsolattartás mellőzésével:

 • megbízás, dokumentumok átvétele, egyéb információcsere e-mailen, telefonon, postázva, stb.
 • felmérés idejére megbízó részéről csak egy fő, vagy senki sem tartózkodjon egy légtérben az ingatlanos vagy értékbecslő,
 • előzetes gömbpanorámás felvételek, videó hiányában az ingatlan bemutatása történjen online, mobilnet használattal, megbízók jelenléte nélkül,
 • ártárgyalás, jogügyletek tisztázása online, videohívás útján,
 • nyilatkozatok megtétele e-mailben,
 • ajánlattételi biztosíték ügyvédi letéti számlára utalással, szerződéskötés családtagok tanúzásával
 • stb.

Van bank, mely ezeket egészében elfogadja és várja eszerint a munkavégzést. Olyan is van, aki kizárólagosan külső szemlét kér, vagyis a felmérő nem menjen be az ingatlanba. Előtte már telefonon kérje a megbízót, hogy fényképfelvételekkel, alaprajzzal segítse a munkáját.

A TEGoVA (European Group of Valuers’ Associations – magyarul Értékelők Európai Csoportja) folyamatosan követi az eseményeket és javaslatokat tesz az értékbecslőknek a munkavégzéshez. A TEgoVA szerint az értékbecslő:

 • határozza meg a válság előtti legutolsó napot és erre a napra adja ki szakvéleményét az ingatlanról,
 • hivatkozzon egyértelműen a megjelölt adatokra és a válság miatti korrekciót indokolja meg,
 • gondoskodnia kell arról, hogy az erre irányuló nyilatkozat megjelenjen a megbízási szerződésben is,
 • az értéket rendszeresen vizsgálja felül.

Az ingatlanszakma kivár! Egy ideig az ingatlanpiac is ezt teszi, de az árak változása borítékolható. A kérdés, hogy az általános recesszió milyen mértékben változtatja meg a piacot. Bízunk a legjobbakban! Az értékbecslőknél azonban változás várható!