Az ingatlanhirdetések egyik, ha nem a legmeghatározóbb szempontja az irányár. Az ingatlan hirdetési ár megtalálása nem is olyan egyszerű feladat az eladók számára. Hajlamos az ember a józan parasztin felül az ingatlanhoz fűződő érzelmi kapcsolatát is forintosítani. Befolyásolja őket a médiában hangoztatott ingatlanár emelkedés, esetleg csökkenés vagy stagnálás tendenciája is. Az éves infláció hatása és egy-egy állami intézkedés is kihathat az ingatlanárakra. Ebben a tekintetben a piacot folyamatosan figyelő ingatlanközvetítők és értékbecslők lehetnek segítségünkre. A túlárazás problémája gyakran a meggondolatlan hirdetők miatt alakul ki. Sokszor másoljuk tőlük az ingatlan hirdetési árakat, amik távol is állhatnak a realitástól.

Az ingatlan hirdetési ár

A jól megállapított hirdetési ár alapján többnyire hat hónapon belül megtaláljuk a vevőt. Azonban sokan hosszabb ideje tartják az ingatlan árát azonos szinten. Hosszú hónapokig, akár évekig is olyan magas áron hirdetik meg az ingatlant, amit aztán a piac érdektelenséggel reagál le. Nincs vagy minimális az érdeklődő és az ingatlan nem kel el.

Az ingatlanok árát leginkább az elhelyezkedés befolyásolja. Ezen felül a legfontosabb tényezők az alapterület, építési mód, műszaki állapot, közművesítettség, telekadottságok, hasznosítási lehetőségek, stb. Ha csak a hirdetési árakra koncentrálunk, ott nem feltétlenül kapunk teljes képet a hirdetett ingatlanról, így felhasználni azokat csak kellő körültekintéssel szabad.

Rendben, de ha ez így van, mit tehet az ember fia, ha jó árat akar kapni? Az ingatlanosok nagy többsége éppen tapasztalatukból kifolyólag és a helyi adottságok ismerete alapján tud ajánlást tenni az eladó ingatlan hirdetési árára. A lényeg, hogy egészséges áralku mellett mielőbb, de legalábbis záros határidőn belül keljen el a lakás, családi ház. Ingatlanos mellett döntésnél javasolt olyan szakembert keresni, aki hosszabb ideje megbízhatóan dolgozik és van helyismerete is. Az ilyen szakik (bár nem kötelezhetők rá) részt vesznek az ártárgyalásban és érdekeltek abban is, hogy az áralku a végén jól sikerüljön.

Mit érdemes tudni az alkudozásról?

Az alku mértéke egyértelműen nem behatárolható. Hiszen van fix áron létrejött megállapodás és 10-20%-ot is elérő alku, de ha jól körüljártuk a lehetőségeinket, az irányárból 5% engedmény elfogadható lehet ahhoz, hogy eladó és vevő elégedetten távozzon és az adásvétel létre jöjjön.

A magyar szabályozás esetében a jogalkotó nem tette lehetővé az értékesítési árak, az ingatlanok paramétereinek széles körű, nyilvános megismerését. Éppen ezért az értékbecslő szakma is kénytelen-kelletlen számol a hirdetési árakkal, de éppen a megbízhatatlanságukra való tekintettel az irányárat 10-15%-kal csökkentve (negatív korrekció) használják fel a munkájuk során.
A nagyobb ingatlanos hálózatok általában mindennel fel vannak fegyverkezve és statisztikákat is készítenek. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a “magánzó” ingatlanosokat vagy néhány fős ingatlanirodákat sem. Utóbbiak különösen érdekeltek a sikeres értékesítésben.

Javaslom a család döntését ingatlanossal is megbeszélni és ha kell egy jó irányszám, értékbecslőt ezen az áron itt is talál.