Az ingatlan értékének meghatározása a forgalmi érték felbecsülése – általában. Nem is törődünk az ingatlan értékével, és az értékbecslés eszünkbe sem jut egészen addig, míg nem akarunk az ingatlantól megválni, illetve másikat vásárolni. Itt bonyolódhat a helyzet, hiszen egy dolog, ha saját kis rezidenciánkon akarunk túladni, és más, ha imádott nagyszüleink bájos parasztházától kell megválnunk.

Anyagi, eszmei – értékeljünk!

Ha (jogi szempontokból) belebonyolódunk, az első, amivel tisztába kerülünk, hogy az ingatlan maga föld és a rajta lévő felépítmény. Az épületet bíró földterület egy sima lakótelepi panel esetében nem oszt-szoroz különösebben, más a helyzet, ha frekventált helyen, egy drága lakóparkban, vagy a Balaton parton található. De ez is egy dolog.

Az ingatlant értékelhetjük:

·         piaci

·         hitelbiztosítási

·         használati

·         biztosítási

·         eszmei

·         műszaki

·         felszámolási

·         egyéb
megmérettetés alapján.

Az ingatlan eladás és vétel esetén csak és kizárólag a rideg, piszkos anyagiak játszanak. Az ingatlaneladás kőkemény üzlet, itt nincs helye érzelmeknek, már ha nem szeretnénk veszteséget könyvelni.

Az ingatlan és az értékbecslés

Az ingatlan piaci értéke, annak meghatározása értékbecslő szakértő dolga. Az épület műszaki felmérése adott épülethez, területhez, körülményekhez és különféle piaci sajátosságokhoz mérve pontosan meghatározza, mennyi a kérdéses ingatlan forgalmi értéke.

Az értékbecslés célszerű akkor is, ha eladunk, és az esetben is, ha vásárolunk. Egy esetleges későbbi vitában perdöntő bizonyítékkal szolgálhatunk, hiszen az értékbecslő, vagyonértékelő sok, az épületre jellemző tényt, körülményt rögzít, dokumentál – ez azonban mindig személyre szabott, egyeztetendő feladatkör. Ettől függ elsősorban értékbecslési díj.

Hagyatéki eljárások, bérbeadások, hitelfelvétel, bérlemény esetén is ajánlatos épületfelmérő szakembert hívni.

Az ingatlan forgalmi értéke

Az ingatlan árát sok tényező határozza meg. Az ingatlan négyzetméterárak függenek attól, hol helyezkedik el az épület, mekkora, milyen jellegű, építésű, korú és számtalan egyéb, itt felsorolhatatlan paramétertől. A lényeg: az értékbecslő tényszerűen, hidegvérrel méri fel az ingatlan értékét, így pontos képet kapunk arról, mennyi a javasolt piaci ár. Minden családi ház, minden panellakás más és más, egyedileg meghatározandó téma. Hogy aztán engedünk, vagy emelünk az ingatlan eladási árán, az már nem az épületfelmérő dolga.

Fontos hogy a piaci, illetve a hitelfedezeti, biztosítási értékmeghatározás nem egy és ugyanaz. Előbbi az eladáshoz, utóbbiak értelemszerűen az újraelőállítási, építkezési költségre vonatkoznak, meghatározásuk a befektetési hozamszámításon alapul.

Az értékbecslő szakember munkája nem minden esetben kötelező, de mindenképpen ajánlott, ha ingatlannal kapcsolatos tranzakcióról van szó!