Ingatlant eladni nem egyszerű dolog. A költözés, az újabb munkahely, az apai örökség vagy éppen a banki terhek csak egy része annak a seregnyi oknak, amiért el akarunk adni egy ingatlant. De mit kell tennünk azért, hogy jó áron, jó időben adjunk el ingatlant?


 

ingatlan értékbecslés

ingatlan értékbecslés

Leginkább az ár megfelelő meghatározása okoz gondot. Nem titok és logikus is, hogy ha a piaci árnál magasabb összeget határozunk meg az eladáshoz, az nehezíteni fogja az eladást. A lakások esetében többnyire egyszerűbb az eladási ár jó meghatározása, mint a családi házaknál.

Lakások esetében a legmeghatározóbb paraméterek – a teljesség igénye nélkül a következők:

 • alapterület, szobaszám,
 • a településen belüli elhelyezkedés,
 • a társasház, lakás műszaki állapota,
 • az építés anyaga (pl. panel),
 • a fűtés módja (pl. távhő)

… és a lényegtelen, de gyakran égetően fontosnak tűnő szempontok:

 • mennyiért is vettem 12 éve?,
 • a ráköltött pénzem is vissza kell jöjjön!

ingatlan értékbecslés

ingatlan értékbecslés

Az ingatlanpiac sajátos, van azonban, ami itt is örök érvényű. Az azonos tulajdonságokkal rendelkező lakások közül az olcsóbbat fogják előbb eladni, a drágábban hirdetők pedig tovább várják az érdeklődő hívásokat. Így működik a piac! Hogyan tudod mégis jól, önállóan meghatározni a lakás árát?

Nos, most is azt az eszközt használod, ami a leginkább segíteni tud majd neked: az internet. Keress olyan ingatlanos oldalakat, ahol a saját ingatlanodhoz hasonló ingatlanokat is hirdetnek. Keresd az azonos tulajdonságokat a hirdetésekben és jegyezd fel az irányárat is! Mikor volt felújítva, korszerű a fűtés, az ablakok szigetelnek, a társasház szigetelt, stb.?

Ha elég alapos vagy, megkapod azt a tól-ig határértéket, ahová célszerű belőni a saját ingatlanod eladási árát. A gyors eladáshoz az alacsonyabb árat határozd meg! Ha nem sürgős túladnod rajta, úgy lehet a közepe felé vagy a felső sávban az irányár. A minimálisnak vélt árat célszerű 5-10%-kal növelni és azt megjelölni irányárnak. Célravezető az is, ha konkrét árat adunk meg “alku nélkül” megjegyzéssel. Ne legyünk naivak, az utóbbi esetben is lesz próbálkozás az alkura!

ingatlan értékbecslés

ingatlan értékbecslés

Lakóházak (családi házak) esetében bonyolultabb a dolog. A lakásoknál már említett paramétereken felül érdemes figyelembe venni a következőket:

 • a lakóház életkora,
 • a telek mérete,
 • a kivitelezés minősége,
 • esetleges extrák.

Az eladási ár meghatározása hasonló a lakásokhoz, azonban a hasonló ingatlanok elhelyezkedése jellemzően már tágabb körben (pl. másik városrészben, esetleg településen) igényli a keresgélést. A hirdetési árat célszerű itt kissé magasabban, 5-15%-kal növelten meghatározni. Ha sikerült az árat meghatározni, jöhet a hirdetés.

Ha ezzel kapcsolatban kérdésed merülne fel, keress meg!