Ahány család, annyi álomház és ingatlan. Évekig gyűjtünk rá, folyamatosan böngészünk a kedvező lakásvásárlási hitelek között, rá-ránézünk a lakástakarék-kalkulátorra, és álmodozunk.

Legtöbbünk színes, szélesvásznú, 5D-s ingatlant, azaz új családi házat szeretne tág terekkel, nagy kerttel, kényelmes garázzsal, kocsibeállóval – magasan a megszabott büdzsé keretein felül. Nem csak azért mert ez a trend, hanem mert változtak lakásvásárlási szokásaink. Az építkezéstől berzenkedünk, hiszen rengeteg munkával jár, és számtalan előre nem látható ok miatt borulhat az előzetes költségvetés.

autó is jár hozzá?

Aztán a valóságtól pofátlanul elrugaszkodott elképzelésinket gorombán és pillanatok alatt helyre teheti, ha tájékozódunk. A megvásárolni kívánt álomingatlan négyzetméter ára, az értékbecslő kijózanító beszámolója, a banki hitel előminősítés után kiengedjük tüdőnkből a bennszorult levegőt, és leszállunk a realitások talajára – megkötjük első kompromisszumainkat.

Kompromisszumok és az ingatlanvásárlás

Az ingatlan értéke minden más tényezőnél fontosabb, főleg, ha a lakás megvásárlása csak hitelfelvétellel valósulhat meg. Nehéz teher hosszú évekig anyagilag elköteleződni, ezért a vásárlók hajlandóak többféle téren is engedni elvárásaikból.

Noha először szigorúan ragaszkodtunk a tágas, új építésű családi házhoz, mégis alább adjuk, mert a kisebb olcsóbb. Vagy felújítandó, de kertes. Vagy többféle tekintetben megfelelő, de távolabb van az ideális környéktől.

Ha a kiszemelt környékből nem engedünk, viszont nem tudjuk megfizetni a vágyott kertes házat, kompromisszum lehet a panellakás.
Panellakásba egyes felmérések szerint az emberek 4%-a vágyik, de az ingatlanvásárlók 35%-a kénytelen panellakásba költözni. Kertes családi házat a vásárlók 80% szeretne, de alig 30% jut el odáig, hogy hétvégéit a fűnyírásnak szentelheti.

Kezdő fészekrakók szeretnek kisebb lépésekben gondolkodni. Először kisebb lakást vásárolnak, majd ha bővül a család, lecserélik az ingatlant. Vannak, akik legyintenek és elodázzák, vagy feladják a lakásvásárlási projektet.

Egyszer, de akkor mindent bele!

mérjük le pontosan, tervezzünk!

Előfordul az is, hogy nagyobb, drágább ingatlant vásárolunk, mint eredetileg terveztük, hogy egy életre letudjuk az összes jelzáloggal, ingatlanvásárlással kapcsolatos nyűgöt. Egyes statisztikák azt mondják, 800 lakásvásárlóból közel 300 szeretne 50 m2-es, vagy annál kisebb otthont, de csak 14% költözik valóban ekkorába. A kereslet bár nem számottevően, de eltolódott a nagyobb ingatlanok felé.
Ennek oka valószínűleg a kedvező lakáshitel-kondícióknak és annak köszönhető, hogy inkább többet fizetünk, mintsem sokkal lejjebb adjuk az álmainkat.

Álomra fel!

… és ha kell a segítség, az értékbecslő elérhető!