Az értékbecslés folyamata néha a körülmények miatt kissé nehezebben alakul, illetve olyan speciális helyzetekre is fel kell készülni, amikor figyelembe kell venni egyéb, kiegészítő szempontokat is. Ilyen például az osztatlan közös tulajdonú ingatlan esete, amikor is figyelnünk kell több dologra. Hogy mik is ezek, mindjárt megnézzük, de először is, tisztázzuk magát a fogalmat! A tudnivalók az értékbecslésről második részében tehát eláruljuk, hogy mi a helyzet az osztatlan közös tulajdonnal és szakhatósági engedéllyel. 

Osztatlan közös tulajdonú ingatlanról akkor beszélünk, amikor egy ingatlan egy tulajdoni lapon és helyrajzi számon van feltüntetve, és a tulajdonostársak tulajdoni része a tulajdoni lapon van feltüntetve. A banki hitel szempontjából annak van jelentősége, hogy csak olyan ingatlanrész lehet fedezet, ami műszaki értelemben önálló ingatlannak minősül.

Nézzük meg, milyen tudnivalókra érdemes itt figyelnünk! A legfontosabb tudnivalók az értékbecslésről.

 • Az egyik például az, hogy legyen egy olyan használati megállapodás, amit ügyvéd ellenjegyzett
 • Fontos, hogy ebben a használati megállapodásban legyen az lefektetve, hogy mi a jogutódlás rendje – illetve térjen ki ez a megállapodás az új tulajdonosokra is
 • Emellett szükség lesz még egy úgynevezett telekmegosztási vázrajzra – melyet a tulajdonostársak megállapodása szerint készítenek el.
 • Nem hagyható el az sem, hogy az ingatlanrészek mindegyikének rendelkeznie kell önálló közműórákkal, azaz a közműfogyasztás mérését biztosítani kell
 • Ha a közműórák nem a saját telken, hanem mondjuk egy iker telken vannak, akkor azok elérését biztosítani kell az értékbecslő partner számára, mégpedig azért, hogy fényképet készítsen róluk. Ha bármely okból ezt nem lehet megoldani, akkor pedig a közműfogyasztást saját címre küldött számlával lehet bizonyítani.

Nemcsak az osztatlan közös tulajdon esetében kell több mindenre odafigyelni. Abban az esetben például, ha külterületi ingatlanunk van, akkor:

 • Azt a részt, ahol a lakóingatlan található, mindig vegyük ki a művelési ág alól.
 • Ha mégsincs kivéve, akkor a hitelcélnak megfelelően legyen a földterület más célú hasznosításáról határozat (járási hivatalnál kell kezdeményezni a folyamatot), ezen kívül pedig legyen a földvédelmi járulék megfizetve.
 • A külterületi ingatlanok helyrajzi száma mindig nullával kezdődik – ezt ne felejtsük!

Fontos, hogy vizsgálni kell a megközelíthetőséget is, tehát, ha az ingatlan közúton nem megközelíthető, akkor szükség lesz annak az ingatlannak a tulajdoni lapjára is, amin keresztül meg lehet közelíteni.

Láthatjuk tehát, hogy elég sok mindenre kiterjedően fel kell készülnünk ezekben a speciális esetekben.

Szintén külön helyzet az is, ha építési, vagy építési célú a hitel, amit tervezünk felvenni. Ebben az esetben is lényeges, hogy a megfelelő építési dokumentációt rendelkezésre bocsássuk, mégpedig a kért formátumban.

Forrás: pixabay.com

Fontos, hogy szakhatósági engedélyhez kötöttek a következő munkák:

 • csatorna bekötése
 • csatlakozás elektromos hálózatra
 • gázvezeték kiépítése és felújítása

Építési vagy építési célú hitel felvételekor elfogadható egy olyan költségvetés, amit az ügyfél saját maga készít, de fontos, hogy használja a bank által rendszeresített formanyomtatványt. Az is lényeges, hogy a teljes munkálatok költségét bele kell venni a költségvetésbe.

Végezetül még két apróságnak tűnő kiegészítés:

Amennyiben fúrt kút áll rendelkezésre, a kút vizének minőségéről kell szakhatósági vélemény, illetve erősen javasolt, az, hogy ha repedés van a falon, akkor nézze meg az ingatlant statikus és adjon róla véleményt ő is, írásban.

Járjunk körbe mindent alaposan – mi ezt tanácsoljuk!

A cikk megjelent az ingatlanpress.hu oldalon is!