A megspórolt, vagy félretehető pénzét mindenki szeretné gyarapítani és a legjobb befektetést megtaláni. De mibe is érdemes befektetni most? Az én megítélésem szerint az ingatlanba és ha már rólad van szó, legyen az a te ingatlanod! Lakásoddal, családi házaddal kapcsolatos jövőbeni terveid megvalósításához a véleményem szerint legjobb befektetés a lakástakarék.

Miért jó ez nekünk? Leginkább azért, mert jár hozzá egy 30%-os állami támogatás. Lényegében a megtakarításaid után az állam 30%-os, vissza nem térítendő támogatást nyújt számodra, amennyiben lakáscélra szeretnéd a későbbiekben megtakarításod felhasználni. Ennek a támogatásnak van egy felső határa, mégpedig évi 72 ezer Ft. Ez a támogatás akkor érhető el, ha legalább havi 20 ezer Ft összegű befizetést mi magunk teljesíteni tudunk lakáscéljaink érdekében. Számoljuk csak ki! Havi 20 ezer Ft szorozva 12 hónappal az évi 240 ezer Ft, melynek a 30%-a lesz a 72 ezer Ft éves támogatás.

A lakástakarék szerződéseknek fix idejű futamideje van, melyek közül a legrövidebb a 4 éves. Az ilyen futamidejű szerződéssel négyszer 72 ezer Ft támogatást szerezhetünk meg, feltételezve a havi 20 ezer Ft befizetést. Ha a befizetésünket, állami támogatást összeadjuk és tudjuk, hogy a lakástakarékok még valamely összegű kamatot is fizetnek, akkor kiszámolható, hogy az éves hozam ebben az esetben 10% feletti. Ez egy nagyon jó befektetésnek minősül a jelenlegi kamatkörnyezetben, hiszen a bankba helyezett és kamatoztatott pénzünk 2% alatt teljesít csupán. Durván a megtakarításunk 10%-a áll szemben a banktól kapható 2%-kal.

Az egyetlen, de elviselhető hátránya, hogy a lakáscélú megtakarításokat nem lehet akármire felhasználni. Előre meghatározott célokra kell fordítanunk. Mik ezek a célok:

  • lehetséges a házunk vagy az arra alkalmas lakásunk tetőterének beépítése,
  • lehetséges az összeget új ház építésére is fordítani, de
  • felhasználhatjuk felújításra is (pl belső festés, padlóburkolat csere, stb),
  • vásárolhatunk belőle használt lakást, házat, ugyanakkor
  • meglévő lakóházunkat bővíthetjük is, mondjuk egy plusz szobával és
  • akár meglévő lakáshitelünk betörlesztésére is fel tudjuk használni.

A felhasználás köre tehát viszonylag széles. Nagyon fontos, hogy a szerződésünk lejáratakor, ami jelenleg 4-10 év között lehetséges a felvehető összeg nem csupán a megtakarított összeg, kamatok és állami támogatás, hanem hitel is igényelhető hozzá. Ne ijedj meg, ez egy kedvező kamatozású hitel, mellyel kiegészíthetjük a megtakarításunkat. Az emelt összeggel egy komolyabb felhasználás is lehetségessé válik. A hitel felvétele nem kötelező! Erről a lejáratkor dönthetünk majd magunk.

Ma Magyarországon négy szolgáltatótól igényelhetünk lakástakarékot. Ezek a Fundamenta lakástakarék pénztár, OTP ltp, az ERSTE és AEGON lakástakarék pénztár. A náluk elérhető szolgáltatás alig különbözik egymástól. Csupán apró különbségek lelhetők fel. Ezt összehasonlítani az ezzel foglalkozó pénzügyi vállalkozásoknál, illetve erre alkalmas internetes portálokon lehetséges. Van lehetőség akciók keretében a számlanyitási díj elkerülésére részben vagy egészben. Érdemes ezeket is figyelembe venni. Ha módodban áll félretenni és vannak lakáscéljaid, akkor érdemes megfontolni ennek a megtakarítási lehetőségnek is a figyelembe vételét.