Pár hét alatt az egész világ megváltozott körülöttünk. Talán még ennyi idő sem kellett igazából, és az addigi értékek, tempó, témák már a múltba vesztek – aki teheti, otthon marad, hírek és rémhírek kapnak szárnyra arról, hogy ez a helyzet meddig tart. Az ingatlanpiac kivár a koronavírus miatt. 

A koronavírus hatásai

Jelenleg csak találgatni lehet, hogy mikor lesz vége. Mindenki megpróbál arra berendezkedni, hogy ezt az élethelyzetet a lehető legkevesebb kiadással túlélje. Családok megélhetése kérdőjeleződött meg egyik napról a másikra, egzisztenciák, jól működő üzletek mennek tönkre.

Vajon mi lesz az ingatlanpiaccal? Merre indulnak el az árak? Egyáltalán elindulnak-e? Mikor fognak az emberek újra ingatlant vásárolni?

Ha nem jött volna a járványhelyzet, még 1-2 évig biztosan lassú ütemű drágulás lett volna várható. Az új helyzet azonban, ahogy az bejósolható volt, mindent megváltoztat. Hatással van már most az albérletek számára, árára, az ingatlanirodák működésére – többek között.

Nagyon nehéz jósolni, hiszen a körülöttünk lévő dolgok naponta változnak. Nem beszélve arról, hogy lesznek rövid és hosszú távú következmények is – és nagyon sok függ attól is, hogy mennyi ideig fog tartani a krízis. Ami ma, március 26-án látszik:

– Az ingatlanosok és értékbecslők számolnak azzal, hogy ideiglenesen „befagy” a piac. Az embereknek ugyanis az ingatlan vétele vagy eladása jelen helyzetben sokadlagos kérdéssé vált, egész egyszerűen ezzel most nem foglalkoznak. Kivéve azokat, akiknek ilyen ügyük kényszerűségből már a folyamat egy meghatározott pontján jár (például válás)- egyebekben jellemző lesz az, hogy ezek az ügyletek elmaradnak.

 – Fontos kérdés, hogy vajon a turizmus mikor tud visszaállni, egyáltalán vissza tud-e a vírus előtti szintre. Az jól látszik, hogy ez az a szektor, amit a leginkább megviselt a válság, és a leghamarabb került a padlóra. Nagyon nehéz megjósolni, hogy vajon mikor és hogyan tud majd visszakapaszkodni a válság előtti szintre – ha egyáltalán ez megvalósul rövidtávon. Ez a terület nagyon erősen hatást gyakorol az ingatlanpiacra – gondoljunk csak a lakáshotelekre.

– Egyre több a kiadó lakás Budapesten. Az ingatlan.com elemzése szerint az első koronavírus fertőzött bejelentése óta, azaz az elmúlt két hétben, négy százalékkal nőtt a kiadó lakások száma a budapesti piacon. A korábban lakáshotelként (Airbnb és más platformok), jellemzően külföldieket fogadó lakások tulajdonosaira jellemző főleg ez lépés. Így Budapest az a város, ahol ez ennyire jelen van – a nagyobb városokban, mivel kevesebb lakáshotel működött, ez kisebb mértékű változást generál.

– Egyre kevesebb az ingatlanbejárás és az értékbecslés. Ma még éppen a kijárási tilalom előtt vagyunk – ha lesz – de az emberek nagy része, ha teheti, nagyon helyesen, otthon marad. Természetesen ez azt vonja maga után, hogy nem mennek ki az ingatlanközvetítőkkel, nem néznek ingatlanokat, a tulajdonosok pedig nem szívesen látnak senkit a lakásukban. Vannak kezdeményezések online bejárást és online szerződéskötést garantálva – a kérdés az, hogy ez vajon mennyire fogja tudni kiváltani a személyes bemutatást.

– Az előző pontból is következik, hogy felértékelődhet az ingatlanközvetítők szerepe, hiszen a feladatuk a folyamatban sokkal markánsabb lesz. Kérdés, hogy ezzel a piac szereplői tudnak-e majd jól élni, tehát a megvalósuló ügyletek hogyan oszlanak majd el közöttük.

Várható befagyás, visszaesés, árcsökkenés és – talán – fellendülés. Ez most az óvatos prognózis. Számok, időintervallumok becslése még nem várható. Egyelőre az ingatlanpiac is kivár.

Ahogy most minden.