Amennyiben ingatlanunkra jelzálogot szeretnénk bejegyeztetni, mert hitelt veszünk fel, úgy a folyósító bank által megjelölt, független ingatlan értékbecslőre/vagyonértékelőre lesz szükség. A meghatározott érték a hitelfelvétel egyik legfontosabb tényezője. A banknak igazodnia kell az ingatlan terhelhetőségét illetően a törvényi korlátozásokhoz, az értékelőnek a meghatározott értékelési módszerekhez.

Többnyire a bank rendeli meg az értékbecslési szolgáltatást, majd nem sokkal később már jelentkezik is a szakértő. A díjazás összegét (lakóingatlanok esetében cca. 25-40 eFt) általában előre jelzi a bank ügyfelének, melyet a helyszíni szemle alkalmával, utalással vagy az értékbecslő számlájára történő befizetéssel kell rendezni. A bankok gyakran akció keretében a sikeres hitelfelvételt követően visszatérítik a szakértői díjat.

Az értékbecslés első szakasza a helyszíni szemle, melytől semmilyen körülmények között nem lehet eltekinteni! Az olyan értékelésnek, mely helyszíni szemle nélkül készült, hitelessége megkérdőjelezhető. Az esetek többségében helyszíni felméréssel indul a szemle, melynek része az ingatlan vizsgálata, fényképfelvételek készítése és adatrögzítés. Az értékelés ingatlan esetében nem terjed ki az ingóságra (pl. asztal, számítógép, garázsban álló autó, stb). A későbbiekben az értékelés folyamata a helyszíni adatok kiértékelésével, további szükséges adatgyűjtéssel folytatódik. A kész értékelés napokon belül a bankhoz kerül továbbításra, melyet egy fedezetértékelő csoport ellenőriz.

A bank értékbecslője független szakember, akinek nem érdeke egy adott ingatlan esetében kisebb vagy nagyobb értéket megjelölni. Függetlenségéről szerződésben nyilatkozik is. A kész értékeléssel ha nem értünk egyet, úgy a banknál lehet az értékelés felülvizsgálatát kezdeményezni. Az értékelőnek nincs befolyása a banki folyósítás kimenetelére.

Adásvétel esetében –  feltételezve a kialkudott vételár realitását – általában elfogadja a bank a szerződésben megjelölt összeget. Az értékelő feladata a vételár realitását vizsgálni, aki megállapíthat túlértékelést vagy alulértékelést is, annak indoklásával. A banknál meghatározott feltételeket az értékelő köteles figyelembe venni. A bank óvatossága miatt előfordulhat, hogy a piaci értéknél valamivel alacsonyabb árat határoz meg az értékelő, esetleg a bank módosítja az eredményt.

Az építési célú hitelek (felújítás, korszerűsítés, új építés) esetében szakaszos folyósítás történik, ami egy-egy újabb szakértői szemlét igényel. A műszaki szemle alkalmával a benyújtott költségvetést alapul véve az értékelő jelzi a bank felé a készültség pillanatnyi állapotát, figyelemben véve a helyszínen tárolt anyagok értékét is. A műszaki szemle díjazása rendre kisebb összeg (15-20 eFt) az értékbecsléshez képest.

Az értékbecslő a megbízást követően jelentkezik az ügyfélnél, akivel telefonon egyeztet a szemle időpontjáról. Az értékelés 1-7 napon belül elkészül, feltételezve, hogy minden szükséges dokumentum, adat rendelkezésre áll. Ezek hiányában a befejezés napokkal, akár hetekkel is elhúzódhat, így a bank később kaphatja meg az értékelést. Az értéket illető bizonytalanság esetében érdemes előzetes értékbecslést kérni, nehogy a foglaló vesszen oda feleslegesen.

A témával kapcsolatban, kérdés esetén várom megkeresésedet!