Tudnivalók a banki értékbecslésről

2017.01.25. | Egyéb

8 hozzászólás

 1. Tóth Ferencné Viki

  Jó estét kívánok! Olyan kérdésem lenne, hogy ha akitől vgesszük a házat már nem él ott és nem tudja megoldani, hogy ott lehyen az értékbecslés helyszíni szemléjén és rokonnak van kulcsa és minfent tud z ingatlanról akkor lebonyolítható e az értékbecslés?

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Viki! Az értékbecsléshez szükséges szemle nem feltétlenül a tulajdonos személyéhez kötött. Bemutatni az ingatlant és a felmerülő kérdésekre válaszolni akár rokon is alkalmas lehet. A későbbiekben már nem lesz szükség az ő közreműködésre sem, hiszen jogviszonyban Ön és az értékbecslő szakértő áll. A szakvéleményt Önnek adja át. Köszönettel a kérdésért: Lippai Zsolt értékbecslő

   Válasz
 2. Gál Balázs

  Az értékbecslő térképmásolat szerinti épületelhelyezkedést is vizsgál? Köszönöm!

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Balázs! Az épületek elhelyezkedése ha a tájolásra gondol, nem mérvadó! Annál fontosabb, hogy adott felépítmény ott legyen a térképen is, ahol a valóságban. Így lehet csak jogilag rendezett! Köszönöm a kérdést!

   Válasz
 3. Böbe

  Üdv! Nekem egy olyan kérdésem van, hogy mi van akkor ha a bank kéri az értékbecslés felülvizsgálatát? Mi olyat találhattak ami miatt ezt megkérték? Nem tudunk egyenlőre semmi kontrétat, csak ezt.
  Visszavetheti ez a lakásvásárlást?
  Köszönöm a választ előre is.

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Böbe! A banknak és az ügyfélnek is megvan a joga az értékelés felülvizsgálatát kérni. Banki részről ez viszonylag ritka, de ügyfél részről sem gyakori. Valamit észlelhettek az értékben vagy egész egyszerűen hibát, hiányosságot fedeztek fel. Ez csak akkor derül ki, amikor az értékelő a szakvéleményt felülvizsgálja és ha szükséges, korrigálja. Köszönöm a kérdést!

   Válasz
 4. Bajusz Balázs

  Üdv,
  Elsőkörben vázolom a szituációt majd feltennék egy kérdést.
  Jelenleg Budapest 10. kerületben a kertvárosi részen ingatlant tervezünk megvásárolni főként banki hitelből.
  A kérdéses pont az említett ingatlan kerthelyiségében található egy 10-12m2 körüli téglából épített sufninak funkcionáló kis építmény ajtóval, ablakkal viszont ez a kis épület nem szerepel a földhivatali térképen.
  A banki hitel tanácsadó szerint ha olyan építmény található a telken ami nincs feltüntetve akkor az értékbecslő 0(nullás) értékkel tudja feltüntetni az ingatlan értékét.
  Kérdésem az lenne, hogy tapasztalatai vonatkozásában ez mennyire helytálló kijelentés?
  Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel készséggel állok rendelkezésére.
  Válaszát előre is köszönöm

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Tisztelt Bajusz Balázs!
   A hiteltanácsadó kijelentése helytálló. A térképmásolaton fel nem tüntetett épületek/épületrészek (legyen az lakó vagy bármely más jellegű) jogilag rendezetlennek minősülnek, ezért az értékbecslő bár jelzi annak fizikai ottlétét, számolni nem fog tudni vele. A sufni értékét a banki fedezetértékelésre jellemző módon 0 Ft-ban kell megállapítani.
   Természetesen van lehetőség utólagos feltüntetésre is. Ennek költsége a földhivatali illetékekkel is számolva cirka 60-80 eFt. Javaslom az értékelést a meglévő állapotra elkészíttetni! Ha csak az a kis sufni hiányzik a sikerhez, úgy az ügyintézés a földhivatali munkák mennyiségétől függően 2-6 hónap. Az épületfeltüntetést követően új értékelés kérhető, ami már figyelembe veszi az addig rendezetlen felépítményt is.
   Köszönettel a kérdésért, tisztelettel:
   Lippai Zsolt értékbecslő

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

A legfontosabb tudnivalók az értékbecslésről – 2. rész

A legfontosabb tudnivalók az értékbecslésről – 2. rész

Az értékbecslés folyamata néha a körülmények miatt kissé nehezebben alakul, illetve olyan speciális helyzetekre is fel kell készülni, amikor figyelembe kell venni egyéb, kiegészítő szempontokat is. Ilyen például az osztatlan közös tulajdonú ingatlan esete, amikor is...

Az ingatlanvétel várható költségei – 2. rész

Az ingatlanvétel várható költségei – 2. rész

Az adásvétellel kapcsolatos költségek minisorozatban korábban szó volt az ügyvédi költségekről. Most szólok néhány szót az illetékről általában és a költségek csökkentésének lehetőségeiről. Továbbá néhány különleges esetről, illetékmentességről a teljesség igénye...

Mikor jön és mit csinál a kéményseprő?

Mikor jön és mit csinál a kéményseprő?

Feketében jár, mégsem ő a kaszás! Van akihez eljutott, van, akinél kotorászott, van, akihez el sem jött és van, aki be sem engedi, pedig még szerencsét is hozhat neki! Na, ki ő? Hát a kéményseprő! A munkám során azt látom, hogy sokan tájékozatlanok a kéményseprést...

Lippai Zsolt EV.

7342 Mágocs, Ady Endre utca 79/E.

Telefonszám

+36 30 250 6996

E-mail

lippai.zsolt@grandeingatlan.hu