Az ingatlanárak jelentősen emelkedtek az elmúlt években. Olyan szinten, hogy azt gyakran az ingatlanos szakemberek sem tudták követni. A növekedés hozta azt is, hogy a bankok is óvatosabbak lettek a hitelezés terén. Íme néhány tanács, vagy észrevétel, hogy a hitelfelvétel esélyesebb legyen.

Értékbecslőként nem egyszer okozott gondot a bank előtt igazolni az adásvételiben szereplő összeg realitását. Sebtében telefonálni ingatlanosoknak ide-oda friss információért, mégis előfordult, hogy irreálisnak találtuk a szerződésben szereplő árat. A bank jogosan az alacsonyabb forgalmi értékhez alacsonyabb hitelösszeget kínált. Ha nem állt rendelkezésre megfelelő önerő, akár bukhatott is a a hitelfelvétel.A legnagyobb jóindulat ellenére sem sikerült ehhez minden esetben hozzájárulnunk.

Általánosságban a jelen szabályok alapján az ingatlan maximum a forgalmi érték 80%-ig hitelezhető. Vagyis legfeljebb eddig és nem tovább kaphat hitelt az ügyfél. Itt jelzem, a szerződésben szereplő összeg inkább irányszám, mintsem releváns összeg a hitel figyelembe vételénél. A fedezeti ingatannal kapcsolatban az értékbecslő vizsgálja majd többek között az elhelyezkedést, a műszai állapotot, az értékesíthetőséget és a forgalmi értéken felül a hitelbiztosítéki értéket is.

Van néhány lehetőség és nem is kerül sokba, hogy a hitelfelvétel esélyesebb legyen.

  1. Kérhetünk értékbecslést a banktól. Ennek díja van, ami 30-40 eFt-ra rúg, de legfeljebb ennyit bukhatunk, ha alkalmatlan fedezetnek az ingatlan. Megjegyzem, ha a hitelfelvétel élesedik, a záros határidőn belül elkészített értékelést nem kell megismételni, sőt, egyes bankok el is engedik a díját azzal, hogy visszafizetik az összeget.
  2. Kérjünk előzetes hitelbírálatot, ahol vizsgálják a hitelképességünket. Ha sikerül tisztázni minden nem ingatlantól függő kérdést, nincs más dolog, mint rátalálni és bemutatni a kiszemelt ingatlant. Ebben az esetben csak az ingatlan értékét és fedezetbe vonhatóságát kell igazolni egy értékbecsléssel.
  3. A bank megköveteli az adásvételi szerződés csatolását vétel esetén. Okos vevőként kérhetjük az ügyvédtől, fogalmazza bele a szerződésbe, hogy esetleges elutasításunk esetén visszakérjük a befizetett összeget.

Az értékbecslés néhány napon belül elkészül, majd ellenőrzést követően eljut a bankhoz is. Amennyiben nincs egyetértés a kapott értékekkel kapcsolatban, élhetünk a jogorvoslat lehetőségével. Vagyis kérhetjük az ingatlan szakértő munkájának felülvizsgálatát.

Magánszemélyként a bankot csak akkor keressük meg, ha megfelelünk az alábbiakkal:

  1. Rendelkezünk munkaviszonnyal. Itt lényeges, hogy próbaidővel szinte esélytelen a dolog, vagyis jobb, ha hosszabb ideje van jövedelmünk, ami követhető módon, bankszámlára érkezik.
  2. Negatív KHR listán ne szerepeljünk. A passzív listás pozíció sem előnyös, ezért ha már ott tartunk, egy évet várjunk, hogy újra hitelképesek legyünk!
  3. Legkorábban 18 évesen vehetünk fel hitelt, legkésőbb pedig bankfüggően 70-75 évesen. Itt a lényeges, hogy a hitel lejártakor nem haladhatjuk meg a felső határt. Ez a feltétel adás és adóstárson felől a kezes(ek)re is kiterjed.
  4. Egyedülállóként sem kizárt a hitelfelvétel, mégis házastárssal esélyesebb a dolog.
  5. Meglévő hiteleinket is vegyük számba. Ha nem tesszük meg, a bank úgyis utána néz és vizsgálja, vajon ez mellett is fizethető a lakáshitel.

Jó tanácsként mondom: ha nem látod át a teljes folyamatot, nem tudod, melyik bankhoz fordulj, bizonytalan vagy az ingatlannal kapcsolatban vagy csak kell egy jó tanács, kérd hitelközvetítő vagy értékbecslő segítségét. Csupán beszélgetni egy adott ingatlannal, hitellel kapcsolatban nem kerül semmibe!