Sok esetben vagyonmegosztás miatt keresnek fel bennünket. Ilyenkor jellemzően az egyik fél megvenné a másiktól a tulajdonrészt. Megindul a gondolkodás a gyermeket egyedül nevelő szülőknél, hogy milyen támogatásra jogosultak. Szerencsére támogatás nemcsak két szülő esetén igényelhető, hiszen egyedülállóként ugyanúgy lehetőség van megpályázni az otthonteremtési támogatások valamelyikét. 

Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, hogy mire számíthat az, aki egyedül neveli a gyermekét. 

 

Mit tehetnek azok a szülők, akik elváltak?

Manapság sok édesanya és édesapa él egy vagy éppen több gyermekével. Nekik nagyon fontos tudni, hogy az otthonteremtési támogatások közül melyikre jogosultak. Nagy szerencse, hogy nemcsak egy, hanem bizony több lehetőségük is van arra, hogy előrébb tudjanak lépni az életben, még a válást követően is. 

Ahhoz viszont, hogy mindez megvalósulhasson, az adás-vétel lezajlódjon, kelleni fog értékbecslés és energetikai tanúsítvány, amik kapcsán segítő kezet nyújtunk, hogy minél előbb birtokba lehessen venni az ingatlant. 

 

Otthonteremtési támogatások

Az egyik ilyen lehetőség a CSOK, amely csak meglévő gyerekre vonatkozik. Egyedülálló szülő tehát csak megszületett gyermek esetén veheti igénybe a CSOK-ot. Ennek összege lakáscéltól, illetve persze a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint között lehet. 

Utóbbi feltétele, hogy az adott személy legalább három gyermeket neveljen egyedül. Emellett a pénzt új építésű lakás vásárlására, valamint építésre szükséges fordítani. Nem gond persze az élettársi kapcsolat, ahogy a házasság sem, ugyanis a megszületett gyermekek esetén nem befolyásoló tényező a családi állapot. Az otthonteremtési támogatások közül tehát ez az egyik olyan lehetőség, amivel saját lakáshoz vagy házhoz lehet jutni.

Fontos tudni azonban, hogy egyedülálló szülő vállalt gyerekre nem kaphat CSOK-ot. Ezt kizárólag a fiatal házasok vehetik igénybe, ahol a nő még nem töltötte be a 40. életévét. A lehetőség jövőre is megmarad, azonban a falusi CSOK esetében ez még mindig kérdéses. Utóbbi ugyanis nem került meghosszabbításra a hagyományos CSOK-kal szemben, amiről már korábban kiderült, hogy marad,  mint támogatási forma.

 

Vagyonszerzési illeték – otthonteremtési támogatás egyedülálló szülőknek

A CSOK miatt az egyedülálló szülő megtakaríthatja a vagyonszerzési illetéket. Ilyenkor ugyanis az állam elengedi azt, de csak akkor, ha Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételével történik meg a vagyonszerzés. Ez igen nagy összeg lehet, hiszen az ingatlan vételárának 4 százalékát kellene az államnak megfizetni. Egy 40 milliós otthon esetében ez 1,6 millió forintot jelentene. 

Ez a lehetőség azonban 2023-ban is megmarad, ráadásul egyéb kedvezményekkel bővül. Nem kell ugyanis illetéket fizetni, ha egy bővítéssel, valamint tetőtérbeépítéssel épült ingatlanra igényli valaki otthonteremtési támogatások egyikét. Ilyen lehet, amikor például a szülői ház tetőterét beépítik, ahol később saját bejáratú ingatlanhoz juthat hozzá a gyermek.

 

Lakásáfa: mindenkinek jár!

Új lakás vásárlása esetén mindenkire, tehát az egyedülálló szülőkre is vonatkozik az 5 százalékos lakásáfa. Ez ugyanúgy megtakarítást jelent a normál, azaz a 27 százalékos mértékhez képest. Ez ismét pár millió forintot jelent a családi kasszában, ami gyermeknevelés esetén igen fontos szempont.

 

Otthonteremtési támogatások, amikre egyedülálló szülő nem jogosult

Pár mondat erejéig mindenképpen kitérnénk azokra az otthonteremtési támogatásokra, amelyeket elváltként nem lehet igényelni. Ilyen a Babaváró hitel, amit kizárólag házas emberek kérhetnek. Itt is csak akkor, ha a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Tehát egyedülállóként erre senki nem jogosult, viszont abban az esetben, amikor házaspárként igényelték, akkor a kedvezmények részleges vagy teljes elveszítésével is számolni kell, ha válásra kerül sor. 

Amennyiben a válás végéig nem születik meg a gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatást egy összegben kell visszafizetni az állam részére. Ezt ráadásul piaci kamattal egészítik ki a futamidő fennmaradt részére vonatkozóan.

Elmondható tehát, hogy egyedülálló szülőként sem lehetetlen új otthont vásárolni, másik otthonba költözni, hiszen bőven akadnak lehetőségek lakást venni. Ehhez persze legtöbbször támogatásra van szükség, amit az állam természetesen megad az emberek számára. Ne feledkezzünk el azonban arról sem, hogy a folyamat során szükség van értékbecslőre és energetikai tanúsítványra, hiszen ezek nélkül hitelt sem kapni. Ezeknek a dokumentációknak az elkészítését nyugodtan bízza ránk, hiszen bárkinek segítünk, aki ezeket a szolgáltatásokat igényli.