Ahogy bejelentették az energiaárak drágulását, a legtöbb ember azonnal elővett egy lapot és elkezdett számolgatni. Bőven akad még bizonytalanság, hogy végül mennyi lesz az annyi, és az elszámoláskor rá kell-e majd fizetni vagy sem, felkészülni biztosan nehéz erre az időszakra. Jön a tél, így még nagyobb problémát okozhatnak az elmaradások, hiszen a jövőben nem mindenki tudja majd törleszteni a ház rezsijét. Mit lehet tenni, ha már nem győzzük kifűteni a házat? Ebben a cikkben ezt fejtjük ki bővebben!

Milyen lehetőségeink vannak kifizetni a ház rezsijét?

Egy meglévő ingatlan korszerűsítése, részleges vagy teljes felújítása jár a legkevesebb lemondással. Ezt kombinálva az otthonteremtési támogatással, illetve a hozzá kapcsolható kamattámogatásos hitellel, egyéb kedvezményekkel már jóval pénztárca kímélőbb mint új házat vásárolni. A ház rezsijét azonban még így is nehezen lehet majd fizetni az egyes esetekben, főként, ha nem sikerül a teljes lakást korszerűvé tenni. 

Viszont egy felújítás esetében nem szükséges költözni, elköszönni a házhoz kapcsolódó emlékektől, belevágni egy új otthon megtalálásába. Fontos azonban mihamarabb hozzálátni a felújítási munkálatok megszervezésébe és kivitelezésébe, hiszen jön az ősz és a fűtési szezon. Nehéz megtalálni a megfelelő embert és céget arra, hogy mindez megvalósulhasson, hiszen jelenleg mindenki egyszerre akarja megoldani a problémáját. 

Az elsődleges lépés talán az ingatlan nyílászáróinak cseréje, illetve a tető és a homlokzat szigetelése. Ez a kettő már sokat jelent, ha a ház rezsijét akarjuk csökkenteni. Ezek után, ha belefér a költségkeretbe, akkor jöhetnek a napelemes panelek és az egyéb megújuló energiaforrások használata. Az biztos, hogy valamilyen lépést muszáj tenni annak érdekében, hogy az ingatlan korszerűbbé váljon. Az energetikai tanúsítványban a szakértő erre is tesz javaslatot.

Új lakás vásárlása

Sok család azonban nem tud vagy nem akar belefogni egy ekkora felújításba. Megoldást jelenthet egy új házba való költözés, amely nem feltétlenül annyira macerás, főként, ha már egy ideje amúgy is ezen gondolkodik a család. Már júliusban érezhető volt, hogy megemelkedett azoknak a száma, akik felújított és korszerű házat keresnek maguknak. Legyen szó a fővárosról vagy éppen a vidéki településekről, kevesen akartak olyan lakást maguknak, amely felújításra szorult volna. Ez a jövőben is így lesz, tekintve, hogy az építkezés és a szakemberek árai meredeken ívelnek felfelé, az emberek nem tudnak és nem is akarnak ennyit bajlódni az átalakítással. 

Ennek azonban az lett a hatása, hogy rengeteg rezsifaló ingatlan került a kínálatba, amit aztán majd olyan családok és befektetők vásárolnak meg, akiknek van pénzük és lehetőségük felújítani azt. A korszerű újépítésű házak ára azonban emiatt megemelkedett, közel 5%-kal magasabb összegért lehet megvásárolni őket, mint korábban. 

Ha tehát a költözés mellett döntünk, hogy csökkentsük a ház rezsijét, akkor bizony számolni kell azzal, hogy ne tudjuk majd olyan áron eladni az előzőt mint amennyiért egy újat tudunk vásárolni. Az árakban viszont egyelőre nem várható mérséklődés, nem érdemes várni, ha amúgy is ideje lenne a költözésnek. 

Önfenntartó gazdálkodás

Igaz, hogy kevesen gondolnak erre a megoldásra, azonban érdemes kitérnünk egy kicsit erre. Az önfenntartó gazdálkodás remek alternatíva lehet azok számára, akik amúgy is szeretnének nagyobb ingatlanba, esetleg vidékre költözni. Ezek általában városok vagy kisebb falvak külterületi részein valósítható meg, de persze nem kizárt máshol sem kialakítani. Jóval kedvezőbb áron lehet ezeket az ingatlanokat megvásárolni, viszont számolni kell azzal, hogy az élet teljesen megváltozik.

Az önfenntartó gazdálkodás ugyanis azt jelenti, hogy szinte teljesen elzárkózunk a küzművektől. A vizet kúttal, az áramot generátorral, esetleg napelemmel oldjuk meg, de a fűtésre is több megoldás létezik. Sokkal kisebb mértékben lesz hatással arra a családra az árak emelkedése, aki önfenntartó, mint arra, aki nagyvárosi lakásban vagy házban él. A ház rezsijét ugyanis ki kell fizetni, hiszen más megoldás nem lesz, ha nem akar fázni és hideg vízzel zuhanyozni. 

Több megoldás létezik tehát arra, hogy költséget tudjunk csökkenteni. Meg kell találni azt  a módszert, ami a család számára kedvező lehet, legyen az felújítás, költözés vagy éppen az önfenntartó gazdálkodás.