Ingatlan eladásakor vagy akkor, amikor vásárlás mellett döntünk nagyon fontos szerepet játszik a folyamatban az, hogy a megfelelő szakemberek segítségével a lehető legjobban jöjjünk ki a folyamatból. Arról már esett néhány szó és utalás, hogy miben tud segíteni egy jó ingatlanos, vagy hogy az értékbecslés folyamata, az értékbecslő munkája miért nem elhanyagolható – most vizsgáljuk meg azt, hogy pontosan miben tud minket segíteni egy műszaki szakértő.

Mi is az műszaki szakértő feladata?

Az ingatlanok műszaki állapotfelmérése egy olyan feladat, amely helyszíni szemrevételezésen és vizsgálaton alapul. A cél az, hogy minél részletesebb és objektív képet kapjunk, mégpedig szakértő által megfogalmazva, az ingatlan szerkezeti elemeiről, technológiai berendezéseiről, az elektromos, a gáz, a víz hálózati rendszeréről, a közművekkel való ellátottságról, és egyéb szakipari elemekről.

Miért fontos a műszaki szakértő segítségének igénybe vétele?

Új épületek, ingatlanok vásárlásakor azoknak a hibáknak a felderítésére van ilyenkor lehetőségünk, ha szakértő véleményét kérjük, amelyek rejtve maradtak addig – hiszen bármilyen emberi mulasztás történhet egy kivitelezés során. Ezeknek a hibáknak a felméréséhez feltétlenül ajánlott egy műszaki állapotfelmérés. Gondoljunk csak arra, hogy akár költségcsökkentési megfontolásokból is születhettek olyan hiányosságok, amikre nem „lakva” akarunk majd rájönni.

A másik eset az, amikor használt ingatlant vásárolunk, hiszen fontos tudnunk, hogy pontosan, milyen állapotban vettük meg a szóban forgó lakást vagy házat. Ez az értékének és a vételi árának a pontos meghatározásán, az alkun túl abban is segít majd nekünk, hogy egzakt módon meg tudjuk majd határozni a felújítandó ingatlanon végzendő munkálatokat, és azok költségeit.

Ha például több ingatlant is megnézünk, ami használt, és nehezen tudjuk eldönteni azt, hogy melyik legyen az új otthonunk, semmiképpen ne hagyjuk ki ezt a lépést! Egy megfelelő szakember ugyanis nemcsak abban tud majd nekünk segíteni, hogy milyen felújításokkal és ezekhez kapcsolódó költségekkel kell számolnunk. Hiszen így segíthet abban is, hogy össze tudjuk hasonlítani a különböző opciókat.

A műszaki állapot felmérés egy olyan dokumentum, amely tartalmazza azon észrevételeket, illetve az ingatlan azon elemeit, amelyek javításra vagy felújításra szorulnak. Nem utolsó sorban azt is, hogy a szakértő milyen megoldást javasol. Ez is nagyon fontos eleme ennek a felmérésnek. A szakértő véleménye minden esetben objektív, ami szintén rendkívüli jelentőséggel bír egy ingatlan vásárlásakor.

Ha kisebb kastélyt veszünk, nem érdemes az állapotrögzítésen spórolni (Forrás: Pixabay.com)

Mik a módszerek ilyenkor?

Egy műszaki szakértő természetesen nem bonthatja ki a falat, vagy verheti le a csempét, egy vizsgálatkor. Csak olyan módszereket alkalmazhat, ami nem jár az épület állagának sérülésével. Ilyen például természetesen a meglévő dokumentációk – terv, építési engedély – fényképek, alaprajz stb. átnézése. Szemrevételezéssel megvizsgálhatja a meglévő elektromos és gépészeti berendezéseket, nyílászárókat és a burkolatot. Műszerekkel a falnedvességet lehet mérni, de ugyanilyen, műszeres módszerrel a hőkamerás vizsgálattal, az épület általános hőszigetelési képességéről lehet objektív képet kapni, így árnyaltabb információkhoz juthatunk.

Hogy mi mit tanácsolunk?

Nem mindegy, hogy mit és mennyiért veszünk – és hogy utána mennyi munka és pénz lesz az ára! A műszaki szakértő munkája kiszámíthatóbbá és könnyebbé teszi az ingatlan vételt, ezt ne feledjük. Gyorsan és hatékonyan dolgozik: egyeztetés után a helyszínre jön. Ezt követően átbeszéli velünk a tudnivalókat, felmér és szemrevételez, majd a rendelkezésünkre bocsátja a felmérésről készült dokumentumot.

Ne habozzunk segítséget kérni!

Cikkem megjelent az ingatlanpress.hu oldalán is!