Megéri manapság a téglalakás vásárlás? Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a panel vagy a tégla a jobb megoldás, hiszen mindegyiknek bőven akad előnye és hátránya. Néhány szakértő azonban az évek során összegyűjtötte azokat az okokat, amiért egyik vagy másik jobban megéri. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mikor és mennyire éri meg téglalakásban gondolkodni.

Milyen lakást érdemes vásárolni manapság?

Amikor ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket, akkor komoly döntések előtt állunk, hiszen amellett, hogy egy igen hosszú folyamatról van szó, a végeredmény a saját otthonunk megtalálása. A vevőnek több tényezőt figyelembe kell vennie, mérlegelni, elhatározásokra jutni, majd pedig leszerződni egy olyan ingatlanra, ami aztán az övé lesz. Nem mindegy viszont, hogy hol és milyen alapanyagból készült ingatlan tulajdonosai leszünk, hiszen sok mindentől függ, hogy a téglalakás vagy a panel éri meg jobban. Sokan még mindig a hagyományos épületeket részesítik előnyben és talán nem is véletlen. 

Téglalakás vásárlás és annak előnyei

Egy új ingatlan megvásárlása a legtöbbeknek egy életre szóló döntés, hiszen, ha sikerül megtalálni az Igazit, akkor abban meg is öregedhetünk. Fontos az alapos tájékozódás és a gondolkodás, hiszen nem lehet két perc alatt ilyen döntéseket meghozni. Nem árt tisztában lenni a saját igényeinkkel. Míg egy nagyobb családnak nem elegendő egy 50 nm-es lakás, addig két személy bőven elfér benne. Azonban nem minden a méret, hiszen az elosztás, a lokáció, illetve a költségvetés is rengeteg mindent befolyásolhat, nem beszélve az ingatlan típusáról. A téglalakás vásárlás azonban lehetővé teszi, hogy hosszabb távra tervezzünk, hiszen ez egy jóval tartósabb alapanyag. 

A folyamatosan szűkülő kínálat miatt a vásárlóknak igen nehéz dolguk van, így nem árt már a legelején meghatározni egy fő irányvonalat, amit követni tudunk. Budapesten például nehéz dolgunk van, ha viszonylag új, esetleg felújított ingatlant vennénk 25 millió forintért, ellenben egy kisebb megyeszékhelyen, ahol bőven találunk ilyen lakásokat. Hiába kedvezőek a panelek tulajdonságai, ha valaki még mindig a téglát részesíti előnyben, hiszen természetes anyag és sokkal strapabíróbb. Jobban tartja a meleget és a hideget, jobban szigetel, ráadásul az újabb lakásoknál már sokkal innovatívabban oldották meg a építés folyamatát. 

Legnagyobb előnye a téglalakásoknak a hosszú élettartam, hiszen ellenáll mindenféle fizikai terhelésnek, időjárási viszonynak. Bár hazánkban ritka a tornádó és a szélvihar, azért nem mindegy, hogy mennyire strapabíró egy téglalakás, amibe befektetünk. További érv, ami emellett szól, hogy míg a panelek nem annyira jól hangszigetelnek, addig egy tégla esetében nem fogjuk hallani, ha a szomszéd éppen horkant egyet éjszaka. Ez tehát lehetővé teszi, hogy a mindennapos zajok ne szűrődjenek át, ami sokkal kellemesebb élményt nyújt a tulajdonosok számára. 

A téglalakások hőszigetelő képessége

Nem beszéltünk még a hőszigetelésről, hiszen egy panelban lehetetlen klíma nélkül megmaradni nyáron. Ezzel szemben a téglánál vannak apróságok, amiket figyelembe véve nyáron hűvösen, télen pedig melegen tarthatjuk az ingatlant. A korszerűen szigetelt házakban a kicserélt modern nyílászárók pedig tovább tartják magukban a hőmérsékletet,. Ezáltal sokkal kényelmesebb még egy nyári éjszakai is, ha nincs lehetőségünk vagy nem akarunk légkondit használni. Ez ráadásul hozzájárul az energiatakarékossághoz, hiszen így jóval kevesebb lesz a fűtésszámla, nem beszélve a klíma által elhasznált energiáról. A lakáskeresők tehát még mindig a téglát részesítik előnyben a belvárosokban, külvárosokban, de sokszor még vidéken is. 

Mit kell tudni téglalakás vásárlás előtt?

Az értékesítési adatok alapján elmondható, hogy a panellakások négyzetméteráraiban mind vidéken, mind Budapesten kiugró emelkedés volt tapasztalható. Azonban a tégla még mindig magasabb áron kel el, mint egy panel. Ha csak a fővárost nézzük, akkor a legdrágább kerületekben átlagosan 950 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Ezzel szemben a pesti oldal egyéb részein ez az ár “csak” 711 ezer forint. Ha viszont nem szeretnénk ide költözni, akkor Kelet-Magyarországon még mindig a lehető legolcsóbban lehet hozzájutni ingatlanhoz,. Ezen a részen 227 ezer forintos az átlagár, ami igen kedvezőnek számít. De még a nyugati részen sem olyan horribilisen magasak az összegek, hiszen itt is 325 ezer Ft/nm2-ért lehet kapni téglalakást. 

Ennek az oka, hogy az alapanyag viszonylag költséges, ráadásul hosszabb ideig tart felépíteni egy ilyen házat, mint egy panelt. Ha viszont van elegendő pénzünk és időnk, akkor sokkal energia hatékonyabb egy tégla, ráadásul a forró nyarakat is jobban el lehet viselni bennük. A téglalakás vásárlás tehát sok szempontból lehet hasznos és időtálló.