Ingatlan tulajdonosként mindenki gyakran találkozhat olyan feladatokkal, amelyek az ingatlan-nyilvántartást érintik. Legyen szó akár a telekhatár kitűzéséről, akár a területen belül történő változásokról egyaránt, alkalmanként szükség van szakember segítségére. A legfontosabb földmérő szolgáltatásokkal mindenkinek tisztában kell lennie, így most ebben nyújtunk segítséget és elmagyarázzuk, melyikre és mikor van szükség. Bemutatjuk számodra a legfontosabb földmérő szolgáltatások listáját, amik segíthetnek neked ingatlant venni, eladni, esetleg átalakítani. 

A legfontosabb földmérő szolgáltatások

Mindenkinek az életében eljön az a pont, amikor az ingatlant el szeretné adni, venne egyet, esetleg a jelenlegit adná el. Ezekben az esetekben mindig szükség van szakértői segítségre, legyen szó telekhatár kitűzéséről, a tervezési alaptérkép készítéséről, esetleg a szolgalmi jog bejegyzéséről egyaránt. Most részletesen bemutatjuk a legfontosabb földmérő szolgáltatásokat.

A telekhatár kitűzése

Az egyik leggyakoribb probléma két szomszéd között, hogy nem tudják, melyikük területe meddig ér el. Sokszor sajnos nincsen kerítés, így a kertek egymásba olvadnak, viszont a költözés vagy átalakítás során fontos lenne tudni, hogy meddig is tart az ingatlan területe. A telekhatár kitűzése hivatalos, ingatlan-nyilvántartási adatok alapján készül. Ennek során a földhivataltól kapott adatok és a helyszíni állapotok szerint szakértőként megmutatjuk, hogy hol van ténylegesen a határvonal, elkerülve ezzel az esetleges vitákat és problémákat. A szolgáltatás teljes körű földhivatali ügyintézést biztosít, ezáltal tulajdonosként semmivel sem kell foglalkozni. A földmérő minden iratot és dokumentumot elrendez, így viszonylag gyorsan lezajlik a munka.

A szolgalmi jog bejegyzés

Szintén fontos földmérő szolgáltatás a szolgalmi jog bejegyzés. A telki szolgalom minimum kettő szomszédos földrészlet közt létrejövő dologi jog, amelynek alapján az épület tulajdonosa a szomszédos telek egy meghatározott részét használatba veheti. Ennek megállapítása a földmérő által készített változási vázrajz alapján történik meg, amely tartalmazza a szolgalmi jog tárgyának rajzát, területének kimutatását, illete a pontos típusának megnevezését. 

Két fajtája van, az egyik az átjárási és út szolgalmi jog, a másik pedig a vezeték vezetési szolgalmi jog. Előbbi esetében akkor beszélhetünk szolgalmi jogról, ha az adott ingatlan közútról közvetlen módon nem közelíthető meg, kizárólag a másik telken lehet megtenni. Ezzel szemben a vezeték vezetési típusról akkor lehet szó, ha valamilyen oknál fogva egy épületnél a közmű ellátása közterületről közvetlen módon nem oldható meg. Ez lehet víz, áram, gáz, esetleg szennyvíz egyaránt. 

A bejegyzés megtörténhet szerződéssel, elbirtoklással, esetleg törvényi rendelkezéssel, bírósági határozat alapján. A tulajdonos egyoldalú nyilatkozattal akár a saját javára is állapíthat meg telki szolgalmi jogot. 

Tervezési alaptérkép készítése

Mielőtt épületet vagy építményt terveznek, előtte a legtöbb esetben szükség van az aktuális terepi állapotok felmérésére, mind magassági, mind pedig vízszintes értelemben. A felmérések keretében a megrendelő kérdései alapján kerül feltérképezésre a terepi állapot. Ebbe beletartoznak többek között a burkolatok, a terepalakulatok, a növényzet, illetve természetesen a közművek egyaránt. Igény esetén pedig akár magasságábrázolás is kérhető. A tervezési alaptérkép hiányában sok váratlan költség merülhet fel, így mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki pontosan elvégzi a méréseket.

Épület alap kitűzése

A legfontosabb földmérő szolgáltatások kapcsán beszélhetünk még az épület alap kitűzéséről. Egy új ingatlan vagy épület kivitelezése során sokszor szükség van az alapok meghatározására, amely nagyban segíti a kivitelező dolgát az építkezés során. A szakember a kitűzéshez minden esetben kész terveket használ, ezzel igazodva a telekhatárhoz. Ezeket a helyszíni munkákat általában több ütemben célszerű elvégezni, ahol mind a vízszintes, mind pedig a magassági pontjelölést elvégzik. Mindezt a tervező által megálmodott méretek alapján. Először az épület alapozásának a kitűzésére kerül sor, majd pedig jöhet a falak vonalainak, illetve a töréspontok, egyéb szerkezeti pontok meghatározása, sokszor mm-es pontossággal.

Földtömeg számítás

Építkezés és átalakítás során is szükség lehet pontos adatokra a terepviszonyokra vonatkozóan. Ebből ugyanis kiszámítható a mozgatni kívánt föld mennyisége, így következtetni lehet a várható költségekre. Ennek a meghatározásában nyújt segítséget egy földmérő, aki nagy pontosságú 3D térképezést végez, illetve terepmodellt állít elő hozzá. Ugye, hogy mennyivel egyszerűbb egy szakember segítségével mindent előre kiszámítani!

A legtöbb ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos ügyre tehát megvannak a megfelelő szolgáltatások. Vedd fel velünk a kapcsolatot, mi pedig mindent megteszünk, hogy segítsünk, bármilyen földmérő szolgáltatásról van szó.