Értékbecslő munkám része, hogy figyeljem egy adott ingatlan környezetében lévő, eladó ingatlan hirdetéseket. Az ilyeneket a szakma kínálati adatnak nevezi. Az ingatlanok egyik fő jellemzője a komfortfokozat. A hirdetők ezt gyakran eltévesztik. Sajnos ingatlanos körökben is nagy a bizonytalanság, tévedés ezzel kapcsolatban. Nekik már kevésbé bocsánatos bűn tévesen hirdetni, ezzel hamis információt közölni.

Sokadszor látom, hogy az ingatlanosok komfortfokozatot tévesztenek. Pedig helyesen megállapítani nem ördöngösség! Rutinos szemek hamar kiszúrják, hogy a gázkonvektoros fűtés nem lehet összkomfort, mégis annak állítják be. Alább az egyik legnagyobb ingatlanos portál hirdetése látható, természetesen azonosításra nem alkalmas adatokkal. Az ingatlan hirdetést közvetítő cég adta fel!

Az ingatlanos oktatás fontossága …

Azért is problémás a dolog, mert aki korábban nem ingatlanozott, kisebb agytágítás keretein belül fel van világosítva erről a nem elhanyagolható jellemzőről. Aki komolyabban gondolkodik ebben a szakmában, az OKJ-s oktatás keretein belül szakmát is szerezhet belőle. Aki még komolyabban érdeklődik, az lehet később Ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő is, nem beszélve az EUFIM-ről. Ők az elhangzottakból komoly vizsgát is tesznek!

A szükséglakástól a luxusig … 

A komfortfokozat függ a lakószobák méretéstől és számától, főző, fürdő és WC helyiség meglététől, továbbá a meleg víz ellátás és fűtés típusától. Alább egy kis táblázatban foglaltam össze a lényeget.

*A dupla, valamint a luxuskomfortos lakások az összkomfort kategóriájába esnek. A dupla komfort legalább két fürdőszobát és legalább ugyanennyi WC-t jelez. A luxus gyakran minden egyes szobához kapcsolódó fürdőt és WC-t jelöl.

A komfortfokozatok meghatározása törvénybe foglalt:

1993. évi LXXVIII. törvény a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról itt olvasható!

Végül itt jegyezném meg, hogy az a lakóhelyiség, mely

  1. 6-12 m2 közötti méretű a félszoba,
  2. 12 m2-t meghaladó méretű a szoba.