A jelzáloghitel felvétel része a fedezetül felajánlott ingatlan vizsgálata. A bank hitellel kapcsolatos döntését nagyban befolyásolja az értékbecslés végeredménye. De mis is kellhet ehhez? Az értékbecslő munkájáról, a szükséges dokumentumokról lesz szó a cikkben.

Jelzáloghitelért a bankba járunk. Kérelmünket a bank hitelbírálati eljárás keretében vizsgálja. Kíváncsiak lesznek a hiteligénylő(k) jövedelmére, a kiadásokra és nagy figyelmet fordítanak a fedezeti ingatlan(ok) értékére is. A hitel összege jellemzően több milliós, biztosítéka maga az ingatlan lesz.

Mire is lesz jó az értékbecslés, egyáltalán kicsoda az értékbecslő?

Többnyire a beadott hitelkérelmi adatlap benyújtásával egy időben szokták megrendelni az értékbecslést. A szakvélemény elkészítését független értékbecslő végzi, munkáját belső ellenőrzés is követi. Az értékbecslés tehát a jogszabályi előírásokon felül a bank kritériumainak megfelelően vizsgálja a fedezetet.

Milyen dokumentumokra lesz szükség az ingatlannal kapcsolatban jelzáloghitel igényléshez?

Ennek eldöntése attól függ leginkább, hogy milyen a fedezetbe bevont ingatlan. Más kell ugyanis egy házhoz és más egy lakáshoz. Nem is beszélve arról, hogy új építés esetén műszaki rajzok, költségvetés, e-napló és egyebek is kellenek majd.

A lakás és ház ingatlanoknál szükséges lesz egytulajdoni lapra.  Ennek frissnek (30 napnál fiatalabb keltezésűnek) kell lennie. Adásvételnél fontos, hogy az új tulajdonos legalább széljegyen szerepeljen. A házas ingatlanok és építési telek esetében be kell szerezni egy 90 napnál nem régebbi térképmásolatot. Jó hír, hogy a banki ügyintézés része a dokumentumok földhivataltól való lekérése. Az esetek többségében díjmentesen biztosítják a dokumentumokat.

Az ingatlan felépítményeinek alaprajzát is el kell készíteni. A bank kíváncsi a helységkapcsolatokra, a helységek nevére és az alapterületekre. Ha nem áll rendelkezésre méretarányos alaprajz, készíthetünk vázlatot is róla. A benyújtott alaprajzot az értékbecslők a helyszínen ellenőrzik. Méretbeli eltérés, egyéb különbözőségek esetén saját vázlat alapján tervrajzot is készítenek.

Az osztatlan közös tulajdon speciális abból a szempontból, hogy adott telken több család is élhet, a telek használata megosztott. Ki lehet karózni az én részemet, a te részedet és a többiekét is, de ahhoz, hogy a használat hivatalos legyen, szükséges használati megosztással ezt írásba is fektetni. A dokumentum szöveges része leírja, hogy kinek mekkora a része és az meddig tart. Ezen felül térképen is jelezni kell a privát és közös használatú részeket.

A lezárt helységeket a szemle idejére tegyük nyithatóvá

A helyszíni szemle, értékelés elkészítése

A szükséges dokumentumok beszerzését követően a bank megrendeli szerződött értékbecslő partnerétől az érték meghatározását. A megrendelés alapján az értékbecslő felveszi a kapcsolatot a hiteligénylővel, majd alkalmas időpontot egyeztetve helyszíni szemlét tart. Az ingatlan felmérésének, dokumentálásnak része a fényképfelvételek elkészítésén, alaprajz ellenőrzésén felül a környezet, műszaki állapot, elhelyezkedés, közművek vizsgálata is.

A lakóingatlan értékelés legfőbb módszere a piaci összehasonlítás. Ilyenkor a megvalósult adásvételek mellett a kínálati adatok számbavételével és azok értékelt ingatlannal való összehasonlításával piaci értéket állapít meg a szakértő. A fő módszer mellett többnyire egy ellenőrző módszert is alkalmaznak.

Az ingóság vizsgálata nem része az értékbecslésnek

Az értékbecslés díjszabása

Változó tartalom mellett változó árak alakultak ki a piacon. A jelzálog hitelezés területén a bank által megszabott díjazást (30-50 eFt/ingatlan) kell alkalmazni. Privát megbízás alapján ez lehet kevesebb és lehet több is. Az értékbecslést egy akció keretén belül fizetheti a bank, de közvetlenül a hiteligénylő is rendezheti. Pozitív hitelbírálat esetben elképzelhető, hogy a bank visszautalja az értékbecslés költségeit.

Az értékbecslő feladata az ingatlan bemutatása. A benne található ingóság nem része az értékelésnek, így az nem kerül felértékelésre. Az értékelés az összes szükséges dokumentum megléte esetén maximum 4-5 munkanapon belül elkészül.

Értékbecslőként azt javasolnám, készítsük fel az ingatlant a szemlére a tőlünk telhető legjobb módon, hiszen így sikeresebb lehet a jelzáloghitel igénylése. Egy megfelelően elkészített alaprajz, egy rendezett udvar látványa, a kellően tiszta konyha és vizesblokkok nagy segítség nekünk és a bankhoz eljuttatott fotókon is szebben mutat az összkép.