Az üzleti ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások új szövetsége A hír annyira új, hogy szinte még meleg: július 21-én alakult meg az ACORA (Alliance of Commercial Real Estate Advisors ), magyar tulajdonban lévő, üzleti ingatlanokkal foglalkozó cégek összefogásaként. A cél az, hogy a nagyközönséget tájékoztassák a kereskedelmi célú ingatlanokkal összefüggő változásokkal kapcsolatban, és a gazdasági élet szereplőit pedig informálják az ingatlanpiac változásairól. Lássuk mi várható az ingatlanok kapcsán a koronavírust követően!

Tagjai az AN Limited Kft., a Citireal Kft., a Grifton Property Kft., a Property Solution Group Kft. és a Rescon Kft.

De mi hívta létre ezt az új szövetséget? Nézzük meg az előzményeket!

A pandémia az ipari-kereskedelmi ingatlanok piacán

A koronavírus járvány nagyon erős hatást gyakorolt az ipari-kereskedelmi ingatlanok piacára is.

A világjárvány erősen átrendezte a kiskereskedelmi piacokat éppúgy, mint a vásárlási szokásokat. A Prologis Hungary (a Prologis Inc. magyar leányvállalata) megvizsgálta a tengerentúli ingatlanpiac változásait – az várható, hogy ezek a változások begyűrűznek hozzánk is, a számítások szerint.

Az e-kereskedelem és a hagyományos kereskedelem arányainak változása mindenképpen megfigyelhető. A „Maradj otthon!” hatása gyakorlatilag olyan felgyorsulást idézett elő az e-kereskedelem elterjedésében pár hónap alatt, amely az elmúlt egy évtizedben összesen volt jellemző.

Az prognosztizálható, hogy az online vásárlások ilyen széles körű terjedése egy más minőségű és összetételű kereskedelmi szerkezetet fog eredményezni, hiszen a karantén elmúltával már nem térünk vissza az addig ismert modellhez. Az igény, hogy a kereskedelem online térben is folyjon, már velünk marad a Covid után is. Olyan vásárlók is, akik addig még csak kevéssé, vagy talán egyáltalán nem használták az online teret erre a célra, beléptek oda, és a kényelmi funkciók, a gyorsaság, a szolgáltatás minőségének javulása miatt nem fognak teljesen kivonulni a jövőben sem. Erre fel kell készülniük a szolgáltatóknak is.

Forrás. pixabay.com

Logisztikai ingatlanok

A kereslet bővülését diagnosztizálják a szakértők ezen a területen. Az online kereskedelem térnyerése, és robbanásszerű elterjedése okán a raktárak és a logisztikai szolgáltatások iránt megnő a kereslet – ez azzal fog járni, hogy egyre több ilyen jellegű ingatlan kerül kiadásra. Mivel ezek száma kétségtelenül véges, ezért várhatóan újabb beruházásokkal számolhatunk ezen a területen.

Irodák kiadása

A home office kényszerű bevezetése szintén átírt néhány addig működő folyamatot, így például az irodai bérlemények piacán is változás várható. Az látható, hogy a cégek egy része rugalmasan áll azokhoz a folyamatokhoz, amik valóban kiszervezhetők. Ott, ahol nem így állnak hozzá viszont innentől figyelniük kell az iroda nagyságára, hiszen a megfelelő távolságot a munkatársak között biztosítaniuk kell. Ez a gyakorlatban kevesebb munkaállomást jelent, mint amit addig működtettek. Tehát át kell gondolni a cégeknek az esetleges területbővítést, vagy az újabb ilyen irányú bérléseket is. Fontos és közös jellemző ezen a területen, tehát a nem lakóingatlanok piacán, hogy nem fagyott be és nem állt meg, mint a lakáspiac. Az ingatlanbefektetések és a tranzakciók tovább folynak. Kétségtelen azonban, hogy a befektetők egy része a kivárást választotta ebben a helyzetben. Nem jelentek azonban meg a piacon kedvezőbb árú ingatlanok bedőlt hitelek, vagy csőd miatt.

Kiskereskedelmi ingatlanok bérleti piaca

Ezen a piacon erősen érzékeltette hatását a koronavírus, hiszen a 2019-es évben is már elmaradt ezeknek az ingatlanoknak az átadása a várt volumentől. Most, hogy a második hullámról és annak következményeiről szólnak a hírek, ezen a piacon állnak a folyamatok. A kiskereskedelmi üzletek forgalmának érezhető visszaesése is érzékelhető volt a koronavírus miatt. Azok a kereskedők, akik nem tudtak átállni gyorsan valamilyen csomagküldő, vagy házhoz szállításos szolgáltatásra, erősen megérezték ezt az időszakot.

A cikk megjelent az ingatlanpress oldalán is!