Scroll to top
© 1998-2021, Lippai Zsolt EV
Share

Ingatlant venni magánszemélytől, részletre

Ingatlant megvásárolni közvetlenül a tulajdonostól, finanszírozó bank igénybe vétele nélkül egyáltalán nem lehetetlen! A részletre vásárlás magánszemélytől igenis megoldható, csak tudni kell, mihez érdemes és kell nyúlni a megoldáshoz. Sokan ódzkodnak tőle, hiszen bizonytalannak, megbízhatatlannak tartják a dolgot. Megoldás az ügyvéd vagy közjegyző előtti szerződés!

 

Elsősorban vidéki, kisebb értékű ingatlanok esetében figyeltem meg a magánszemélytől történő, részletfizetéses ingatlan vétel igényét. Ennek oka vevők esetében a gyakran alacsony keresetekben, a hitelképesség hiányában és a KHR (korábban BAR) listában keresendő. Előnyös ez az eladónak is, aki például végre túladhat a szülőktől örökölt üresen álló ingatlanán.

 

ELŐSZÖR A MEGÁLLAPODÁS

A megfelelő ingatlan megtalálását követően következhet az áralku. Ez elsőként szóban, majd adásvételi előszerződés keretein belül teljesül. Utóbbi egyfajta szándéknyilatkozat arra vonatkozóan, hogy adott ingatlanra kötött megállapodást rögzítsék és kikössék benne a végleges szerződés megkötésének idejét is. Az előszerződés keretein belül szokott megtörténni a foglaló vagy előleg átadása is.

 

AZTÁN AZ ÜGYVÉD

Az ingatlan adásvétel mindenképpen írásba foglalva, ügyvédi vagy közjegyzői hitelesítés mellett érvényes. A szerződés sablonos részein (ár, fizetési ütemezés, havi részlet összege, stb.) felül a legfontosabb, hogy az eladó nyilatkozatban elfogadja a részletfizetés tényét. Az utolsó díj megfizetéséig tulajdonjog fenntartás van, így az eladó védve van az esetleges nemfizetés esetén is. Az eladó ezzel egyidejűleg lemondó nyilatkozatot helyez el az ügyvédnél, mely a tulajdonjoga megszűnéséről szól.

 

KÉSŐBB AZ ILLETÉKFIZETÉS

A földhivatal munkatársa nem végez tulajdonos váltással kapcsolatos bejegyzést, míg a szükséges dokumentumok nincsenek bemutatva neki. Az eladó által letétbe helyezett nyilatkozat ekkor lép életbe. A földhivatal értesíti az adóhivatalt, majd ők kiszámítják és kiszabják az illetékfizetés mértékét. A befizetésre 30 nap áll rendelkezésre.

 

Vidéki ingatlanok

 

5 comments

 1. Jo napot!èrdeklödnèk hogy van e olyan csaladi haz ami tulajdonostol elado csaladi haz reszletre erdekelne 18 19 20 21 keruletben 3 szobas..nem tudom van e lehetösèg ilyenre..köszönöm szèpen a bàlaszàt

  • Kedves Szilvia! Sajnos ebben nem tudok segíteni. Ingatlanokkal foglalkozom, de nem közvetítek, értékbecslő vagyok. Javaslom helyileg illetékes ingatlanosok megkeresését. Üdvözlettel: Lippai Zsolt

 2. Horváth Laura

  Tisztelt Ügyintéző! Érdeklődni szeretnék, hogy ez esetben a ház átírása csak a teljes kifizetés után történik-e meg?
  Illetve mi van abban az esetben ha a törlesztési idő alatt az ingatlan árulójával történik valami, gondolok itt akár halálesetre és még nincs kifizetve a teljes ház?
  Válaszát és segítséget előre is hálásan köszönöm!

  Üdvözlettel: Horváth Laura

  • Tisztelt Horváth Laura!
   Dr. Dániel Balázs ügyvéd vagyok. Kérdéseivel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom:
   Az adásvételi szerződés megkötését követően a tulajdonjog fenntartás az eladó érdekeit védi. Ameddig nem kapja meg a teljes vételárat, addig csak széljegyen szerepel az ingatlan-nyilvántartásban az adásvétel ténye. Tulajdonjog bejegyzésére csak azt követően kerülhet sor, hogy az eljáró ügyvéd a lemondó nyilatkozatot benyújtja a Földhivatali Osztályhoz, tehát a vevő nevére az ingatlan a teljes vételár megfizetését követően kerül.
   Amennyiben érvényes az adásvételi szerződés, akkor ezt az eladó halála annyiban érinti, hogy az eladó helyébe annak örököse(i) lépnek. Ettől az adásvételi szerződés nem lesz érvénytelen, tehát az ingatlant a vételár megfizetése után megszerzi a vevő!

 3. Ivanics Márk István

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Engedjenek meg pár kérdést, remélem relevánsak a téma kapcsán és érthetően fogalmazok. Előre is köszönöm válaszukat!

  Az érdekelne első sorban, hogy mi a tapasztalatuk? Mennyire szokták keresni ezt a lehetőséget az ingatlant vásárolni vágyók és mennyire mennek bele az ingatlan tulajdonosok ilyen adás vételei megállapodásba?

  Mi történik amennyiben kifizettem az ingatlan felét mondjuk, de valamilyen tragédia miatt képtelen vagyok fizeti? Nem tudok örököst megjelölni vagy nem szeretnék. Tehetek olyant, hogy az eddig befizetett részletek alapján egy meghatározott érték ellenében értékesítem valakinek a szerződést, hogy ő folytassa a részlet fizetést, majd ő rendelkezzen az ingatlan tulajdonjogáról a fizetési idő lejártával? Természetesen a tulaj beleegyezése mellett.

  Bérbeadás lehetősége a részletfizetés során? Ez közös megegyezés kérdése a tulajjal? Lehetséges lehet?

  Átalakítások és beruházások. A tulajjal közös megegyezés alapján történhetnek csak gondolom. Milyen következményei lehetnek a szerződésre nézve?

  A tulajnak milyen jogai lehetnek a részletfizetővel szemben? Milyen lehetséges módokon bonthatja fel a szerződést? Abban az esetben, ha a tulaj bontja fel a szerződést, kötelezhető a részletek visszafizetésére?

  Mi történhet, ha a vásárló bontja fel a szerződést?

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat kérdéseimre!

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük