Ingatlant venni magánszemélytől, részletre

2019.05.12. | adásvétel, CSOK, földhivatal, hitelfelvétel, közjegyző, ügyvéd

Az otthonteremtés mindannyiunk számára kulcsfontosságú kérdés, ezért mindenki a lehető legolcsóbban szeretne hozzájutni saját álom otthonához. Hogyan és mennyit lehet alkudni az árból egy ingatlan vásárlás során?

Akár hagyaték útján, akár évtizedekig tartó spórolással jön össze az életünkben az első nagyobb összeg, azt általában a saját otthonunkra fordítjuk. Ilyen összegeknél már senki nem szeret meggondolatlanul költekezni, sőt! Az évtizedeken át gyakorolt megszokások alapján itt is fontos szempont, hogy minél kevesebbet kelljen költeni. Hogyan alkudhatunk, amikor megtaláljuk az álom kecót? Van erre valamilyen íratlan szabály?!

Hogyan és mi alapján lehet alkudni az ingatlan árából?

Amikor a piacon gyümölcsöt vásárolunk, fontos szempont, hogy a pénzünkért friss árut kapjunk. Szintén nem mindegy, hogy a termék milyen ízű, ezért régen a görögdinnyét meglékelték, hogy a vevő megkóstolhassa a portékát. Az ingatlant megkóstolni nem tudjuk, de a szempontok nagyon hasonlóak:

Ami egy gyümölcsnél a frissesség, az az ingatlannál az ingatlan állaga. A gyümölcsnek édes íze van, de lakásunkra is szoktunk ilyet mondani: otthon, édes otthon. De ahogy a gyümölcs sincs napfény, méhek, stb. nélkül, úgy az otthonunk minősége is különböző külső tényezőktől függ. Ilyen többek között a komfortfokozat, környezet, megközelíthetőség és még sorolhatnánk.

Ha csorbát találunk a kínált áru bármely részén, az joggal ad okot az alkudozásra, hiszen minden “hiba” levon az áru értékéből. Felújításra szorul-e a lakás, ill. bútorozottan kapjuk-e meg? Az energetikai tanúsítvány (az adásvételi szerződés kötelező melléklete) szintén sokat mondó, hiszen egy középszerű, vagy rossz minősítést kapott ingatlan energetikai korszerűsítésre szorul, ami szintén levonhat a megvásárolni kívánt ingatlan értékéből.

A tanúsítvány, valamint az ingatlan értékének kérdésben kérje ki egy ingatlan értékbecslő szakvéleményét, aki további tanácsokkal tudja Önt ellátni!

Mennyit illik és mennyit lehet alkudni maximum?

Általánosságban 10% az elfogadható összeg, ami alkudható. Ez általában maximum három lépésben lezajlik. Ritkább esetben az alku 20%-ig is eljuthat, de ez egyáltalán nem jellemző! Sőt, a túl nagy alkuval történő próbálkozás azonnal az üzlet sikertelenségéhez vezet. Ingatlan és ingatlan között a fent vázolt példákon túl is óriási különbségek vannak, ezért számos tényező befolyásolja az ingatlanok piaci értékét.

A Duna House legfrissebb adatai szerint Budapesten 2-7% közötti, vidéken 2-8% közötti az alku mértéke. Míg idén a tavaly májusi adatokhoz képest Budapesten volt, ahol 4%-ot csökkent az áralku mértéke, az ország keleti részében épp ellenkezőleg történt: 4%-al nőtt az alku összege.

Alkudni elsősorban a befektetők (üzletemberek) szoktak, de a kedves olvasó is nyugodtan próbálkozhat, hiszen ahogy a mondás tartja: “Bátraké a szerencse!” Az árból elsősorban olyan eladók engednek könnyebben, akik örökölték az eladásra kínált ingatlant, vagy sürgősen kell elköltözniük. Sok sikert kívánunk a vásárláshoz és az álomotthon megtalálásához!

5 hozzászólás

 1. Klein Szilvia

  Jo napot!èrdeklödnèk hogy van e olyan csaladi haz ami tulajdonostol elado csaladi haz reszletre erdekelne 18 19 20 21 keruletben 3 szobas..nem tudom van e lehetösèg ilyenre..köszönöm szèpen a bàlaszàt

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Szilvia! Sajnos ebben nem tudok segíteni. Ingatlanokkal foglalkozom, de nem közvetítek, értékbecslő vagyok. Javaslom helyileg illetékes ingatlanosok megkeresését. Üdvözlettel: Lippai Zsolt

   Válasz
 2. Horváth Laura

  Tisztelt Ügyintéző! Érdeklődni szeretnék, hogy ez esetben a ház átírása csak a teljes kifizetés után történik-e meg?
  Illetve mi van abban az esetben ha a törlesztési idő alatt az ingatlan árulójával történik valami, gondolok itt akár halálesetre és még nincs kifizetve a teljes ház?
  Válaszát és segítséget előre is hálásan köszönöm!
  Üdvözlettel: Horváth Laura

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Tisztelt Horváth Laura!
   Dr. Dániel Balázs ügyvéd vagyok. Kérdéseivel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom:
   Az adásvételi szerződés megkötését követően a tulajdonjog fenntartás az eladó érdekeit védi. Ameddig nem kapja meg a teljes vételárat, addig csak széljegyen szerepel az ingatlan-nyilvántartásban az adásvétel ténye. Tulajdonjog bejegyzésére csak azt követően kerülhet sor, hogy az eljáró ügyvéd a lemondó nyilatkozatot benyújtja a Földhivatali Osztályhoz, tehát a vevő nevére az ingatlan a teljes vételár megfizetését követően kerül.
   Amennyiben érvényes az adásvételi szerződés, akkor ezt az eladó halála annyiban érinti, hogy az eladó helyébe annak örököse(i) lépnek. Ettől az adásvételi szerződés nem lesz érvénytelen, tehát az ingatlant a vételár megfizetése után megszerzi a vevő!

   Válasz
 3. Ivanics Márk István

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Engedjenek meg pár kérdést, remélem relevánsak a téma kapcsán és érthetően fogalmazok. Előre is köszönöm válaszukat!
  Az érdekelne első sorban, hogy mi a tapasztalatuk? Mennyire szokták keresni ezt a lehetőséget az ingatlant vásárolni vágyók és mennyire mennek bele az ingatlan tulajdonosok ilyen adás vételei megállapodásba?
  Mi történik amennyiben kifizettem az ingatlan felét mondjuk, de valamilyen tragédia miatt képtelen vagyok fizeti? Nem tudok örököst megjelölni vagy nem szeretnék. Tehetek olyant, hogy az eddig befizetett részletek alapján egy meghatározott érték ellenében értékesítem valakinek a szerződést, hogy ő folytassa a részlet fizetést, majd ő rendelkezzen az ingatlan tulajdonjogáról a fizetési idő lejártával? Természetesen a tulaj beleegyezése mellett.
  Bérbeadás lehetősége a részletfizetés során? Ez közös megegyezés kérdése a tulajjal? Lehetséges lehet?
  Átalakítások és beruházások. A tulajjal közös megegyezés alapján történhetnek csak gondolom. Milyen következményei lehetnek a szerződésre nézve?
  A tulajnak milyen jogai lehetnek a részletfizetővel szemben? Milyen lehetséges módokon bonthatja fel a szerződést? Abban az esetben, ha a tulaj bontja fel a szerződést, kötelezhető a részletek visszafizetésére?
  Mi történhet, ha a vásárló bontja fel a szerződést?
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat kérdéseimre!

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

HOGYAN ALKUDJUNK, HA LAKÁST VENNÉNK?

HOGYAN ALKUDJUNK, HA LAKÁST VENNÉNK?

Bevallom őszintén, hogy az ár alkuval kapcsolatban mindig kétes érzéseim voltak és vannak – ahogy várhatóan az emberek többségének. És hogy miért is? Mert nagyon nehéz igazán jól eltalálni azt a bizonyos középutat, sokszor inkább vak szerencsének tűnik egy-egy...

Banki értékbecslés és piaci értékelés: mi a különbség?

Banki értékbecslés és piaci értékelés: mi a különbség?

Mert különbség bizony van: ez a két dolog ugyanis nem ugyanaz. Az első és egyik legfontosabb különbség mindjárt az, hogy mikor is történik a két folyamat. Ha adásvételben gondolkodunk, a banki értékbecslés a szerződés aláírása után történik, addig a piaci értékelés...

Változó CSOK – miben segíthet nekünk a műszaki szakértő?

Változó CSOK – miben segíthet nekünk a műszaki szakértő?

A lakástámogatási rendszer beharangozott, 2021-től várható változásai sok mindenre hatni fognak: a lakáspiacra éppúgy, mint a hitelpiacra. A kedvezményes lakásáfa a kínálati oldalra lesz jó hatással, míg a CSOK várható változásai pedig a keresletet fogják jótékonyan...

Lippai Zsolt EV.

7342 Mágocs, Ady Endre utca 79/E.

Telefonszám

+36 30 250 6996

E-mail

lippai.zsolt@grandeingatlan.hu