Scroll to top
© 1998-2020, Lippai Zsolt EV
Share

Ingatlant venni magánszemélytől, részletre

Ingatlant megvásárolni közvetlenül a tulajdonostól, finanszírozó bank igénybe vétele nélkül egyáltalán nem lehetetlen! A részletre vásárlás magánszemélytől igenis megoldható, csak tudni kell, mihez érdemes és kell nyúlni a megoldáshoz. Sokan ódzkodnak tőle, hiszen bizonytalannak, megbízhatatlannak tartják a dolgot. Megoldás az ügyvéd vagy közjegyző előtti szerződés!

 

Elsősorban vidéki, kisebb értékű ingatlanok esetében figyeltem meg a magánszemélytől történő, részletfizetéses ingatlan vétel igényét. Ennek oka vevők esetében a gyakran alacsony keresetekben, a hitelképesség hiányában és a KHR (korábban BAR) listában keresendő. Előnyös ez az eladónak is, aki például végre túladhat a szülőktől örökölt üresen álló ingatlanán.

 

ELŐSZÖR A MEGÁLLAPODÁS

A megfelelő ingatlan megtalálását követően következhet az áralku. Ez elsőként szóban, majd adásvételi előszerződés keretein belül teljesül. Utóbbi egyfajta szándéknyilatkozat arra vonatkozóan, hogy adott ingatlanra kötött megállapodást rögzítsék és kikössék benne a végleges szerződés megkötésének idejét is. Az előszerződés keretein belül szokott megtörténni a foglaló vagy előleg átadása is.

 

AZTÁN AZ ÜGYVÉD

Az ingatlan adásvétel mindenképpen írásba foglalva, ügyvédi vagy közjegyzői hitelesítés mellett érvényes. A szerződés sablonos részein (ár, fizetési ütemezés, havi részlet összege, stb.) felül a legfontosabb, hogy az eladó nyilatkozatban elfogadja a részletfizetés tényét. Az utolsó díj megfizetéséig tulajdonjog fenntartás van, így az eladó védve van az esetleges nemfizetés esetén is. Az eladó ezzel egyidejűleg lemondó nyilatkozatot helyez el az ügyvédnél, mely a tulajdonjoga megszűnéséről szól.

 

KÉSŐBB AZ ILLETÉKFIZETÉS

A földhivatal munkatársa nem végez tulajdonos váltással kapcsolatos bejegyzést, míg a szükséges dokumentumok nincsenek bemutatva neki. Az eladó által letétbe helyezett nyilatkozat ekkor lép életbe. A földhivatal értesíti az adóhivatalt, majd ők kiszámítják és kiszabják az illetékfizetés mértékét. A befizetésre 30 nap áll rendelkezésre.

 

Vidéki ingatlanok

 

2 comments

  1. Jo napot!èrdeklödnèk hogy van e olyan csaladi haz ami tulajdonostol elado csaladi haz reszletre erdekelne 18 19 20 21 keruletben 3 szobas..nem tudom van e lehetösèg ilyenre..köszönöm szèpen a bàlaszàt

    • Kedves Szilvia! Sajnos ebben nem tudok segíteni. Ingatlanokkal foglalkozom, de nem közvetítek, értékbecslő vagyok. Javaslom helyileg illetékes ingatlanosok megkeresését. Üdvözlettel: Lippai Zsolt

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük