Legnagyobb pénzben kifejezhető értékünk az ingatlanunk. Ha eldöntöttük az eladást, megtehetjük, hogy profira bízzuk a dolgot, de megpróbálkozhatunk magunk is az értékesítéssel. Vajon milyen érvek befolyásolhatják döntésünket? Fogadjuk el ingatlanos segítségét vagy minden ingyenes és olcsó hirdetési lehetőséget kihasználva adjuk tovább az ingatlant?

Anno, a gazdasági válságot megelőző években magam is éveken át közvetítettem ingatlant. A szükség és az élet úgy hozta, hogy váltanom kellett. Aztán maradtam inkább “csak” értékbecslő. Ennek a fejlesztésében, a további tanulásban láttam a jövőt, ugyanakkor megtartottam kapcsolataimat ingatlanos partnereimmel. Saját tapasztalat és aktív ingatlanos kollégák elmondása alapján most arra vállalkozom, hogy segítek eldönteni ezt a dilemmát.

Belvárosi otthonok

Függetlenül a döntéstől, érdemes tudni: az ingatlan eladáshoz érteni kell! Sikerülhet ez az utánajárást leszámítva magán úton, de az is lehetséges, hogy erre a munkára ingatlanost foglalkoztassunk. Nem kell sokat kutakodni, pro és kontra példák szép számmal találhatók az interneten is.

A jutalék nagysága a magánember szemében

A közvetítők jutaléka változó, 2-5% + ÁFA mértékű, de gyakran állapítanak meg minimális sikerdíjat , melyet alacsonyabb értékű ingatlanok esetében érvényesítenek. Egy több tízmilliós ingatlannál még az alacsony jutalék is szemtelenül magasnak tűnhet. Mindenki megpróbálja ugyanis megspórolni a közvetítői díjat, mondván “Józsinak sikerült, nekünk miért ne menne”.

Sokan csak akkor választanak maguknak szakembert, ha nem boldogulnak önállóan. Mobillal lefotózzák ingatlanukat, találnak néhány ingyenes megjelenést biztosító internetes apróhirdető oldalt, esetleg a környékbeli lapban jelentetnek meg hirdetést és bíznak a gyors értékesítésben. Néhányan tudatosan, de amatőr módon fizetős szolgáltatást is választanak, sőt a kapura is kifüggesztik az eladó táblát. Aztán várnak!

Közben az ismerősök is tudomást szereznek az eladó ingatlanról és megindul a jó tanácsok tömkelege. “Nem a jó helyen hirdetsz, túl drágán adod a vályogot, annyit úgysem kapsz érte” és a többi. Próbálkozunk, az idő megy, a jelentkezők gyakran elmaradnak, vevő nem akad a házra. Közben elmegy az eladó életkedve a beszólások, rosszindulatú megjegyzések, és a sikertelenség miatt. Lehet sikerünk is, de ha nem jön össze az adásvétel, lenyeljük a békát és irány az ingatlanos!

Aki tudatosan ingatlanos mellett dönt

Az sem ritka, hogy az eladó nincs tisztában az értékesítés, adásvétel folyamatával, távol áll tőle egy hirdetés feladása. Rendelkezésre állnak online megoldások a hirdetésre, sokszor mégis gondot okoz alaprajzzal, fotókkal bemutatni egy ingatlant. Erről “Az ingatlanközvetítő” beszélt, aki az ingatlant belülről 360 fokban bemutató felvételeket, videókat is készít. Elmondta azt is, hogy ügyfelei között többen elfoglaltak, mások kerülik a társaságot, bizonytalanok az ingatlan értékével kapcsolatban, esetleg mozgásukban korlátozottként nem tudják vállalni az eladással kapcsolatos teendőket.

A dombóvári DH irodavezetője hangsúlyozta: ingatlanos megbízásával az eladás biztonságosabb, gördülékenyebb, egyszerűbb. Az iroda megbízásával reálisabb az értékmeghatározás és gyorsabb az eladás. A szakértelemért azonban fizetni kell! A jutalék jellemzően sikeres közvetítés esetén jár. Az ingatlanos az első telefontól kezdődően a szerződés aláírásáig segít. Vezet minket az eladás rögös útján, sőt, ha kell ügyvédet és költöztető céget is ajánl.

Az ingatlan eladáshoz érteni kell

Az értékesítésben segít az ingatlanos piaci és helyismerete, az ár minél reálisabb meghatározásához érdemes értékbecslő szolgáltatását igénybe venni. Az ingatlan felmérésében mindketten segítenek, amennyiben arra szükség van. Ez a szakma többről szól, mint fotózni, méregetni és hirdetni. Az ingatlanszakmát tanulni kell! OKJ-s szakképzésen belül, közép és felső fokon oktatják az értékesítés módszereit, marketinget, építési ismereteket, jogot. Az ingatlan értékbecslést is elsajátítják, mely további plusz érték az ingatlanszolgáltatások terén.

Végezetül még annyit: nincs rossz válasz a feltett kérdésre! Se ingatlanossal, se nélküle nincs garancia az értékesítésre. Előbbivel azonban jobb esélyeink vannak a mielőbbi eladásra. Ha felkészültünk rá, adjuk el magunk az ingatlant. Ha akadályokba ütközünk, ne habozzunk segítséget kérni szakembertől, még ha fizetni is kell a szolgáltatásaiért!

Köszönet a cikk elkészítésében nyújtott segítségért:

“Az ingatlanközvetítő”

Sebestyén Szabolcsnak

” A világ sem egysíkú, a hirdetése se legyen az”

 
 
 

Duna House Dombóvár

Kaszásné Magyar Ilona irodavezetőnek

aki szerint Ingatlanozni életforma