Scroll to top
© 1998-2021, Lippai Zsolt EV
Share

Elvárt fűtés CSOK-os ingatlannál

CSOK igénylésnél nem csupán a gyermekek számával és a minimális alapterülettel kell számolni. Nem elhanyagolható szempont, hogy az érintett ingatlannak milyen fűtéssel kell legalább rendelkeznie.  Elvárt a legalább egyedi fűtés, de mi van, ha ettől eltérő az ingatlan fűtése? Elfogadható és el nem fogadható fűtésekről lesz szó a cikkben.

A CSOK-nál elérhető támogatás összegét talán már mindenki ismeri, akit érint a téma. Ezzel nem is foglalkoznék. Vegyük most górcső alá a fűtési lehetőségeket.

Lakásban a fűtés legyen legalább egyedi, de jó lesz az is, ha központi fűtésünk van, esetleg távhővel melegítjük a lakást. Társasházban, ha házközponti fűtés van, esetleg távhő, az megfelelő lesz.

Lakóházakban többnyire önálló fűtés szokott lenni. Megfelelő fűtéssel kell rendelkeznie legalább a szobáknak (nappalinak is), étkezőnek, fürdőnek.

ELFOGADHATÓ NEM ELFOGADHATÓ
Központi fűtésnél a radiátoros, fal, padló vagy mennyezetfűtés Be nem épített (épületszerkezethez nem rögzített) fűtés
Gázkonvektor, fali hősugárzó, infrapanel, fűtéscső, csőregiszter Olajradiátor, elektromos hősugárzó (rögzítve sem)
Kéménybe kötött kandalló, kályha Kéménybekötés nélküli kandalló, kályha

A minimális megfelelőséget mi, értékbecslők ellenőrizzük a helyszíni szemle alkalmával. Ha kétség merülne fel az üzemeltetéssel kapcsolatban, szükség lehet a fűtési rendszer beüzemelésére is.

 

2 comments

 1. Angelika Molnár

  Tisztelt Értékbecslő!

  A férjemmel klímával való fűtést jelöltünk meg a költségtervben, mivel klímával szeretnénk fűteni. Kérdésem az, hogy mit jelent az pontosan, hogy központi fűtés részeként fogadható el? Terveink szerint egy kültéri egységhez tartozó 3 beltéri egység fűtené be a házat. Ez elfogadható központi fűtésként?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Molnár Angelika

  • Kedves Angelika!

   Klímával fűteni nem minősül központi fűtésnek, ezért nem lehet összkomfortos. A klímával való fűtés egyedi fűtésnek minősül, vagyis legfeljebb komfortos lehet az ingatlan. Érdemes figyelembe venni, hogy az egyedi fűtés előnye a helységek akár külön fűtése, ugyanakkor egyes helységeket ha nem fűtünk be (pl. csak este), a felfűtés nehezebb, költségesebb.

   Köszönettel a kérdésért:
   Lippai Zsolt értékbecslő

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük