Az ingatlanpiac lassan, ciklikusan váltakozik. Egy ilyen folyamat cirka 8-12 éven belül lecseng, aztán megismétli önmagát. Egy felfelé ívelést a túlkínálat tetőz, aztán a lejtmenet egy stabilizálódásban végződik, majd ismét felfelé ível a piac. Az ingatlanárak most a fellegekben vannak és jelzem, 2019 van! A 2008-as gazdasági válság 11 éve volt! Lássuk, hogyan alakul most az ingatlanpiaci ciklus!

Az ingatlanpiaci ciklus

Nem is olyan régen egy világ méretű gazdasági válság megtépázta a munkahelyeket, próbára tette a gazdaságokat, családok mentek tönkre az emelkedő hitelköltségek miatt.  Félnünk kell tehát egy következő “Kössük fel a gatyánkat!” időszaktól? Igen! De jó hír, hogy fel is tudunk valamelyest készülni a recesszió éveire! A kérdés csupán az, hogy a felívelést követően a gazdaság hogyan tud erre reagálni és a lefolyása meddig tart.

Biztos, hogy jönni fog a következő válság a lakáspiacon

Az FHB grafikonja jól szemlélteti a bruttó bérek és lakásárindex alakulását

Látható, a grafikon vonalai 2008-ban érnek össze. Emlékezzünk, akkor volt a nagy recesszió világszerte. A devizahitelek törlesztői dupláztak, gyakran tripláztak. Munkahelyek szűntek meg, a munkaügyi központokban zárásig kígyóztak a sorok. A jövedelmek emelkedése ellenére 2013-ig lejtmenet mutatkozott az ingatlanok árában, aztán megindult a növekedés.

Ingatlanpiaci lufi vagy buborék

Divatosan emlegetik ezeket a szavakat mostanában. De mi is ez pontosan? Az ingatlanárak emelkedése egyértelműen a kereslet megélénkülése miatt következik be. Ilyenkor az ingatlanok kínálati ára meredeken nő. De meddig? Amíg van fizetőképes kereslet, számíthatunk erre. A kínálat és kereslet összeérése az a pillanat, amikor a piac kiegyensúlyozott, vagyis minden ingatlanra van fizetőképes kereslet. A pukkanás akkor következhet be, ha a felfelé ívelés után erős lejtmenet következik. A neten böngészve látom, többen a lufi kipukkanásáról írnak. Vagyis nincs fizetőképes kereslet a piacon lévő ingatlanok összességére. Tekinthetjük ezt egyfajta jelnek, ez azonban az ingatlanpiaci ciklus lassú mozgása miatt nem jelent azonnali eseményt.

Mikor érdemes venni és mikor adjuk el az ingatlant?

A recesszió idején rendre olcsón juthatunk ingatlanhoz. Ha megvan a kellő tőke vagy egy hitelfelvétel reális, érdemes cselekedni. Számíthatunk rá, hogy az abban az időszakban vásárolt ingatlanunk ára (megfelelő karbantartottság esetén), belátható időn belül nőni fog. Eladni tehát akkor érdemes, amikor a topon vannak az árak. Célszerű az ingatlant a kettő között saját célra használni, esetleg befektetésként hasznosítani. Közben figyeljünk az ingatlanpiac ciklikusságára. Többen ezt alaposan kihasználva szereztek vagyont ingatlanból. Az ingatlanpiacról szóló olcsón venni és drágán eladni témáról néhány könyv is született. Akit foglalkoztat a téma, hamar megtalálhatja őket.

Azért én bizakodó vagyok! Legyen bárki az ország vezetője, bizonyosan figyel az ilyen eseményekre. Abban bízom, nem ismétlődik meg 2008, de legalábbis nem lesz olyan mértékű a recesszió. Az ingatlanpiaci ciklus pedig várhatóan ugyanígy alakul, legalábbis ez lenne a legjobb forgatókönyv.