Ciklusok az ingatlanpiacon

2019.11.01. | eladás, gazdaság, ingatlanpiac

Miközben egyre magasabb áron lehet termőföldhöz jutni, gyümölcsös és erdő, szántó és legelő között óriási árkülönbségek vannak az ország különböző pontjain. Lássuk, hol olcsóbb most egy vidéki telek, milyen árakkal és árkülönbségekkel indult az év?

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend a vidéki telekvásárlás. Egyeseknek a pandémia hozta meg a kedvét a vidékre költözéshez, mások csupán új életet szeretnének kezdeni vidéken. Nem mindegy azonban, hogy milyen művelési ág alá tartozó földről van szó!

2020-ban jelentősen nőttek a telekárak az országban. A legnagyobb mértékben a szántóföldek ára emelkedett (1,85 millió forint/hektár), ezt követték az erdős területek, majd a gyümölcsösök, rétek és legelők. Érdekes, hogy termőföldek tekintetében a szőlők ára a legalacsonyabb, sőt! A szőlők értéke évről-évre csökken.

 

Hol a legolcsóbb a termőföld az országban?

2020-ban az is előfordult, hogy egy termőföldet az ország egyik részén hatszor annyiért kínáltak, mint az ország másik pontján. A Közép-Dunántúlon egy hektár szőlőt 3 millió forint körül lehetett megvásárolni, míg Közép-Magyarországon alig több, mint félmillió forintért kínáltak egy hasonló területet.

Az erdők és a gyümölcsösök Magyarország közepén a legdrágábbak. Észak-Magyarországon hektáronként már 621 ezer forintért vásárolhatunk erdős területet, míg a gyümölcsösök az ország északi részén és a Dél-Alföldön fele annyiba kerülnek, mint Közép-Magyarországon.

A szántóföldek ára folyamatosan növekedik. 2020-ban Észak-Magyarországon lehetett a legolcsóbban hozzájutni egy szántóföldhöz, itt egymillió forintért már egy hektárnyi területet kaphattunk, míg az Alföldön szinte a duplájába került egy ugyanekkora méretű földterület.

Hobbi kertészkedéshez sokan a külterületen próbálnak új életet kezdeni. A legolcsóbb külterületi telkek az ország keleti részében találhatók, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pl. egy 1000-1500 négyzetméteres termőföld már alig több, mint egymillió forintért elérhető.

 

Hol érdemes földterületet venni, milyen a jó termőföld?

Az, hogy a föld hol jó minőségű, az attól is függ, hogy mire szeretnénk használni. Más talajigénye van az egyik növénynek és más a másiknak. Kezdők számára egy kb. 1000 négyzetméteres külterület már elegendő arra, hogy saját háztartása számára megtermelje a zöldségeket és gyümölcsfákat ültessen, de a helyi önkormányzatok még a külterületeken is szabályozzák, hogy mit lehet ültetni a kertben és mit nem.

Létezik barna föld, fekete föld és erdei föld és a sor itt messze nem ér véget! A föld minősége függ a domborzattól és természetesen az időjárástól, nem utolsó sorban pedig a víz viszonyoktól. A jó termőföldet hivatalosan ún. “Aranykorona” besorolással minősítik, ami fel van tüntetve a tulajdoni lapon. Minél nagyobb az Aranykorona értéke, annál jobb minőségű a termőföld. 25 aranykorona felett kiváló minőségű földről van szó, 17 aranykorona alatt pedig gyenge minőségű földről beszélünk. Ez az érték olyan a termőföld esetében, mint a “hasznos alapterület” a lakóingatlanoknál.

Eladásra kínált telek esetén kérje értékbecslő segítségét, vásárlás előtt tájékozódjon a telek földjének termékenységéről, hiszen a termelés akkor a leggyümölcsözőbb, ugyanakkor a leggazdaságosabb, ha a tervezett növények igényeinek megfelelő földterületen tesszük azt!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

Ingatlan hirdetési ár és áralku

Ingatlan hirdetési ár és áralku

Az ingatlanhirdetések egyik, ha nem a legmeghatározóbb szempontja az irányár. Ennek optimális megtalálása nem is olyan egyszerű feladat az eladók számára. Hajlamos az ember a józan parasztin felül az ingatlanhoz fűződő érzelmi kapcsolatát is forintosítani....

HOGYAN ALKUDJUNK, HA LAKÁST VENNÉNK?

HOGYAN ALKUDJUNK, HA LAKÁST VENNÉNK?

Bevallom őszintén, hogy az ár alkuval kapcsolatban mindig kétes érzéseim voltak és vannak – ahogy várhatóan az emberek többségének. És hogy miért is? Mert nagyon nehéz igazán jól eltalálni azt a bizonyos középutat, sokszor inkább vak szerencsének tűnik egy-egy...

Mit mond a műszaki szakértő?

Mit mond a műszaki szakértő?

Ingatlan eladásakor vagy akkor, amikor vásárlás mellett döntünk nagyon fontos szerepet játszik a folyamatban az, hogy a megfelelő szakemberek segítségével a lehető legjobban jöjjünk ki a folyamatból. Arról már esett néhány szó és utalás, hogy miben tud segíteni egy jó...

Lippai Zsolt EV.

7342 Mágocs, Ady Endre utca 79/E.

Telefonszám

+36 30 250 6996

E-mail

lippai.zsolt@grandeingatlan.hu