Az ingatlanvásárlás sajnos nem csupán a vételár kifizetéséről szól. Ahhoz, hogy kifizessük az ügyvédet, illetéket, földhivatali ügyintézést, több száz vagy akár milliós összeg is kellhet. Miután az adásvétel nagyban függ a körülményektől, nagyságrendileg itt mutatom a várható költségeket. A minisorozat első részében az ügyvédi költségekről esik szó.

Sikerült megfelelő ingatlant találni. Megvan a megállapodás, talán még foglaló vagy előleg is átadásra került. Elsőként kerítsünk egy ügyvédet és kérjük fel a szerződés megírására, a földhivatali ügyintézésre. Az illeték kiszabása többnyire akkor esedékes, ha már birtokba is vettük új otthonunkat.

Az ügyvéd munkadíja

Adásvételhez elengedhetetlen lesz egy ügyvéd által ellenjegyzett szerződés. Ingatlanról rendelkezni csak arra alkalmas jogi szakember előtt, írásban tudunk. A szerződéskötésen felül elvárhatunk ügyvédünktől néhány extra szolgáltatást is. Hogy ki, mit vállal be, az egyeztetés és pénztárca függvénye. Ilyen lehet egy összeg ügyvédi letétbe helyezése, vagy a földhivatali ügyintézés.

Egyszerű, összetett

Az ügyvédi költségek jellemzően az ügylet bonyolultságától, illetve a megvásárolni kívánt ingatlan vételárától függ. Az egyszerűbb, különösebben nem bonyolult adásvétel díja elérhető a vételár 0,3-0,5%-ától. Ha például ügyletünk hitellel kombinált, esetleg valamely okból problémás, a plusz odafigyelés díja felszökhet akár 1,5%-ig is. Az általános és többnyire alkalmazott díjazás 50 ezer Ft körül szóródik.

Nagyobb értékű ingatlanok esetében nem feltétlenül érdemes az első ügyvédi ajánlatra ugrani. Ha mód van rá, célszerű néhány jogtudóst megkérdezni a várható költségekről. Az sem árt, ha jó nevű az ügyvédünk, mert az hozzáértést, alaposságot feltételez. A szolgáltatás többnyire a tulajdoni lap lekérésére is vonatkozik. Náluk a Takarnet elérése alap, így a tulajdoni lap lekérése 1000 Ft-ba kerül. A földhivatali tulajdonjog bejegyzés költsége 6600 Ft.

Érdekesnek találod a cikket, van véleményed róla? Kérlek, oszd meg velem!