Az építési övezetek jelentése

2018.11.26. | építési övezet, lakóövezet, szabályozási terv

Az otthonteremtés mindannyiunk számára kulcsfontosságú kérdés, ezért mindenki a lehető legolcsóbban szeretne hozzájutni saját álom otthonához. Hogyan és mennyit lehet alkudni az árból egy ingatlan vásárlás során?

Akár hagyaték útján, akár évtizedekig tartó spórolással jön össze az életünkben az első nagyobb összeg, azt általában a saját otthonunkra fordítjuk. Ilyen összegeknél már senki nem szeret meggondolatlanul költekezni, sőt! Az évtizedeken át gyakorolt megszokások alapján itt is fontos szempont, hogy minél kevesebbet kelljen költeni. Hogyan alkudhatunk, amikor megtaláljuk az álom kecót? Van erre valamilyen íratlan szabály?!

Hogyan és mi alapján lehet alkudni az ingatlan árából?

Amikor a piacon gyümölcsöt vásárolunk, fontos szempont, hogy a pénzünkért friss árut kapjunk. Szintén nem mindegy, hogy a termék milyen ízű, ezért régen a görögdinnyét meglékelték, hogy a vevő megkóstolhassa a portékát. Az ingatlant megkóstolni nem tudjuk, de a szempontok nagyon hasonlóak:

Ami egy gyümölcsnél a frissesség, az az ingatlannál az ingatlan állaga. A gyümölcsnek édes íze van, de lakásunkra is szoktunk ilyet mondani: otthon, édes otthon. De ahogy a gyümölcs sincs napfény, méhek, stb. nélkül, úgy az otthonunk minősége is különböző külső tényezőktől függ. Ilyen többek között a komfortfokozat, környezet, megközelíthetőség és még sorolhatnánk.

Ha csorbát találunk a kínált áru bármely részén, az joggal ad okot az alkudozásra, hiszen minden “hiba” levon az áru értékéből. Felújításra szorul-e a lakás, ill. bútorozottan kapjuk-e meg? Az energetikai tanúsítvány (az adásvételi szerződés kötelező melléklete) szintén sokat mondó, hiszen egy középszerű, vagy rossz minősítést kapott ingatlan energetikai korszerűsítésre szorul, ami szintén levonhat a megvásárolni kívánt ingatlan értékéből.

A tanúsítvány, valamint az ingatlan értékének kérdésben kérje ki egy ingatlan értékbecslő szakvéleményét, aki további tanácsokkal tudja Önt ellátni!

Mennyit illik és mennyit lehet alkudni maximum?

Általánosságban 10% az elfogadható összeg, ami alkudható. Ez általában maximum három lépésben lezajlik. Ritkább esetben az alku 20%-ig is eljuthat, de ez egyáltalán nem jellemző! Sőt, a túl nagy alkuval történő próbálkozás azonnal az üzlet sikertelenségéhez vezet. Ingatlan és ingatlan között a fent vázolt példákon túl is óriási különbségek vannak, ezért számos tényező befolyásolja az ingatlanok piaci értékét.

A Duna House legfrissebb adatai szerint Budapesten 2-7% közötti, vidéken 2-8% közötti az alku mértéke. Míg idén a tavaly májusi adatokhoz képest Budapesten volt, ahol 4%-ot csökkent az áralku mértéke, az ország keleti részében épp ellenkezőleg történt: 4%-al nőtt az alku összege.

Alkudni elsősorban a befektetők (üzletemberek) szoktak, de a kedves olvasó is nyugodtan próbálkozhat, hiszen ahogy a mondás tartja: “Bátraké a szerencse!” Az árból elsősorban olyan eladók engednek könnyebben, akik örökölték az eladásra kínált ingatlant, vagy sürgősen kell elköltözniük. Sok sikert kívánunk a vásárláshoz és az álomotthon megtalálásához!

16 hozzászólás

 1. Pap Márta

  Tisztelt Uram,
  Érdeklődni szeretnék,hogy mi a különbség pusztán Mk /mezőgazdasági kertes övezet/ és Mk2 övezet között. Érvényesek-e az Önkörmányzati jogszabályok mindkettőre azonos mértékben,vagy az Mk övezet lefedi-e az Mk2 övezetet is. Én úgy értelmezem,hogy az Mk övezet egy általános kategória és azonosan van megítélve a többi Mk 1 vagy Mk2-es megnevezéssel.
  Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel Pap Márta

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Márta!
   Az Mk általánosságban valóban kertes mezőgazdasági övezetet jelez. A további betű vagy számozás már helyi szabályozást jelöl. Nem azonos az Mk1, Mk2 és a többi, mert mindegyiknél lesz valami, ami a mezőgazdasági mivoltán túl különbözik a többitől. Ezzel kapcsolatban az OTÉK országosan vagy a HÉSZ helyi szinten ad segítséget. Az önkormányzatok többnyire tisztában vannak a magyarázattal, vagy legalábbis tudják, kit kell megkeresni vele. Remélem segíthettem.

   Válasz
 2. Csuka Annamaria

  Erdeklodnek,hogy par nappal az adasveteli szerzodes elott az azt kötő ugyved felhivott azzal,hogy erre a korabban ugy hirdetett telekre lehet 120 m2- t is tenni,de nem lehet,mert nem vonatta ki a mezogazd.muveles alol!
  Oda lett tervezve,mit tehetek??
  Megvehetem olcsobban es mennyi ido,mig atminositik????

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Annamária! Szerencsére az eljáró ügyvéd ellenőrizte a beépítési ehetőségeket az érintett területen. Javaslom az érintett önkormányzatnál érdeklődjön a HÉSZ (Helyi Építésügyi Szabályzat) erre vonatkozó része iránt. Az ingatlan árát illetően elképzelhető, hogy kap kedvezményt, de ez igazából az eladó döntése lesz. Szóba jöhet még eg területileg ismerettel rendelkező építész megkérdezése is. Ők még az első vonal húzása előtt egyeztetnek a beépítési lehetőségekről. Átminősítésre ha a HÉSZ lehetőséget ad, akkor lesz lehetőség. A folyamat átfutási ideje változó. Erről szintén a helyi önkormányzatnál tájékozódhat. Remélem segíthettem. Lippai Zsolt

   Válasz
 3. Bárdos Rita

  Üdvözlöm
  Érdeklődni szeretnék hogy mit jelent pontosan az LKE- Ü2 besorololás a teleknél?

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Rita!
   Az Lke jelentése: kertvárosias lakóterület. Az Ü2 pontosan csak akkor derül ki, ha a Helyi Építési Szabályzatot is megnézzük. A HÉSZ tartalmazza a választ, melyet többnyire a települések honlapjáról is le tud tölteni.
   Szép estét!
   Lippai Zsolt

   Válasz
 4. Fülöp Gábor

  Tisztelt Hölgyem/ Uram!
  Egy jelenleg Gksz övezetbe sorolt területen működik a mezőgazdasággal foglalkozó cégünk telephelye (terményszárító, tároló, műhely, gépudvar, raktárak). Az önkormányzat terve,hogy Gksz-ről K-Mü övezetté nyilváníttatja. Kevés információt találtam erről. A kérdésem az lenne,hogy ennek van-e és ha igen milyen előnye,illetve hátránya.
  Tisztelettel
  Fülöp Gábor

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Gábor! Amennyire meg tudom ítélni, a vállalkozás szempontjából nem lesz változás. A Gksz (Kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület) különösebben nem tér el a tervezettől, ami a K-Mü (Mezőgazdasági üzemi terület). A jelenlegi funkció belefér mindkét besorolásba. Nem látom előnyét és hátrányát sem. Köszönöm a kérdést! Lippai Zsolt

   Válasz
 5. Pongó László

  Tisztelt cím!

  A kérdésem az hogy milyen építkezési szabályok vonatkoznak a FL-IV-sz-1 besorolásra. Értem itt a beépíthetöség részarányára, épületmagasság, épülethosszúság stb.

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves László! Nem jelezte, hogy mely településen érdeklődik a megjelölt övezeti besorolás iránt. A területen érvényes HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) rendelkezik a besorolások szerinti tulajdonságokról. Annyi bizonyos, hogy az FL-IV alapján lakóterületről, falusias lakóövezetről van szó, szabadonálló beépíthetőséggel. Ha megkeresné a település szabályozási tervét és azonosítaná az ingatlant, egy téglalapban (többnyire) meg is találná a válaszokat. Ha nem lesz eltérés az OTÉK-től, akkor a legkisebb telekméret 900 m2, legfeljebb 30%-ban beépíthető és az építménymagasság max 6 m. Infók innen: 253_1997. (XII. 20.) Korm. rendelet. Remélem segíthettem! Köszönöm a kérdést! Lippai Zsolt

   Válasz
 6. Varga Mártonné

  Üdvözlöm!
  Segítséget szeretnék kérni, Pilisszántón zártkert Má-3 besorolás mit jelent?
  Beépíthető-e, hány %-ban?
  Előre is köszönöm.

  Válasz
 7. Kubovics Erzsébet

  Kedves Zsolt!

  Meg tudná mondani hány százalékban lehet “kivett tanyát” beépiteni Bács-Kiskun megyében?

  Válasz
  • Lippai Zsolt

   Kedves Erzsébet! A településeknek mindegyikének saját építési szabályzata van (HÉSZ), ami részletezi a beépíthetőséget. Települést nem írt, ezért azt javaslom, hogy a Google-ben keressen rá a névre és a szabályozási tervre (pl: “Kiskunmajsa szabályozási terv”) és azonosítsa ott a területet, majd ha kiderült, mely övezetbe esik. A szintén letölthető Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) tartalmazni fogja az övezetek beépíthetőségi mértékét. Ha nem találja meg az internetes, úgy a helyi önkormányzatnál bizonyára készséggel állnak segítségére.
   Kívánok minden jót! Lippai Zsolt

   Válasz
   • Kubovics Erzsébet

    Nagyon szépen köszönöm a választ!
    Megteláltam az információt, de egy dolog nem világos: mi a különbség az Ma és az Ma* besorolás között?

    Válasz
   • Lippai Zsolt

    Kedves Erzsébet! Pontosan nem tudom erre a választ. Valamely tulajdonsága (pl. nem vagy csak korlátozottan beépíthető) lehet a különbség. Ha a leírásban nem talált rá választ, a helyi önkormányzatnál biztosan segítenek. Szép napot! Lippai Zsolt

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Lippai Zsolt EV.

7342 Mágocs, Ady Endre utca 79/E.

Telefonszám

+36 30 250 6996

E-mail

lippai.zsolt@grandeingatlan.hu