Ha banki hitelt szeretnénk felvenni, nagyon fontos lépés, hogy fel kell becsültetnünk azt az ingatlant, ami a fedezetet nyújtja. A tapasztalat azt mutatja, hogy az értékbecslés folyamata nem mindig sikeres – ilyenkor persze meg kell ismételni, magát az értékbecslőt is mondjuk még egyszer vagy kétszer ki kell fizetni. Ez senkinek sem kellemes, úgyhogy nézzük meg, mire figyeljünk ahhoz, hogy már az első értékbecslés eredményes legyen! Ebben a cikkben felsoroljuk a legfontosabb tudnivalókat az értékbecslésről!

Gyakorlati tanácsaink az értékbecslési folyamathoz:

 • Az értékbecslést kérő ügyfél legyen elérhető azon a telefonszámon, amit megad a bank részére! Sajnos, gyakran előfordul, hogy nem veszi fel az ügyfél a telefont, vagy nem elérhető a szám többszöri próbálkozásra sem. Kis problémának tűnhet, de rögtön az elején derékba töri a folyamatot.
 • Ha megvan az értékbecslés időpontja, akkor a megadott címen, a megbeszélt időpontban jelen kell lennie annak, aki kéri az értékbecslést – ez azonban már nem csak a gördülékeny ügymenetről szól. Nem árt, ha tudjuk, hogy költségvonzata van annak, ha az értékbecslő hiába megy ki egy címre.
 • Fontos tudnivaló, hogy az értékbecslő a számla kiegyenlítése után fogja elküldeni a dokumentációt a bank részére! Természetesen a fizetési lehetőségekről az értékbecslő tájékoztatást kell, hogy nyújtson.
 • Az ingatlanon legyen utcanév és házszám tábla.
 • Amennyiben osztatlan közös tulajdon, vagy társasház, akkor az ajtószámot kell kirakni – a beazonosítás miatt.
 • Az is előfordulhat, hogy nincs feltüntetve az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan vagy ingatlanrész. Ilyenkor is kell egy rendezett térképmásolat – tehát előre be kell ezt szerezni.

Az értékbecslési folyamat egyik fontos eleme a komfortfokozat megállapítása. Ezzel kapcsolatban is sokféle információ és nem mindig helytálló hír terjeng. Ami mindenképpen fontos, hogy tudjuk, hogy mi számít bele a komfortfokozat megállapításába.

A legfontosabb tudnivalók az értékbecslésről

 • Ha gázfűtés van, akkor kell, hogy legyen gáz közmű és óra
 • A villanyhoz feltétlenül szükség van villany közműre és közműórára
 • Fontos ebből a szempontból, hogy legyen fűtése az ingatlannak
 • Legyen fürdőszoba és mellékhelyiség az ingatlanban, mégpedig működőképes állapotban
 • Az is egy nagyon fontos tudnivaló, hogy ha éppen felújítás van egy ingatlanban, az ront a komfortfokozat megállapításán

A termosztát jó jel az összkomforthoz! Forrás: pixabay.com

Mik is ezek a komfortfokozatok?

 • Szükséglakás: legalább egy félszobával (6-12 négyzetméter között) rendelkező ingatlan, amely nincs közművesítve, a mellékhelyiség a lakáson kívül van, nincsen fürdőhelyiség, nincs meleg víz, de vízvételi lehetőség van, egyedi fűtéssel rendelkezik.
 • Komfort nélküli: legalább egy szobával (legalább 12 négyzetméter) rendelkező ingatlan, amely nincs közművesítve, a mellékhelyiség a lakáson kívül van, nincsen fürdőhelyiség, nincs meleg víz, de vízvételi lehetőség van, egyedi fűtéssel rendelkezik.
 • Félkomfortos: ebben az ingatlanban már van legalább villanyellátás, nincs meleg víz, de a vízvétel lehetősége biztosított, vagy fürdőszoba, vagy WC rendelkezésre áll az ingatlanon belül.
 • Komfortos: ebben az esetben van fürdő, van mellékhelyiség, közművesítve van az ingatlan, de még egyedi fűtéssel rendelkezik.
 • Összkomfortos: az ilyen ingatlan abban tér el a komfortostól, hogy már központi fűtéssel rendelkezik.

A luxusingatlanok vagy a dupla komfortos lakások minden esetben összkomfortosak, tehát ebben a besorolásban nem kezelendők külön. Itt a különbség abból adódik, hogy a dupla esetében kettő WC és fürdőszoba, míg a luxusingatlanoknál pedig akár hálószobánként is külön mellékhelyiség és fürdőszoba áll rendelkezésre.

A következő részben az értékbecslés folyamatát az osztatlan közös tulajdonú és külterületi ingatlanok, és az építési hitelek mentén járjuk körbe. Tartson velünk a legfontosabb tudnivalók az értékbecslésről második részében is!

A cikk megjelent az ingatlanpress oldalán is!