Scroll to top
© 1998-2021, Lippai Zsolt EV
Share

A haszonélvezeti jog forintosítható, értéke van!

A legtöbb ember ha ingatlanról van szó, megragad az adásvételnél kifizetendő ingatlanvagyon értékénél. Sokan nem tudnak róla, de a haszonélvezeti jognak is van értéke. Aki ingatlannal rendelkezik vagy azt kíván szerezni, jó, ha ismeri a haszonélvezet forintosítható értékét is, mi több, legyen tisztában jogaival és kötelezettségeivel.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az ingatlan nyilvántartás nyitottsága mennyire segít nekünk megóvni magunkat egy rossz döntéstől. A tulajdoni lap ma már nem csak a földhivatalban érhető el. Online is megszerezhetjük, viszonylag kis költségen vagy akár díjmentesen is. Az így letöltött tulajdoni lap tartalmazza a letöltés idejében érvényes tényeket és adatokat az ingatlannal kapcsolatban. Ezen adatok között találjuk a tulajdonost címmel, az esetleges hitelek összegét, a terhelésekkel érintettek nevét és címét is.

Mit is jelent a haszonélvezeti jog?

A haszonélvezeti jog jogosultja birtokolja (nem tulajdonolja!) más személy ingatlanát. Használhatja azt és szedheti hasznait is! Amikor ez a jog fennáll, a tulajdonos a birtoklás, használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvezeti jog jogosultja ezen jogokkal nem él. Fontos: a haszonélvezeti jog fennmarad akkor is, ha közben a tulajdonjog másra száll át! De! Joga korlátozott ideig és legfeljebb a jogosult haláláig áll fenn!

Ki a haszonélvező?

Ha egy kisfiúcska volnék, egyszerűen és a köztudatban akarnám ezt elmagyarázni, azt mondanám: ő a nagymama, esetleg a dédi! Velünk lakik, gondozza a kertet, beszáll a rezsibe, főz és veszekedik anyáékkal! A szükségessé váló felújítási, karbantartási munkák rendezése azonban nem az ő feladata.

Az özvegyi jog jogosultja

Örökösödéskor a még életben lévő tulajdonos úgynevezett özvegyi jogot kap. Ez gyakorlatilag az ő haszonélvezeti joga. Az elhunyt házastársa megörökli annak a vagyonnak a haszonélvezetét, amelyet nem ő örököl. Ez azonban elvész, ha a túlélő házastárs újra megházasodik. A jogosult le is mondhat jogáról ellenérték fejében vagy ingyenesen.

Az özvegyi jog megváltása, mértéke

Kérheti ezt a haszonélvező és kérheti az örökös is. Nem érinti ez a házastárs által lakott lakást, az általa használt berendezési és használati tárgyakat. A haszonélvezet összegének kiszámítási alapja a vagyoni értékű jog egyévi értéke. Ez egyenlő a vagyoni értékű joggal terhelt dolog (terhekkel nem csökkentett) forgalmi értékének 1/20-ad részével. A kiszámítás attól függ, hogy a vagyoni értékű jog határozatlan vagy meghatározott időre szól.

Határozott idő esetén

A forgalmi érték egyévi értéke és a kikötött (előre egyeztetett) évek szorzata. Fontos, hogy a vonatkozó törvény alapján a vagyoni értékű jog nem lehet több az egyévi érték 20-szorosánál, illetve az egyévi érték életkorhoz rendelt többszöröse.

Határozatlan idő esetén

Amikor a jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed ki, a jog értékét a pillanatnyi életkort alapul véve kell megállapítani.

  • 0-24 éves, az egyévi érték 10-szerese,
  • 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
  • 51-65 éves, az egyévi érték 6-sorosa,
  • 66-tól az egyévi érték 4-szerese

A példa 20 mFt értékű ingatlan esetében, ahol a haszonélvező 60 éves és kéri a vevőtől a haszonélvezet kifizetését

20.000.000 Ft / 20 x 6 = 6 millió Ft

Ha a haszonélvezet több személyt is illet, a számolás némileg változik! Erről érdemes egy ingatlan szakterületen tevékenykedő ügyvédet vagy jogászt megkérdezni.

Az ingatlan forgalmi értékének meghatározása abban az esetben, ha nincs közös elhatározás az ügyben vagy fennáll a nagy fokú tévedés esélye legyen értékbecslőre bízva! A független szakértő harmadik személyként tekintve az ingatlanra reális árat tud meghatározni és minimalizálni az esetleges károkat.

4 comments

 1. Andrea

  Tisztelt Uram!

  Oroklessel kapcsolatban érdeklődöm
  Idén áprilisban lesz 20 éve, hogy édesapám 60 evesenelhunyt. Majdnem 10 évig élt házasságban második feleségével, aki akkor 50 éves volt
  Édesapám halálakor a családi hazukbol az apai részt megörököltem a hugommal, a fele pedig az ozvegyé, plusz az ő haszonélvezete is az övé.
  Azóta egy két évig még jártunk össze, de pár éve csak ünnepeken írunk egymásnak, facebookon, az özvegy akkor sem nagyon fogadott el minket, mikor még édesapám élt.
  Eddig nem kértünk a hugommal semmit, tudomásul vettük, hogy élete végéig ez így lesz.
  Az özvegy édes gyermeke viszont rendszeresen jár oda, sőt, az ozvegynek van párja, azt nem tudom, hogy ott lakik v sem, de képen láttam, hogy nincs egyedül.
  Ő kényelmesen elvan a lakásban, onnan semmit nem hoztunk el, kapja édesapám özvegyi nyugdíjat is.
  Az én gyermekeim most indulnak saját életüket egyengetni, szeretnék segíteni nekik. Három gyermekem van, nem tudunk mindnek lakást biztosítani, de pénzben segítenek nekik.
  Mivel engem nem köt ahhoz a házhoz semmi, sosem laktam benne, azt a házasság kötésűk idején vette édesapám, csak sajnos fele részt a feleségére iratta. Állítólag nem volt végrendelet, tehát a jogos rész járna nekünk.
  Milyen módon tudnék a részemhez jutni? Én is elmúltam 53 éves, az özvegy 71, jobb egészségben, mint én, persze nem kívánom hogy ne így legyen, de szeretnék a részemhez hozzá jutni, ki tudja, meddig tehetem. A gyerekeimet most szeretném támogatni.
  Esküvő, közös otthon megteremtesehez szeretnék segíteni, legalább egy kus induló összeggel.

  Elnézést a hosszú sorokért.

  Várom mielőbbi szíves válaszát.

  Üdvözlettel
  V. Andrea

  .

 2. Kedves Andrea! Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével. A jogi részletek miatt Dr. Dániel Balázs ügyvéd kollégám fogja tájékoztatni.

 3. Solyom István Józsefné

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Özvegyi joggal kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
  Lakásunk 1/3-1/3-1/3 részben férjem, lányom és az én tulajdonomban volt férjem tavaly novemberi haláláig. Férjem korábbi kapcsolatából van egy lánya. A hagyatéki eljárás lezárult, a törvényes öröklési rendnek megfelelően az ő 1/3 tulajdonát lánya örökölte az én özvegyi haszonélvezetemmel. Ezt a lakást el szeretném adni, mivel fenntartása anyagilag megterhelő számomra. Az eladás ellen az örökösnek nincs kifogása, bár ő nem szorgalmazza azt. ( Egyikünk sem tudja a másikat kifizetni, a lakás Budapesten van, ő Zalában lakik.)
  Kérdésem: ebben az esetben hogyan működik az özvegyi haszonélvezet megváltása? A leány részéből kell-e neki megváltást fizetni vagy sem? A megváltás alapja a hagyatékban megállapított érték, vagy az eladási ár?
  Kérem szíveskedjen felvilágosítani engem ebben a kérdésben.

  Válaszát előre is köszönöm:
  S. Istvánné
  Budapest

  • Tisztelt S. Istvánné!

   A haszonélvezeti jog értékét a tulajdon értékéből le kell vonni. Ennek értékét az Illetéktörvényben (1990. évi XCIII. törvény) meghatározott számítási módszer alapján kell meghatározni és az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni. Az illeték alapja a tényleges eladási ár lesz.

   Tisztelettel:
   Dr. Dániel Balázs ügyvéd

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük