Az ingatlaneladásokkor szükséges dokumentumok egyik alig pár éves „újonca” az épületenergetikai tanúsítvány. Mik a legfontosabb tudnivalók erről a dokumentumról, az energetikai tanúsítványról.

Az első és alapvető tudnivaló az, hogy az épületenergetikai tanúsítvány kiadása minden használt és új ingatlan vásárlásánál kötelező.

Adásvétel esetén az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés kötelező melléklete kell, hogy legyen – a Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET) szám belekerül a szerződés szövegébe is. Egy új lakóépület használatbavételi eljárása során az eljáró építéshatóság felé kell benyújtani a dokumentumot. Banki hitelezésből épülő, vagy hitelből vásárolt ingatlanok esetén pedig a bankok is bekérik az ingatlan hiteles energetikai tanúsítványát.

Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, ami felmerülhetnek ezzel a dokumentummal kapcsolatban.

1. Mit érdemes tudni az energetikai tanúsítványról?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely meghatározott szempontokat figyelembe véve (összesített energetikai jellemző és ennek követelményértéke, megújuló energiaforrás használata) egy ingatlan adásvételekor kötelezően kiállítandó. A dokumentumban az ingatlant AA++ és JJ osztály közé sorolják be.

2. Mi a célja a az energetikai tanúsítvány kiadásának?

A környezetvédelem közös érdek, ezért fontos az, hogy az energiafelhasználás a háztartások esetében is optimalizálható legyen. Ez azonban nagyon sok mindentől függ egy ingatlannál. Napjainkban a magyar háztartások az összes energia 35-45 %-át használják fel. Ez semmiképpen nem magas arány, bőven van mit javítani ezen a számon.

Az Európai Unió energiapolitikája kimondja, hogy mindenképpen ügyelni kell az energiafelhasználás optimalizálására, a megújuló erőforrások kihasználására. Ez azonban egy hosszabb folyamat eredménye lehet csak. Ennek részeként került bevezetésre az épületenergetikai tanúsítvány nálunk, 2009-ben. 2013-tól jogkövetkezménnyel jár, ha nem készül ez a tanúsítvány.

Nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a dokumentumnak részét képezi az úgynevezett korszerűsítési javaslat, mely az új tulajdonosnak fontos támpontot adhat egy későbbi felújítás, nyílászárócsere vagy fűtés korszerűsítésének tervezésekor.

3. Van-e maximum ára az energetikai tanúsítványnak?

A tanúsítvány árát a piac határozza meg – így ez eltérhet régiónként.  Ennek körüljárására ajánlunk egy oldalt, ahol országos szinten megtalálhatóak a különböző településeken, különböző alapterületű és típusú ingatlanok tanúsításakor alkalmazott vállalási árak: https://orszagos-tanusito-kozpont.hu/

4. Ki adhat ki energetikai tanúsítványról dokumentumot?

Az energetikai tanúsítványt csak olyan ember állíthatja ki, aki vett részt ilyen – úgynevezett energetikai tanúsító – képzésen és sikeresen elvégezte azt, továbbá szerepel a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara által vezetett országos névjegyzékben, mint kamara által nyilvántartott szakember.

5. Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Egy szakember által kiadott energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. Ez azonban akkor igaz csak, ha az épületen vagy ingatlanban nem történik ezalatt az idő alatt semmilyen,gépészeti korszerűsítéssel, hőszigeteléssel vagy nyílászárócserével együtt járó felújítás. Ez utóbbi esetben ugyanis, amennyiben az ingatlan eladásra kerül, kötelező megcsináltatni újra a tanúsítást.

6. Vannak kivételek?

Egy 50 négyzetméternél kisebb épületre nem kell tanúsítványt készíttetni – ilyen lehet például egy nyaraló. Fontos azonban, hogy hiába kisebb a lakásunk 50 négyzetméternél, ha egy 50 négyzetméternél nagyobb épületben van – a jogszabály ebben az esetben vonatkozik rá.

+1 Melyik besorolás tekinthető jónak egy energetikai tanúsítványban?

Ahogy azt már írtuk AA++ és JJ közé esnek a besorolások.  Ezek a minőségi rangsort is jelentik a minimális energiaigényűtől a kiemelkedően rosszig bezárólag. Megoszlik a vélemény abban a tekintetben, hogy a besorolások közül mi az, ami még jónak tekinthető, de általánosan az a vélemény, hogy minimum a CC (korszerű) minősítés elvárható szint egy ingatlan vásárlásakor.